Comunicat de presă – „Suntem cu ochii pe Fraudele prin Căsătorie”, spune ministrul Kenney

Mississauga, 26 octombrie, 2012 – Într-un efort continuu de a descuraja oamenii de la utilizarea căsătorii de conveniență să trișeze drumul lor în Canada, Citizenship and Immigration Canada (CIC) a introdus un nou regulament, care impune sotilor sponsorizati sa  trăiasca într-o relație legitimă cu sponsorul lor timp de doi ani sau riscă să piardă statutul lor de rezident permanent.

„Există nenumărate cazuri de fraudă de căsătorie in întreaga țară”, a declarat Jason Kenney  ministrul Cetățenie, Imigrație și Multiculturalism. „Am consultat mai multi canadieni, și mai ales victimele ale unor fraude in căsătorie, care mi-au spus clar că trebuie să luăm măsuri pentru a opri acest abuz al sistemului nostru de imigrație. Uneori, sponsorul din Canada este  pacaliti iar alteori este o tranzacție comercială. Punerea în aplicare  a perioadei de doi ani pentru condiționarea rezidentei permanente va ajuta la descurajarea fraudei căsătorie, pentru a preveni victimizarea cetatenilor canadieni nevinovați și să ne ajute să punem capăt acestor escrocherii. ”

Noile reglementări se aplică soților sau partenerilor într-o relație de doi ani sau mai puțin și care nu au copii în comun cu sponsorul lor la momentul în care depune cererea lor de sponsorizare. Soțul sau partenerul trebuie să trăiască într-o relație legitimă cu sponsorul lor de doi ani de la data la care le primesc statutul de rezident permanent în Canada. Starea de soțul sau partenerul sponsorizat poate fi revocată în cazul în care nu rămân în relație.

Ministrul Kenney i s-au alaturat la anunțul de astăzi reprezentanții canadieni ai Luptei Antifraudă împotriva imigrației (CAIF). Sam Benet, președintele CAIF a declarat: „Il aplaudam pe ministrul Kenney pentru ca luat măsuri îndrăznețe pentru a aborda problema tot mai mare de fraude in căsătoriei și pentru protejarea integrității sistemului nostru de imigrație.”

„Cred că este o măsură foarte bună”, a adăugat Palwinder Singh Gill, fondator al Societatii canadian Fraudelor Căsătoria victimelor. „Generosul program de sponsorizare al Canadei a fost abuzat, deoarece mulți oameni s-au căsătorit doar pentru a obține un permis de ședere permanent și apoi se despart de partenerii lor. Cu această noua regulă, cei care abuzează de sistem vor gândi de două ori. ”

Reglementările includ o excepție pentru soții sau partenerii care suferă abuz sau neglijare. Măsura condiționată ar înceta să se aplice în cazurile în care există dovezi de abuz sau de neglijare de către sponsor sau în cazul în care sponsorul nu reușește să protejeze soțul sau partenerul sponsorizat de abuz sau neglijare. Excepțis se aplică,deasemenea, în caz de deces al sponsorului.

Măsura condiționată este acum în vigoare, ceea ce înseamnă că se aplică la rezidenți permanenți în relații de doi ani sau mai puțin, fără copii din comună, ale căror cereri sunt primite la sau după 25 octombrie 2012.

Aceste reglementări aduc politica canadian, în conformitate cu cea a multe alte țări, inclusiv Australia, Statele Unite și Regatul Unit, toate din care utilizează o formă de statut condiționată ca un factor de descurajare împotriva fraudei in căsătoriei. Lipsa unei astfel de măsuri a crescut vulnerabilitatea Canadei la acest tip de activitate ilegală. Este de așteptat ca, prin punerea în aplicare a unei măsuri condiționată de ședere permanentă de doi ani ca un mijloc de a descuraja frauda căsătorie, Canada, nu va mai fi considerată o „tinta usoara” de către persoane fizice luând în considerare o căsătorie de conveniență pentru a eluda legile de imigrare din Canada.

În plus față de ședere permanentă condiționată, CIC a introdus, în luna martie a acestui an o măsură care interzice sponsorizarea unui soț nou de catre persoana sponsorizata timp de cinci ani de la data la care acestia devin rezidenti permanent.