Edmonton

Edmonton, Canada.

Edmonton, al doilea oraş al provinciei Alberta ca mărime şi în acelaşi timp capitala acesteia începând cu anul 1905, este străbătut de Râul Saskatchewan de Nord. Este cel mai nordic oraş al Americii de Nord, având peste un milion de locuitori. Şi-a câştigat titlul de oraş al festivalurilor – The Festival City– fiindcă găzduieşte, pe tot parcurusul anului, câteva dintre cele mai renumite festivaluri din întreaga lume.

Găzduieşte şi cel mai mare mall din America de Nord, West Edmonton Mall, precum şi cel mai mare muzeu de istorie naturală din Canada, Fort Edmonton Park.

A fost atestat ca mic oraş în anul 1892, iar în 1904 era un oraş în adevăratul sens al cuvântului. A cunoscut o mare dezvoltare începând cu anii 1910 datorită speculaţiilor pe piaţa imobiliară.

Din punct de vedere geografic, oraşul este situat în centrul provinciei, la o altitudine de 668 metri. Relieful e alcătuit din ravine şi văi adânci, acest sistem de văi (Edmonton’s river valley) constituind cea mai mare întindere de parcuri naturale urbane din America de Nord. Climatul este continental uscat, cu temperaturi extreme. Are patru anotimpuri cu ierni reci, veri călduţe şi precipitaţii reduse.

Din punct de vedere economic, este un centru important al industriei petroliere. Fiind nucleul industriei petrochimice a Albertei, în 1940 a dobândit titlul de “capitala petrolieră a Canadei”. Edmonton deţine cele mai multe rezerve de ţiţei din lume după Arabia Saudită.

Sectoarele cercetării, biotehnologiei şi educaţiei sunt şi ele bine dezvoltate. Spre exemplu, în campusul Universităţii din Alberta a fost construit recent Institutul Naţional de Nanotehnologie. În anii 1970-1980, Edmonton a devenit un important centru financiar. În prezent, oraşul găzduieşte Canadian Western Bank. Aici se află şi numeroase centre comerciale, printre care şi Westmount Centre, primul mall din Canada.

În centrul Arts District şi în Piaţa Churchill au loc multe evenimente culturale, iar în zona University district şi Whyte Avenue se găsesc multe teatre şi săli de concert. Centrul artistic Francis Winspear Centre for Music, cu sala cea mai bună din punct de vedere acustic din întreaga ţară, găzduieşte orchestra simfonică Edmonton. Aici se află şi unul dintre cele mai mare complexe teatrale, Citadel Theatre din Edmonton care include cinci săli de spectacol, fiecare specializată în alt tip de producţie artistică.

În anul 2007, Edmonton a fost proclamat capitala culturală a Canadei. Identitatea multiculturală a oraşului reiese şi din faptul că găzduieşte unele dintre cele mai renumite ansamble de dans popular ucrainean din întreaga lume.

Cel mai mare muzeu din Edmonton este Royal Alberta Museum, acesta găzduind peste 10.000 de obiecte apaţinând triburilor din regiune. Centrul ştiinţific Telus World of Science a luat fiinţă în 1984. Are, printre altele, cinci galerii permanente, câteva galerii temporare, un planetariu şi un teatru. Dintre muzee şi galerii merită amintite şi Muzeul Aviaţiei, Muzeul Căilor Ferate, muzeul telecomunicaţiilor Telephone Historical Centre, galeria de artă Art Gallery of Alberta. Un alt aspect interesant este că, în anul 1917, o specie de dinozaur şi-a primit numele de la acest oraş: Edmontosaurus (însemnând reptilă din Edmonton).

Oraşul Edmonton are multe echipe profesioniste de baseball, rugbi, baschet, fotbal, hochei. În 2010, a găzduit primul campionat universitar de dezbateri din Canada, Canadian National Debating Championship. A găzduit şi o multitudine de evenimente sportive precum Jocurile Commonwealth din 1978, Jocurile Mondiale Universitare (Universiade) din 1983, Campionatul Mondial de Atletism din 2001, Campionatul Mondial Ringette din 2002 şi World Master Game în 2005.