British Columbia

Emigrare Cnada British Columbia

Alege British Columbia

 

Clima

În unele zone ale provinciei British Columbia iarna este foarte friguroasă, în timp ce alte zone au cele mai blânde ierni de pe întreg teritoriul Canadei. Oamenii din întreaga ţară îşi petrec concediile în B.C. datorită peisajelor mirifice şi activităţilor în aer liber.

Anotimpurile

În British Columbia există patru anotimpuri: primăvara (martie-mai), vara (iunie-august), toamna (septembrie-noiembrie) şi iarna (decembrie-februarie).

Iarna este friguroasă în regiunile nordice şi în unele părţi din interiorul provinciei şi este mai blândă de-a lungul coastei sudice. Primăvara soseşte devreme, uneori chiar la începutul lunii februarie pe coasta sudică. Vara este frumoasă în întreaga provincie: mai caldă în interior şi mai blândă de-a lungul coastei.

Geografia provinciei British Columbia

British Columbia este situată în partea nord-vestică a Americii de Nord, învecinându-se în est cu provincia Alberta şi în nord cu Yukon şi Teritoriile Nord-Vestice. La graniţa sudică a provinciei se află statele Washington, Idaho şi Montana ale SUA.

B.C. este o privincie foarte mare ca întindere – aproximativ de mărimea Franţei, a Germaniei şi a Elveţiei, toate la un loc. Este de patru ori mai mare decât Marea Britanie şi de 2,5 ori mai mare decât Japonia. De la nord la sud se întinde pe aproximativ 1.200 km, iar de la est la vest, pe o suprafaţă de 1.050 km.

Aproximativ 12% din suprafaţa provinciei reprezintă regiuni sălbatice, sub formă de parcuri naturale, rezervaţii, zone protejate, rezervaţii ecologice şi zone recreaţionale.

Cel mai mare oraş al provinciei este Vancouver, localizat într-o vale denumită Fraser Valley şi împrejmuit de ocean şi munţi. Fraser Valley se întinde de la Hope, în partea nord-estică până în estul şi sudul metropolei Vancouver, urmând cursul Râului Fraser până când acesta se varsă în mare. Zona văii Fraser şi a oraşului Vancouver este cunoscută sub numele de Lower Mainland. Vancouver este situat în delta râului Fraser între Oceanul Pacific la vest şi Munţii North Shore la nord.

Victoria, aflată pe Insula Vancouver, este capitala provinciei British Columbia.

Istoria provinciei British Columbia

Primele naţiuni

Istoria provinciei începe cu primele naţiuni care au trăit aici timp de mii de ani. Arta nativă, cultura, limbile, festivalurile şi istoria acestora sunt aspecte importante ale scenei culturale a provinciei. Oriunde vei merge în B.C., vei întâlni numele aborigene ale oraşelor, râurilor, lacurilor, munţilor şi fiordurilor. Unele dintre aceste nume datează de mii de ani.

Exploratorii europeni

Exploratorii britanici, spanioli, ruşi şi americani au început să viziteze provincia B.C. în anii 1750. Insula Vancouver a fost colonizată de către britanici în anul 1849. Imediat după această perioadă, Goana după aur a atras în B.C. sute de mii de oameni. British Columbia a fost colonie britanică până în anul 1871, când i-a revenit Canada. În anul 1885, când căile ferate canadiene au fost terminate, ţara a putut fi circulată de la est la vest. Acest lucru a făcut posibilă dezvoltarea comerţului şi migraţii ale populaţiei şi aresurselor din Oceanul Atlantic în Oceanul Pacific.
Pentru mai multe informaţii despre istoria provinciei British Columbia, vizitaţi Encyclopedia of British Columbia.

Multiculturalism în British Columbia

Guvernul provincial şi diversele organizaţii ale comunităţii lucrează împreună pentru a promova multiculturalismul şi pentru a ajuta în mod activ imigranţii să înceapă aici o nouă viaţă.

Multiculturalismul a jucat întotdeauna un rol important în provincia British Columbia, începând cu diversitatea comunităţilor aborigine care datează de secole, până în prezent.

British Columbia înglobează diversele culturi din peste 180 de ţări din întreaga lume. Acestea includ şi cei 200.000 de aborigeni care au propria lor limbă şi cultură.

În anul 2006, majoritatea imigranţilor proveneau din Asia – China, India, Hong Kong şi Filipine. De obicei, majoritatea imigranţilor se stabilesc în jurul zonei metropolitane Vancouver. În consecinţă, comunităţile din şi din jurul metropolei Vancouver au cea mai diversificată populaţie din provincie şi din întreaga ţară. Spre exemplu, mai mult de jumătate din rezidenţii zonelor Richmond şi Burnaby (suburbii ale oraşului Vancouver) s-au născut în afara graniţelor Canadei.

Multiculturalismul este un stil de viaţă în British Columbia. Sărbătorim tradiţii culturale şi etnice din întreaga lume, printre acestea numărându-se: Anul Nou chinezesc, Diwali, Vaisakhi, Hanukah, Ziua lui Robbie Burns (25 ianuarie), Ziua Sf. Patrick şi multe altele.

În fiecare an, guvernul provinciei British Columbia desemnează cea de-a treia săptămână a lunii februarie ca fiind săptămâna multiculturalismului. Comunităţile din întreaga provincie sărbătoresc şi împărtăşesc cultura şi tradiţiile imiganţilor care s-au stabilit aici din toate colţurile lumii.

Limba oficială a provinciei British Columbia

Un procent de 83% din populaţia provinciei este vorbitoare de engleză. Engleza este limba principală de comunicare în British Columbia, însă din ce în ce mai multe servicii sunt oferite în limbi precum chineză sau punjabi.

Există multe programe care te pot ajuta să înveţi sau să îţi îmbunătăţeşti cunoştinţele de limbă engleză.

Canada are două limbi oficiale: franceza şi engleza. Deşi majoritatea populaţiei din British Columbia vorbeşte limba engleză, aici există şi o comunitate francofonă care oferă multe servicii referitoare l obţinerea cetăţeniei şi posibilităţile de imigrare în limba franceză.

Cei care imigrează în această provincie nu au nevoie de cunoştinţe de limba franceză. Principalele servicii provinciale şi locale sunt oferite, majoritatea, în limba engleză. Dacă vorbeşti limba franceză, vei putea să apelezi la întreaga gamă de servicii puse la dispoziţie de către guvern atât în franceză, cât şi în engleză. Câteva dintre comunităţile provinciei oferă studenţilor şi elevilor cursuri în limba franceză.

Cele mai populare limbi din British Columbia:

engleza – 83%

chineza (toate dialectele) – 6,7%

panjabi (punjabi) – 3,0%

coreeana – 1,0%

tagalog (pilipino, filipino) – 0,6%

persana (farsi) – 0,5%

Pe lângă engleză, limbile vorbite în B.C. diferă de la un oraş la altul. Spre exemplu, în Okanagan Valley, Abbotsford şi Surrey se află mari comunităţi punjabi, în timp ce în Vancouver şi Richmond există un număr ridicat de imigranţi chinezi. În oraşe precum Vancouver şi Victoria, o mulţime de servicii sunt oferite în mai multe limbi (în special în cele asiatice).

Religia în British Columbia

În British Columbia eşti liber să adopţi orice credinţă doreşti. Prima parte a Actului Constituţional din 1982 susţine că toţi cetăţenii canadieni au libertatea cuvântului, credinţei şi libertatea de a-şi alege religia.

Statisticile susţin că în 2001, 38% din populaţia provinciei a declarat că nu aparţine niciunei religii sau credinţe. Majoritatea canadienilor sunt creştini, însă sikhismul şi budismul sunt şi ele populare. Credinţa creştină este împărţită în mai multe religii, dintre care cele mai populare sunt: romano-catolică, anglicană, baptistă şi luterană.

Statisticile arată o creştere substanţială a credinţei islamice, a budismului, hinduismului şi sikhismului.

Sistemul educaţional public al provinciei British Columbia este laic, ceea ce înseamnă că nu are legătură cu nicio religie. Oricum, există multe credinţe religioase care au propriile şcoli unde se pune accentul pe credinţă şi tradiţie.

Unele dintre sărbătorile oficiale, cum ar fi Crăciunul, Paştele, Hannukah, Diwali, Baisakhi şi Ramadan, au la bază diverse credinţe.

Sănătatea

Există două planuri în acest domeniu în B.C., ambele fiind administrate de guvernul provinciei British Columbia:

Poţi să te înscrii pentru MSP –  Application for Enrolment with MSP– de îndată ce ajungi în B.C. După aplicare, vei primi un card de sănătate – CareCard – care va demonstra faptul că aparţii acestui plan medical. Va trebui să ai la tine acest card pentru a-l arăta la cabinetul medicului, spitalul sau clinica la care ai apelat.

Clinicile  “walk-in” au suficient personal (medici şi asistente) şi s-ar putea să fie deschise şi în weekend sau seara când cabinetul medicului de familie este închis. MSP acoperă o consultaţie la medicul de familie, la spital sau la majoritatea clinicilor.

În majoritatea cazurilor, dacă ai acoperire MSP nu trebuie să plăteşti medicii, spitalele sau analizele. Vei fi anunţat însă dacă asigurarea ta nu acoperă toate serviciile medicale de care ai nevoie. Asigură-te că ai întotdeauna la tine cardul de sănătate Care Card când mergi la medic.

Dacă venitul tău este foarte scăzut, s-ar putea să te încadrezi la asistenţa de tip premium –  Premium Assistance. Formularele sunt disponibile online, prin intermediul serviciului Forms-by-Fax oferit de MSP.

Refugiaţii pot contacta Health Insurance BC (asigurările de sănătate) sau WelcomeHouse pentru asistenţă la serviciul MSP şi pentru ajutor la găsirea unei locuinţe.

Iată câteva dintre programele de sănătate şi resursele oferite atât de guvernul provinciei British Columbia, cât şi de autorităţile regionale din domeniul sanitar:

Government of British Columbia (guvernul provinciei B.C.)

Health Programs and Services (programe şi servicii în domeniul medical)

InterCultural Online Health Network (reţeaua medicală interculturală online)

HealthLink BC

HealthLink BC oferă sfaturi medicale 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână prin serviciul său gratuit: 811. Poţi discuta la telefon cu un expert în domeniul medical la orice oră din zi sau din noapte, în propria ta limbă, formând 811 din orice parte a provinciei British Columbia. HealthLink BC îţi pune la dispoziţie doar informaţii cu caracter general sau te sfătuieşte unde ar trebui să apelezi şi ce să faci în continuare cu problema ta medicală.

Urgenţele vor fi raportate la numărul 911 dedicat lor sau la departamentul de urgenţă al marilor spitale sau clinici “walk-in”.

Medical Services Plan (MSP)

Planul medical MSP administrat de guvernul provinciei oferă asigurare pentru vizitele la medicii, spitalele şi clinicile din British Columbia. Dacă eşti rezident nou sau un imigrant în British Columbia, ar trebui să aplici pentru acest plan de îndată ce ajungi. Fă-ţi o asigurare privată de sănătate în timp ce aştepţi aprobarea pentru MSP.

Spitalele

Secţia urgenţe a unui spital va trata atât urgenţele, cât şi problemele de sănătate mai puţin grave. Poţi merge oricând la această secţie; nu este nevoie să ai programare.

Clinicile “walk-in”

Majoritatea oraşelor din B.C. au clinici locale “walk-in”. Nici aici nu ai nevoie de programare, iar în plus, aceste clinici sunt deschise şi seara şi la sfârşit de săptămână.

Ambulanţele

Dacă ai nevoie de o ambulanţă, ar trebui să suni la 911 sau la numărul de urgenţe din zona în care locuieşti. Ambulanţa te va duce la secţia de urgenţe a celui mai apropiat spital. Mai târziu, ţi se va da o factură fiindcă MSP nu include serviciile de ambulanţă. Acestea sunt acoperite de alte asigurări sau de o asigurare privată.

Medicii

În B.C. există două tipuri de medici: de familie şi specialişti.

Medicii de familie tratează majoritatea problemelor medicale. Aceştia îţi pot recomanda însă un specialist, un expert în problema ta medicală. Prima dată ar trebui să consulţi însă medicul de familie, iar el te va îndruma spre un specialist doar dacă va fi cazul.

Pentru mai multe informaţii, vizitaţi website-ul B.C. Health Insurance. De asemenea, puteţi telefona la numărul 604 683-7151 din Vancouver sau la 1 800 663-7100 din oricare altă parte a provinciei.

Educaţia

British Columbia are un sistem educaţional la nivel înalt care ajută elevii să se orienteze spre o viitoare carieră.

De la grădiniţă la clasa a XII-a

British Columbia oferă un sistem educaţional bazat pe materiile umane, matematică şi ştiinţe. Există aproximativ 650.000 de elevi înscrişi la zi în peste 2.000 de şcoli publice sau private din întreaga provincie.

Ministerul educaţiei oferă fonduri sistemului şi elaborează programa, cerinţele şi standardele. Şcolile şi personalul didactic sunt conduse de 59 de districte şcolare, precum şi de o autoritate educaţională franceză.

Diploma de absolvire este acordată la sfârşitul clasei a XII-a.

Învăţământul este gratuit pentru toţi cetăţenii canadieni, pentru toţi rezidenţii permanenţi şi pentru refugiaţi. Dacă nu ai statut de imigrat şi nici nu doreşti să te stabileşti aici definitiv, dar îţi doreşti să studiezi la una dintre şcolile provinciei.

Elevii au posibilitatea să înveţe la o şcoală publică, la una privată sau acasă. Pentru a absolvi şi a primi diploma de absolvire, toţi elevii trebuie să îndeplinească cerinţele pentru absolvire pretinse în această provincie.

Multe districte şcolare au şcoli care oferă învătământ la distanţă. Aceasta înseamnă că elevii pot învăţa la distanţă faţă de profesori, fie că sunt acasă, la şcoală sau într-o altă instituţie de învăţământ. Dacă eşti elev de clasa X-XII şi locuieşti în B.C., poţi parcurge una sau mai multe materii folosind această metodă.

Pentru mai multe informaţii despre sistemul şcolar British Columbia, vizitaţi acest website (al Ministerului Educaţiei).

Învăţământul universitar

Învăţământul universitar al provinciei British Columbia oferă studenţilor o gamă largă de opţiuni. Poţi alege una din sutele de instituţii publice sau private, de la micile colegii rurale la marile campusuri urbane şi programe academice care te vor ajuta să îţi dezvolţi o carieră în British Columbia. Studenţii pot să urmeze cursurile la zi, cursuri cu frecvenţă redusă sau chiar să studieze de acasă dacă se înscriu într-un program online.

Universităţile

În B.C. există 11 universităţi care oferă o gamă largă de cursuri pentru studenţi şi absolvenţi. Unele oferă cursuri şi programe pentru studiile tehnice şi vocaţionale în urma cărora vei primi o calificare sau o diplomă. Unele universităţi se implică în programe de cercetare pe care le aplică alături de activităţile prevăzute în programă.

Programele ESL

Programele English as a Second Language (ESL) sunt oferite în British Columbia de instituţiile de învăţământ publice şi private. Aceste programe oferă cursuri de limba engleză pe trei nivele – începător, intermediar şi avansat – persoanelor a căror limbă maternă nu este engleza.

Noii imigranţi şi refugiaţi s-ar putea înscrie la cursurile ESL pentru începători prin intermediul programului English Language Services for Adults.

Pentru a afla mai multe despre programele ESL oferite de instituţiile de învăţământ public sau privat din British Columbia, contactează direct instituţia aleasă .

Activităţi recreaţionale

B.C. oferă multe astfel de activităţi deoarece locuitorii provinciei sunt amatori de astfel de activităţi, fiind activi.

Parcurile din B.C.

Cu aproape 12 milioare de hectare de zone protejate, British Columbia se bucură din plin spaţii recreative neatinse de civilizaţie. Provincia se implică în diverse proiecte de protejare a mediului.

Centre recreaţionale şi sporturi organizate

Comunităţile din B.C. au centre recreaţionale şi parcuri unde cei pasionaţi de sporturi au la dispoziţie bazine de înot, ringuri de patinaj, săli de forţă, terenuri de tenis şi de badminton. Multe dintre aceste centre oferă şi centre de fitness şi alte activităţi care te ajută să îţi cunoşti mai bine vecinii. Oficiile guvernamentale locale – Local government offices – au datele de contact ale centrelor din comunitatea ta, astfel că poţi apela cu încredere în cazul în care eşti interesat.

Locuri de muncă

Joburi disponibile în B.C.

În următorii ani se anticipează că se vor crea peste 88.000 de noi locuri de muncă în educaţie, sănătate, siguranţă publică, familie şi comunitate, domeniul imobiliar şi transport. Rapoartele recente prevăd şi faptul că British Columbia va fi provincia canadiană care va oferi în viitorul apropiat cele mai multe locuri de muncă. În ciuda crizei economice din anul 2008, se crede că B.C. va duce în continuare lipsă de forţă de muncă.

Ştiai?

Website-ul WorkBC oferă informaţii atent selecţionate şi organizate pentru a fi accesate cu uşurinţă de către toţi cei interesaţi. Cei în căutarea unui loc de muncă, angajatorii, cei care oferă servicii şi cercetătorii vor găsi informaţii despre piaţa muncii din provincia British Columbia.

De asemenea poţi vizita website-ul What’s Key creat de Ministerul Regional Economic al provinciei pentru a te informa despre angajări şi piaţa muncii din B.C.

Căutarea unui loc de muncă în B.C.

British Columbia are o piaţă a muncii activă datorită economiei stabile şi forţei de muncă reduse.

Una dintre cele mai mari provocări în ceea ce priveşte economia provinciei este aceea de a găsi angajaţi profesionişti şi capabili care să îi înlocuiască pe cei ce se retrag din câmpul muncii şi care să ocupe noi poziţii. O iniţiativă importantă din partea provinciei este aceea de a încerca recrutarea şi reţinerea muncitorilor străini care au calificările necesare pieţei muncii din British Columbia.

Pentru a aplica la acest program, va trebui să trimiţi împreună cu angajatorul tău o cerere comună; dacă va fi acceptată, procesul imigrării va fi grăbit. Prin intermediul acestui program, familia ta poate imigra alături de tine. Dacă munceşti în domeniul medical, eşti student străin sau antreprenor cu experienţă, acest program s-ar putea să te ajute.

Dacă lucrezi în domeniul medical, vizitează Health Match BC. Health Match BC este un serviciu gratuit de recrutare în căutare de medici, asistente şi farmacişti care să lucreze în B.C.

Poţi să te alături comunităţii din British Columbia ca angajat pe o perioadă determinată, student străin sau imigrant.

Muncitorii pe perioadă determinată

Aceştia sunt cei care doresc să trăiască şi să muncească în Canada doar pentru o anumită perioadă de timp.

Studenţii străini

Aceştia sunt interesaţi de o educaţie în afara hotarelor. British Columbia are programe pentru studenţii din întreaga lume care doresc să îşi continue studiile universiatre şi să îşi îmbogăţească cunoştinţele de limbă engleză în timp ce câştigă experienţă internaţională. Studenţii străini din B.C. pot aplica pentru un job part-time în timp ce învaţă şi pentru programe de imigrare precum PNP şi Canadian Experience Class, programe care le vor oferi oportunitatea de a se stabili permanent în Canada după terminarea studiilor.

Imigranţii

Aceştia sunt cei care doresc să se stabilească în Canada pentru a-şi construi aici o nouă viaţă. Există mai multe variante pentru obţinerea statutului de rezident permanent şi pentru a locui în British Columbia.

Permise şi vize

Nu uita: dacă doreşti să te stabileşti în British Columbia, va trebui să aplici pentru o viză temporară de rezidenţă, un permis de muncă, o viză de studii şi un card de rezident permanent.

Consultanţii: nu este nevoie să angajezi un consultant în imigrări pentru a te ajuta să imigraţi.

Viză temporară de rezident: studenţii străini, muncitorii angajaţi pe perioadă determinată şi rezidenţii anumitor ţări vor trebui să aplice pentru o viză temporară pe durata şederii în

British Columbia.

Permis de muncă: dacă doreşti să munceşti în această provincie, va trebui să aplici pentru un permis de muncă.

Permis de studii: pentru a locui în British Columbia în calitate de student străin vei avea nevoie de un permis de studii. Mai multe informaţii vei găsi pe website-ul dedicat imigrării în Canada.

Card de rezident permanent: acesta îţi dă dreptul să locuieşti, să lucrezi şi să studiezi oriunde în Canada, precum şi să aplici pentru cetăţenie.

Imigrează în Canada pentru muncă sau afaceri

Indiferent dacă eşti interesat să munceşti şi să locuieşti aici pentru o perioadă determinată de timp sau dacă doreşti să locuieşti aici permanent, British Columbia te aşteaptă cu o mulţime de oportunităţi.

Cu cele 880.000 de locuri de muncă ce vor apărea în următoarea perioadă, vei găsi multe oportunităţi într-o varietate de domenii care îţi vor oferi experienţă profesională canadiană, posibilitatea de a avansa în carieră sau clădirea unui nou viitor economic.

Poţi veni în British Columbia fie ca muncitor temporar, fie ca imigrant.

Opţiuni pentru munca pe o perioadă determinată

Programul pentru muncitorii străini pe o perioadă determinată – Temporary Foreign Worker Program

Pentru a sosi în British Columbia prin intermediul acestui program, vei avea nevoie de o ofertă de muncă din partea unui angajator din provincie şi de un permis de muncă. Iniţial, vei avea dreptul să munceşti aici cel mult doi ani, cu posibilitatea de a prelungi această perioadă.

Programul Working Holiday

Dacă ai între 18 şi 35 de ani şi ţara ta are o înţelegere mutuală cu Canada, s-ar putea să fii eligibil pentru un permis de muncă de un an sau doi în cadrul programului

International Youth Mobility Program (condiţiile pot varia în funcţie de ţara de origine). Nu ai nevoie de o ofertă de muncă pentru a veni în British Columbia prin intermediul acestui program, astfel că poţi lucra pentru orice angajator.

Opţiuni pentru imigrare

Există mai multe posibilităţi de imigrare care au la bază meseria şi experienţa ta în afaceri.

Programul British Columbia Provincial Nominee Program (BC PNP)

Poţi fi eligibil dacă ai primit o ofertă de la un angajator din British Columbia sau dacă ai experienţă în afaceri şi posibilitatea de a dezvolta o afacere în această provincie. Dacă vei fi acceptat, cererea ta pentru rezidenţă permanentă (alături de partener şi copii) va fi procesată în mod prioritar.

Alternative federale pentru muncitori

Dacă doreşti să te stabileşti şi să lucrezi în BC, poţi opta şi pentru înscrierea la unul dintre cele două programe federale destinate persoanele calificate aflate în căutarea unui loc de muncă.