Provincia Ontario

Emigrare Canada in provincia Ontario.

Emigrare Ontario

Înainte să ajungi.

    Stabilirea în Ontario este una dintre cele mai importante decizii pe care le vei lua vreodată. Această secţiune îţi va oferi informaţii care te vor ajuta să te ghidezi cu uşurinţă. Ea include tot ce trebuie să ştii despre găsirea unei locuinţe, sistemul medical şi căutarea unui loc de muncă.

  Ontario este un tărâm al oportunităţilor. Este o societate prosperă şi democratică, ce a fost clădită pe munca generaţiilor de emigranţi. Sperăm că vei decide să te stabileşti în Ontario.

Găsirea unei locuinţe

Ce tipuri de locuinţe sunt specifice provinciei Ontario?

Indiferent dacă doreşti să închiriezi sau să cumperi, poţi alege dintr-o mare varietate de locuinţe. Iată câteva exemple:

  • Apartament (suite, flat)

De obicei, acesta include unul sau mai multe dormitoare, o bucătărie, o baie şi o cameră de zi. Acesta se poate afla într-o clădire sau într-o casă.

În general, apartamentele sunt deţinute de un proprietar, iar de ele se ocupă un supraveghetor care locuieşte în clădire.

  • Condominium (condo)

Un tip de locuinţă din care vei cumpăra o parte dintr-un întreg complex, dar fără a deţine terenul. Proprietarii, de cele mai multe ori, preferă să închirieze aceste tipuri de locuinţe. Aceşti proprietari se adună într-o corporaţie care va alege un comitet de conducere care se va ocupa de întreţinerea clădirii. Fiecare proprietar îşi plăteşte propriile ipoteci, taxe, utilităţi şi cheltuieli lunare de întreţinere.

  • Duplex şi Triplex

O casă care este împărţită în 2 sau 3 apartamente separate, unul deasupra celuilalt. Este posibil ca proprietarul casei să locuiască într-unul din apartamente.

Poate fi o casă detaşată sau semi-detaşată.

  • Cameră

O cameră dintr-un apartament, casă sau alt tip de locuinţă închiriată unei singure persoane. Chiriaşul împarte adesea bucătăria, baia şi camera de zi cu alţi chiriaşi. De cele mai multe ori, mobila este inclusă. Mesele pot fi şi ele incluse.

Unele tipuri de locuinţă pot fi disponibile doar în anumite oraşe. Există o mulţime de agenţii ale comunităţii care te pot ajuta să găseşti informaţii despre închirierea sau cumpărarea unei locuinţe. Pentru a descoperi agenţia din zona ta, vizitează Services Near Me.

Cum aş putea găsi o locuinţă înainte să ajung în Ontario?

Găsirea unei locuinţe poate fi o sarcină dificilă. Găsirea unui loc unde să stai înainte de a ajunge în Canada nu este un lucru uşor, dar nici imposibil. Este important să ţii cont de faptul că ceea ce tu consideri a fi o locuinţă adecvată în ţara ta de origine s-ar putea să fie total diferit aici.

Există mai multe modalităţi prin care poţi începe să cauţi o locuinţă înainte de sosire. Din moment ce locuinţele pot fi foarte diferite faţă de cum apar în fotografii, este indicat să vezi casa înainte de a lua decizia finală de a o închiria sau cumpăra.

Trimite un membru al familiei cu puţin timp înainte de sosirea ta

Dacă este posibil, ar fi bine ca un membru al familiei să ajungă cu 1-2 săptămâni înainte de restul familiei. Această persoană s-ar putea caza la un hotel sau hostel pentru o scurtă perioadă de timp şi ar putea căuta o locuinţă pentru restul familiei. Odată ajuns, ar putea consulta serviciile de mai jos, în special agenţiile care oferă servicii pentru noii rezidenţi: settlement agencies.

Centrele care oferă asistenţă în procesul de căutare a unei locuinţe: Housing help centres ajută oamenii să găsească locuinţe la preţuri moderate. De obicei, acest serviciu este gratuit.

Agenţiile destinate imigranţilor Settlement agencies oferă servicii noilor rezidenţi, inclusiv ajutor la găsirea unei locuinţe, a unui loc de muncă. De asemenea, ele uşurează accesul la orice alt serviciu sau informaţie de care ai nevoie pentru a te instala.

Anunţurile din presa locală Ziarele locale publică de obicei anunţuri de închirieri şi vânzări. Proprietarii dau de regulă anunţurile la ziar cu 1-2 luni înainte de a dori ca cineva să se mute pe proprietatea lor. Nu este o idee bună să închiriezi un spaţiu înainte de a-l vedea personal. În orice caz, aceste anunţuri te vor ajuta să îţi faci o imagine despre preţuri şi despre tipul de locuinţe disponibile pe piaţa imobiliară.

Serviciile de închirieri imobile – Real Estate Rental Services Acest serviciu este cunoscut şi sub denumirea de Property Rental Management sau Rental Locators. Deşi lucrează de obicei împreună cu proprietarii, unele dintre aceste companii ajută chiriaşii să găsească o locuinţă. De obicei, pentru acest serviciu se percepe o taxă.

Cartea de telefon

Cartea de telefon (sau „Yellow Pages„) are o secţiune dedicată închirierilor de imobile.

Informaţii despre provincie

Cum este vremea în Ontario?

Ontario este o provincie întinsă. Astfel, vremea poate varia în funcţie de locaţie.

În Ontario sunt 4 anotimpuri: primăvara, vara, toamna şi iarna. De obicei, luna ianuarie este cea mai rece de peste an, iar iulie este cea mai caldă. Partea nordică a provinciei are ierni mai lungi şi mai reci decât cea sudică.

Primăvara  – 20 martie -20 iunie Primăvara este un anotimp ploios în majoritatea regiunilor provinciei Ontario. Asigură-te că ai la tine o umbrelă şi o haină pentru a te proteja de ploaie. Temperaturile medii ajung la aproximativ 8°C în martie şi cresc uşor în restul anotimpului.

Vara – 21 iunie – 21septembrie Lunile iulie şi august pot fi foarte călduroase şi umede. În sudul provinciei Ontario, temperaturile depăşesc de obicei 20°C în timpul zilei, ajungând uneori la peste 30°C.  În timpul verii este recomandat să porţi o pălărie şi să ai mereu la tine o cremă de protecţie solară pentru a preveni arsurile cauzate de expunerea la soare.

Toamna – 22 septembrie – 20 decembrie Vremea se răceşte, zilele sunt mai scurte, iar frunzele se îngălbenesc şi cad din copaci. Prima parte a acestui anotimp este ploioasă în unele părţi ale provinciei Ontario. Ba mai mult, în unele regiuni nordice este posibil să înceapă să ningă în octombrie. Temperatura scade repede în timpul acestui anotimp. Asigură-te că porţi o haină mai groasă şi ia o umbrelă când ieşi pentru a nu te uda.

Iarna – 21 decembrie – 19 martie Iarna este frig şi ninge adesea. Temperatura este de obicei sub 0°C, zi şi noapte, în cea mai mare parte a provinciei. Temperaturile pot să scadă la -30°, lucru ce poate fi periculos dacă nu ai echipamentul potrivit. Iarna ar trebui să te îmbraci bine, cu mai multe haine, şi să porţi o pălărie sau o căciulă care să îţi ţină de cald,

De unde pot obţine buletinul meteo?

Poţi să afli mai multe despre vremea din zona în care te-ai stabilit de la radio, posturile de televiziune, citind ziarul sau verificând starea vremii pe internet.

Sănătate

Stabilirea într-o altă ţară poate fi o experienţă stresantă. Este important să ai grijă de sănătatea ta în timpul acestei tranziţii şi în perioada imediat următoare. Află cât mai multe informaţii despre asigurările de sănătate, cum să găseşti un medic sau un alt cadru medical şi ce servicii medicale sunt disponibile pentru tine şi familia ta.

Cum să aplic pentru un card de sănătate din Ontario (OHIP)?

Pentru a obţine un card de sănătate (OHIP), trebuie să completezi o cerere. De asemenea, trebuie să îţi faci un dosar cu diverse documente care va fi depus alături de cerere.

Aplicarea pentru un card de sănătate

Cere online un formular  de aplicare sau de la biroul local.

Completează-l.

Adună toate documentele de care ai nevoie:

Du formularul şi documentele la cel mai apropiat birou

Poţi să aplici de îndată ce ai adunat toate documentele de care ai nevoie. Cu toate acestea, nu vei obţine un card de sănătate dacă nu eşti eligibil. Vei avea de aşteptat trei luni până când vei afla rezultatul final.

Ce este Ontario Health Insurance Plan (OHIP) – planul de asigurare al provinciei Ontario?

În Canada, guvernul asigură îngrijiri medicale de bază pentru cei care trăiesc aici şi care îndeplinesc câteva cereri de eligibilitate.

În Ontario, planul de sănătate dezvoltat de guvern poartă numele de Ontario Health Insurance Plan (OHIP).

OHIP plăteşte multe dintre serviciile medicale. OHIP plăteşte serviciile medicale absolut necesare. Acestea includ consultaţii la medicul de familie sau diferiţi specialişti. Serviciile de bază şi urgenţele sunt toate acoperite de OHIP. Pentru a afla dacă o procedură sau un tratament este acoperit de OHIP, discută cu un medic.

Cum pot găsi un medic de familie?

Din păcate, există mai puţini medici de familie decât ar trebui în multe zone alte provinciei. Astfel, s-ar putea să dureze o perioadă până când vei găsi un medic.

Medicii de familie sunt în general primii medici care stabilesc un diagnostic şi tratează majoritatea problemelor medicale.

Dacă doreşti să consulţi un medic specialist, de obicei ai nevoie de o trimitere de la medicul de familie. Acesta este cel care cere analize şi diverse teste investigatorii.

Câteva modalităţi de căutare a unui medic de familie:

  • Întreabă un prieten sau un membru al familie dacă medicul său acceptă pacienţi noi.
  • Înscrie-te la Health Care Connect. Acest program te recomandă unui medic sau unui alt cadru medical din zona în care locuieşti şi care acceptă pacienţi noi. Pentru acest serviciu, trebuie să deţii OHIP. Acest program este iniţiat de Ministerul Sănătăţii. Pentru a te înscrie, apelează 1-800-445-1822.
  • Foloseşte serviciul de căutare Doctor Search. Acesta este iniţiat de Colegiul Medicilor şi Chirurgilor din Ontario. De asemenea, poţi apela 1-800-268-7096 ext. 626. Dacă eşti din Toronto, sună la numărul 416-967-2626.
  • Caută în paginile aurii ale cărţii tale de telefon la domeniul Medici şi chirurgi: Physicians & Surgeons.
  • Interesează-te la cel mai apropiat spital dacă oferă acest tip de servicii.
  • De asemenea, poţi întreba un consultant de la agenţia locală. Este posibil să aibă o listă a medicilor care înscriu noi pacienţi sau chiar care vorbesc limba ta.

Când contactezi un medic, prima dată trebuie să-l întrebi dacă acceptă pacienţi noi.

Vizitează website-ul Your Health Care Options pentru informaţii şi link-uri despre cum poţi avea parte de îngrijire medicală în Ontario. Acesta include informaţii despre clinicile “walk-in”, secţiile de urgenţă şi medicii de familie. Poţi căuta diverse informaţii după locaţie sau tipul serviciilor. Acest program este iniţiat de Ministerul Sănătăţii.

Există două companii în Toronto şi Ottawa – MedVisit Doctors House Call Service şi MD Home Call- care pot trimite un medic direct la tine acasă. Dacă ai OHIP, nu va trebui să plăteşti. Dacă nu ai OHIP, va trebui să plăteşti medicul.

Locuri de muncă

Cum să aplic pentru un loc de muncă?

Ca să aplici pentru un loc de muncă în Canada, de obicei ţi se cere să trimiţi angajatorului o scrisoare de intenţie şi un CV.

În funcţie de slujba dorită, angajatorul s-ar putea să îţi ceară un portofoliu sau o mostră a muncii tale.

           Scrisoarea de intenţie şi CV-ul sunt foarte importante deoarece acestea stabilesc prima impresie pe care o are angajatorul despre tine. Totul contează, inclusive greşelile de redactare şi de ortografie. Majoritatea CV-urilor au acelaşi format, astfel că scrisoarea de intenţie reprezintă o bună oportunitate pentru angajator să îşi facă o impresie despre tine. Scopul CV-ului  şi al scrisorii de intenţie este să fii invitat la un interviu.

           De obicei, ofertele de muncă sunt însoţite de instrucţiuni referitoare la modul în care să aplici sau includ informaţii despre diverse modalităţi de aplicare: prin email, fax. posta etc. Este recomandat sa urmezi aceste instructiuni.

Adesea, ofertele au un termen limită până la care poţi aplica. Dacă se întâmplă aşa, vei şti exact când să trimiţi scrisoarea de intenţie şi CV-ul. Uneori însă nu au un termen limită.

Este o idee bună să rogi pe cineva să îţi citească CV-uri şi scrisoarea de intenţie înainte să aplici. Există multe agenţii care te pot ajuta să redactezi un CV şi o scrisoare de intenţie. Pentru a găsi ajutor în zona în care locuieşti, accesează secţiunea Services Near Me.