Canada

Informații despre Canada

Canada este un stat situat în partea de nord a continentului american. Ca suprafață, Canada este a doua țară a lumii ca întindere după Rusia, teritoriul său fiind organizat asemenea unui stat federal, în zece provincii și trei teritorii. Este mărginita la est de Oceanul Atlantic, la nord de Oceanul Arctic iar la vest de Oceanul Pacific. La sud se învecineaza cu Statele Unite ale Americii.

Canada este alcatuită din zece provincii și trei teritorii. Provinciile au un grad crescut de autonomie fată de guvernul federal, în timp ce teritoriile sunt controlate mai îndeaproape de acesta. Suprafața: 9.984.670 km p

Populația: peste 34.000.000 locuitori Capitala: Ottawa

Cel mai mare oraș: Toronto

Limbi oficiale: franceza, engleza

Religia: romano-catolică, protestantă

Moneda natională: Dolarul canadian

Indicativ telefonic international:

 • Ottawa: +613,
 • Toronto +416,
 • Montreal +514,
 • Vancouver +604

Fusuri orare: Canada se întinde pe 6 fusuri orare:

 • Coasta Pacificului (GMT – 8 ore) Yukon, BC (in Alaska este -1 ora fata de Yukon)
 •  Zona muntoasa (GMT – 7 ore) Alberta si
 • vestul provinciei NWT Zona centrala (GMT – 6 ore) Saskatchewan, Manitoba, centrul regiunii NWT si
 • vestul Nunavut-ului Zona estica (GMT – 5 ore)
 • Ontario, Quebec, estul regiunii NWT, estul Nunavut-ului Coasta Atlanticului (GMT – 4 ore)
 • New Brunswick, PEI, Nova Scotia, mare parte din Labrador Regiunea Newfoundland (GMT – 3 ore ½ sau + ½ h fata de zona Atlanticului) Newfoundland și o parte din Labrador

Clima – vara, media termeparturilor este de 24 de grade C, dar în iulie și august se pot înregistra temperaturi de peste 35 de grade. In nordul Canadei temperaturile se situeaza vara în jurul valorii de 15 grade pe timpul zilei, dar pot cobori până aproape de 0 grade pe timpul noptii.

Temperaturile medii pe timpul iernii sunt cuprinse între – 5 și – 10 grade C, de la ocean spre Ontario de Sud. Este mai rece începand cu nordul Quebec-ului spre Muntii stancoși, cu temperaturi cuprinse între – 18 grade si – 5 grade. În Yokon, Teritoriile de Nord-Vest si Nunavit, termometrele pot coborî până la – 40 grade. Ninsorile sunt de asemenea puternice de-a lungul Canadei, iar zăpada tine din noiembrie și pana la sfasritul lunii aprilie.

Canada este o monarhie constitutională și o democratie parlamentară cu un sistem federal de guvern parlamentar, bazat pe traditii democratice solide. Sistemul politic care operează în Canada este derivat din modelul Westminster folosit în Marea Britanie. Guvernul Democraţia apără drepturile oamenilor. Canadienii se bucură de dreptul de vot şi de a decide cine le va guverna ţara. Canada e o ţară democratică, şi acest lucru înseamnă că cetăţenii canadieni au drepturi şi puterea de a schimba legile şi felul în care sunt conduşi. Dar odată cu drepturile, vin şi responsabilităţile. Pentru a păstra drepturile câştigate, canadienii trebuie să se supună legilor şi să respecte drepturile şi libertăţile celorlalţi. O responsabilitate importantă este şi sprijinirea sistemului democratic al Canadei prin participarea la vot.

Sarbatori oficiale. Fiecare provincie are si alte sarbatori adaugate la urmatoarele sarbatori nationale:

 • 1 ianuarie – Anul Nou Sărbători
 • Vinerea Mare, Ziua de luni de dinainte de 25 mai (Ziua Reginei)
 • 1 iulie – Ziua Nationala a Canadei Prima zi de luni din septembrie
 • Ziua Muncii A doua zi de luni din octombrie
 • Ziua Recunostintei 11 noiembrie
 • Ziua amintirii 25 decembrie
 • Crăciunul 26 decembrie – Ziua cadourilor

Limbi oficiale. Cele două limbi oficiale ale Canadei sunt engleza și franceza, vorbite de 56,3% și respectiv 28,7% din populație. Pe 7 iulie 1969, Legea limbilor naționale a pus franceza pe picior de egalitate cu engleza la nivelul guvernului federal. Astfel a fost inițiat procesul care a permis redefinirea Canadei ca o națiune bilingvă. Engleza și franceza au statut egal în tribunalele federale, în Parlament și în toate celelalte instituții federale. Publicul are dreptul, acolo unde există cerere suficientă, să fie deserviți de guvernul federal atât în engleză cât și în franceză. Chiar dacă multiculturalismul este politica oficială, pentru a deveni cetățean este imperativ să poți vorbi fie engleza, fie franceză, 98% dintre canadieni putând vorbi una sau ambele dintre limbile oficiale. În pofida faptului că națiunea rămâne bilingvă, majoritatea canadianilor sunt fluenți numai în engleză. Franceza este vorbită în cea mai mare parte în Québec, precum și în regiuni din New Brunswick, estul și nordul Ontario, Saskatchewan, țărmul sudic al Nova Scotia și sudul Manitoba. Dintre cei care vorbesc franceza, 85% trăiesc în Québec. Franceza este desemnată ca limba oficială în provincia Québec, unde guvernul provincial nu promovează folosirea englezei. New Brunswick este singura provincie oficial bilingvă. Engleza este desemnată ca limbă oficială în toate celelalte provincii. Câteva limbi aborigene dețin statut oficial în Teritoriile de Nordvest (Northwest Territories). Inukitut este limba majoritară în Nunavut și are statut oficial în acel teritoriu. Limbile neoficiale sunt de asemenea importante în Canada, unde 5.470.820 de locuitori au una dintre limbile neoficiale ca limbă maternă (incluzându-i pe cei cu mai mult de o limbă maternă). Printre cele mai importante limbi neoficiale sunt chineza (853.745 vorbitori nativi), italiana (469.485), germana (438.080) și punjabi (271.220). peste 5 milioane de locuitori ai Canadei sunt creştini ortodocsi.

Sistemul legislativ Canada este guvernată de un sistem legislativ, legi la care se supun toţi locuitorii Canadei, fie ei judecători, poliţişti sau muncitori. Aceste legi au menirea de a menţine societatea în pace şi în ordine. În Canada funcţionază prezumţia de nevinovăţie până la proba contrarie. Sistemul legislativ este numit şi sistem de justiţie. Toată lumea în Canada, fie cetăţean sau rezident permanent, este egală în cadrul acestui sistem. În Canada, femeile pot avea aceleaşi locuri de muncă asemeni bărbaţilor, cu responsabilităţle aferente. În Canada oamenii nu primesc un loc de muncă datorită numelui lor, sau sexului, a banilor pe care îi au în cont sau în funcţie de clasa socială de care aparţin.

Câteva legi care pot fi aplicate şi familiei tale:

 •  copiii sunb 12 ani nu pot fi lăsaţi acasă singuri sau să aibă grijă de copii mai mici
 • toţi copiii sub 16 ani trebuie să fi mers la şcoală
 • în funcţie de zona în care staţi, trebuie să ai peste 18 sau 19 ani ca să poţi cumpăra sau să bei alcool
 • este ilegal să cumperi, să vinzi medicamente care pot crea dependenţă precum şi traficul şi consumul de marijuana, heroină sau cocaină
 • este ilegal de a face orice remarcă sau avans sexual către o persoană care nu doreşte acest lucru
 •  este ilegală violenţa fizică asupra copiilor sau soţului / soţiei , fie în public sau la domiciliu