Halifax, Canada
Halifax a fost capitala provinciei canadiene Nova Scotia şi cel mai mare oraş din Atlantic Canada până în 1996 când a fost inclus în Halifax Regional Municipality. A fost întemeiat ca oraş în anul 1749 de către guvernul britanic în preajma fortăreţei Citadel Hill. Fondarea sa a marcat începutul războiului Father Le Loutre’s War. Era ideal ca bază militară, datorită vastului port Halifax, unul dintre cele mai mari porturi naturale din lume.
În primii ani, Citadel Hill a fost folosit ca centru de comandă şi observaţie. După un conflict nesfârşit între rezidenţi şi guvernator, în 1841 a fost creat oraşul Halifax. În 1996, guvernul provinciei Nova Scotia a dizolvat oraşul, a unit patru municipalităţi din ţinutul Halifax şi a format Halifax Regional Municipality, un guvern regional care acoperă întreg teritoriul. În prezent, zona fostului oraş Halifax este considerată zonă metropolitană.
Acest oraş este un centru economic important din estul Canadei. Majoritatea angajatorilor aparţin Departamentului de Apărare Naţională, portului Halifax, domeniului agriculturii, pescuitului, industriei miniere şi forestiere, precum şi a extracţiei de gaze naturale.
Linia de coastă are aproximativ 400 km, fiind în general stâncoasă, presărată pe alocuri cu mici plaje de nisip. Printre cele mai mari golfuri se numără St. Margarets Bay, Halifax Harbour şi Cole Harbour.
În ciuda localizării sale în apropierea coastei, climatul este temperat-continental datorită vânturilor de vest care bat dinspre continent. Cu toate acestea, clima este influenţată de poziţia geografică, mai rece decât în centrul ţării.
Halifax-ul este cel mai mare centru cultural dintre cele de pe coasta Atlanticului. Găzduieşte o multitudine de galerii de artă, teatre şi muzee, precum şi majoritatea sporturilor naţionale de top. Dintre cele mai renumite, merită amintite Rebecca Cohn Auditorium, Neptune Theatre, Galeria de Artă Nova Scotia, Muzeul Maritim al Atlanticului, Orchestra Simfonică Nova Scotia şi Music Room. Ocazional, municipalitatea oferă spectacole de artificii care pot fi admirate dintr-o barcă. Acest oraş găzduieşte pe tot parcursul anului o mulţime de festivaluri: The Atlantic Film Festival, The Halifax Busker Festival, Greekfest, The Atlantic Jazz Festival, Shakespeare by the Sea etc. Multe dintre acestea au devenit, de-a lungul anilor, renumite în întreaga lume. Oraşul a devenit şi un important centru al producţiei cinematografice. În ciuda faptului că este un oraş multicultural, Halifax a reuşit să îşi păstreze majoritatea tradiţiilor maritime şi militare.
Printre cele mai înalt clădiri din Halifax se numără Fenwick Tower de 98 cm, complexul Purdy’s Wharf de 88 cm şi 1801 Hollis Street de 87 cm. Pe fortăreaţa Citadel Hill se află celebrul Town Clock.
În ceea ce priveşte sistemul de învăţământ, Halifax Regional Municipality are o reţea de şcoli publice şi private foarte bine dezvoltată. Dintre instituţiile de învăţământ superior, merită amintite Universitatea Dalhousie, Saint Mary’s University (Universitatea Sf. Maria), Mount Saint Vincent University, universitatea francofonă Université Sainte-Anne, Nova Scotia Community College. Prezenţa numeroaselor universităţi şi colegii contribuie la cultura vibrantă a tinerilor din regiune, precum şi la formarea unui centru universitar major în estul Canadei.
Oraşul Halifax oferă o mulţime de activităţi recreaţionale în aer liber, inclusiv numeroase plaje la ocean sau lacuri, precum şi parcuri rurale şi urbane. Municipalitatea organizează o mulţime de competiţii sportive locale, dar şi competiţii majore precum Campionatul Mondial de Hochei pentru Juniori din 2003, Campionatul de curling Tim Hortons Brier din acelaşi an, Campionatul Mondial feminin de hochei pe gheaţă din 2004, campionatul internaţional World Indoor Lacrosse Championship din 2007.