Ottawa

Ottawa, Canada

Ottawa este capitala Canadei şi al doilea oraş ca mărime din provincia Ontario. Se află pe malul sudic al râului cu acelaşi nume. Este considerat al doilea dintre cele mai curate oraşe din Canada şi al treilea din lume. A fost fondat în 1826 sub numele de Bytown, iar numele de Ottawa şi l-a primit abia în 1855. Această denumire provine de la cuvântul algoquin adawe care înseamnă “a face comerţ”.

Graniţele iniţiale s-au extins prin anexări multiple de mici teritorii, astfel că în 2001 oraşul a devenit o aglomeraţie urbană importantă. Înainte de sosirea europenilor, era teritoriului tribului Algoquin, iar primii europeni care au sosit aici au fost irlandezii şi francezii. În prezent este un oraş multicultural, cu o populaţie diversificată. Acest oraş a fost ales capitală în 1857 de către Regina Victoria datorită poziţie sale geografice.

Partea veche a oraşului (inclusiv ceea ce a mai rămas din Bytown) este cunoscută sub numele de Oraşul de Jos. De-a lungul canalului, spre vest, se întinde centrul financiar şi comercial al oraşului. În 2007, Canalul Rideau a fost inclus în lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Ocazional, în Ottawa au loc cutremure. Ultimul dintre ele, din 2010, a avut o magnitudine de 5,0.

Capitala Canadei are un climat temperat-continental cu patru anotimpuri. Verile sunt calde şi umede, iar iernile sunt bogate în precipitaţii sub formă de ninsoare.

Influenţată de structurile guvernamentale, o mare parte din arhitectura oraşului este formalistă şi funcţională. Totuşi, sunt întâlnite şi stilurile romantic şi pitoresc. Clădirea Parlamentului este gotică.  În ceea ce priveşte zgârie-norii, există o restricţie de înălţime. Iniţial, această restricţie a fost impusă pentru ca Turnul Păcii (PeaceTower) de 92,2 m şi clădirea Parlamentului să fie vizibile din oricare punct al oraşului. În prezent, există câteva clădiri mai înalte decât Turnul Păcii; spre exemplu, Place de Ville are 112 m înălţime.

În ceea ce priveşte educaţia, Ottawa se numără printre locurile fruntaşe în Canada. Mai mult de jumătate din numărul total de locuitori a absolvit un colegiu sau o universitate. De asemenea, capitala are cea mai mare concentraţie de ingineri, oameni de ştiinţă şi rezidenţi cu studii de doctorat din Canada. Principalele universităţi publice sunt Universitatea Carleton şi Universitatea din Ottawa, iar cele două colegii publice importante sunt Algonquin College şi La Cité collégiale.

Principalii angajatori în Ottawa sunt Serviciul Public al Canadei, industria high-tech şi domeniul sănătăţii. Oraşul are o rată scăzută a şomajului şi un nivel ridicat de trai. Majoritatea companiilor de aici sunt specializate în telecomunicaţii, dezvoltare software şi tehnologie. Ottawa este al doilea oraş al Canadei în privinţa ofertelor de locuri de muncă.

Punctele importante ale scenei culturale a oraşului au fost la origini ByWard Market, Parliament Hill şi Golden Triangle. Magistrale moderne precum Wellington Street, Rideau Street, Sussex Drive şi Elgin Street găzduiesc numeroase buticuri, muzee, teatre, galerii, puncte de atracţii turistice şi case memoriale, în timp ce sunt presărate cu restaurante, cafenele, baruri şi cluburi de noapte.

Ottawa găzduieşte o mare varietate de activităţi anuale, precum festivalul de iarnă Winterlude, cel mai mare festival din Canada, Ziua Canadei, Bluesfest, Canadian Tulip Festival etc. în 2010, industria festivalurilor din Ottawa a primit premiul IFEA „World Festival and Event City Award” la categoria oraşelor din America de Nord. Printre numeroasele muzee naţionale şi galerii de artă din capitală, merită amintită National Gallery of Canada, creată de renumitul arhitect Moshe Safdie, care găzduieşte sculptura Maman (ce seamănă cu un păianjen uriaş).

În Ottawa, evenimentele sportive datează din secolul al XIX-lea. În prezent, are o echipă profesionistă de hochei pe gheaţă, Ottawa Senators, iar o a doua echipă profesionistă, de data aceasta de fotbal canadian, este programată să debuteze în 2013.