Toronto

Toronto, Canada

Toronto este cel mai mare oraş al Canadei şi capitala provinciei Ontario. Se află în partea sudică a provinciei şi în partea nord-vestică a Lacului Ontario. Este al 5-lea oraş ca număr de locuitori din America de Nord. Este, de asemenea, capitala economică a Canadei. Toronto este unul dintre cele mai diversificate oraşe din punct de vedere etnic din întreaga lume, având peste 49% din numărul total al populaţiei născut în afara graniţelor.

Clima este moderată datorită aşezării sale în partea de sud a ţării. Aparţine climatului temperat-continental, cu patru anotimpuri: verile sunt calde şi ploioase, iar iernile sunt reci.

Toronto nu are un stil arhitectural predominant. Clădirile sale sunt diferite: unele dintre ele datează de la mijlocul secolului al XIX-lea, în timp ce altele sunt extrem de recente. O clădire definitorie este turnul de comunicaţii şi observaţie CV Tower, care a fost cea mai înaltă structură de sine stătătoare din lume până în 2007. Totuşi, deţine încă titlul de cel mai înalt turn din emisfera vestică, având 553,33 m înălţime. Toronto este oraşul clădirilor înalte, având peste 2.000 de clădiri de peste 90 m.

Deşi între anii 1960-1970 o mare parte din arhitectura oraşului a fost dărâmată în favoarea spaţiilor verzi, în prezent oraşul trece printr-o perioadă de renaştere arhitecturală. Dintre cele mai noi opere de artă în domeniul arhitectural merită amintite extinderea muzeului Royal Ontario, refacerea Galeriei de Artă Ontario şi extinderea Colegiului Ontario de artă şi design.

Toronto este o scenă majoră a spectacolelor artistice, având peste cincizeci de companii de balet şi dans, şase de operă, două orchestre simfonice şi o mulţime de teatre. Câteva dintre acestea: cea mai mare trupă de balet din ţară National Ballet of Canada, The Canadian Opera Company, Toronto Symphony Orchestra, Canadian Electronic Ensemble etc. Parcul de divertisment din apropierea ţărmului Ontario Place găzduieşte primul cinematograf permanent IMAX din lume, Cinesphere, precum şi amfiteatrul în aer liber Molson Canadian Amphitheatre unde au loc mari concerte muzicale. În fiecare vară, compania de teatru prezintă în High Park-ul din Toronto o producţie în aer liber de Shakespeare, denumită „Dream in High Park”. Zona istorică şi de divertisment Distillery District găzduieşte buticuri, galerii de artă, restaurante, studiouri de artă şi berării.

Printre atracţiile turistice se numără şi Grădina zoologică din Toronto care găzduieşte peste 5.000 de animale, fiind una dintre cele mai mari din lume. Gardiner Museum este singurul muzeu din Canada dedicat în totalitate lucrărilor din ceramică. Muzeul de ştiinţe Ontario Science Centre are în permanenţă activităţi ştiinţifice interesante, în special pentru copii, iar Bata Shoe Museum este un muzeu cu expoziţii unice concentrate asupra încălţămintei din diverse epoci istorice. Canadian National Exhibition, care are loc în fiecare an la Exhibition Place este cel mai vechi târg anual din lume. Este cel mai mare târg anual al Canadei şi al cincilea din America de Nord.

O altă industrie locală dezvoltată este aceea a producţie de filme şi emisiuni tv. Unul dintre cele mai importante evenimente anuale ale industriei internaţionale de film este Toronto International Film Festival (TIFF). Un alt festival important ce se desfăşoară aici în perioada iulie-august este Scotiabank Caribbean Carnival Toronto, cel mai mare festival de stradă din America de Nord.

În ceea ce priveşte sportul, Toronto este singurul oraş canadian care are echipe profesioniste la şapte sporturi de performanţă: două echipe de hochei – una masculină şi alta feminină, o echipă de baseball, baschet, fotbal american, fotbal – atât o echipă masculină, cât şi una feminină.