Saskatchewan

Emigrare Canada Saskatchewan

Câteva cuvinte despre Saskatchewan

Oportunităţi

Saskatchewan  este un amalgam unic de oameni, culturi şi spaţii geografice care s-au reunit pentru a crea un trecut glorios, un prezent vibrant şi un viitor promiţător.

Saskatchewan este teritoriul frumuseţii naturale, bogat în resurse şi plin de oportunităţi pentru cei care doresc să studieze, să îşi formeze o carieră sau să pună bazele unei afaceri. Cu economia noastră puternică, standardele ridicate de viaţă şi cheltuielile mici de zi cu zi, Saskatchewan este locul ideal pentru tine şi familia ta.

Informaţii

Denumirea Saskatchewan provine de la cuvântul tribului Cree kisiskâciwanisîpiy care înseamnă „râu care curge repede.”  Saskatchewan a devenit o provincie canadiană la data de 1 septembrie1905.  Situată între Alberta la vest şi Manitoba la est, graniţele sale se extind de la graniţa cu SUA de-a lungul paralelei de 49 de grade până la Teritoriile de Nord-Vest, de-a lungul paralelei de 60 de grade.

Saskatchewan acoperă 6,5% din suprafaţa Canadei, având 651.036 km pătraţi. Dintre aceştia, 591.670 km pătraţi reprezintă pământ, iar 59.366 km pătraţi sunt acoperiţi de ape. Teritoriul este format în special din roci cristaline în jumătatea nordică a provinciei şi din roci sedimentare în vest şi în sud. Resursele minerale includ depozite importante de uraniu şi carbonat de potasiu.

Provincia are patru zone de vegetaţie: preerie, câmpii boreale, scutul boreal şi taiga. Clima este de tip continental, caracterizându-se prin temperaturi foarte variabile şi precipitaţii reduse. Această regiune a început să fie populată imediat după retragerea gheţii, la sfârşitul ultimei glaciaţiuni. De-a lungul timpului, s-au dezvoltat aici culturi distincte care depindeau de diferitele ecosisteme.

Contactul european cu aborigenii a avut loc în perioada negoţului de blană de animale şi s-a dezvoltat când, la începutul secolului al XIX-lea, s-au format aşezăminte a căror locuitori erau agricultori. La începutul secolului al XX-lea, acel aşezământ produs de istorie, un amalgam din punct de vedere etnic, bazat în cea mai mare parte pe agricultură, era concentrat în jurul fermelor şi în zonele de preerie. Un secol mai târziu, agricultura a scăzut ca importanţă şi din ce în ce mai mulţi oameni s-au mutat în zonele urbane (64,3%).

Conform recensământul din 2006, populaţia provinciei Saskatchewan însuma 968.157 de locuitori, în timp ce estimările pentru aprilie 2010 erau de 1.041.729 locuitori. Media de vârstă în 2006 (38,7 ani) era puţin sub media întregii ţări. Saskatchewan are cea mai mare proporţie (15,4%) de locuitori peste 65 de ani din Canada, dar cu ceva mai multe persoane sub 25 de ani (34,4% versus 31% pentru Canada). 14,88% sunt aborigeni, cu 9 procente mai mulţi decât în 2001. Deşi doar 3,6% din populaţie s-a declarat minoritară, au fost identificate 186 de grupuri etnice diferite, de la cele 286.045 de persoane de etnie germană la doar 10 persoane de etnice marocană.

Economia provinciei Saskatchewan, măsurată după produsul intern brut, a crescut cu 3,9 procente în 2008, ajungând la $41.646 milioane dintre care aproximativ 25% rezultă din industriile primare precum agricultura, industria minieră şi petrolieră. 15% au provenit din domeniul financiar, asigurări şi comerţ, iar aproape 13 % din vânzări.

Productivitatea provinciei Saskatchewan a crescut cu 2,2%, fiind cea mai mare din Canada. Provincia conduce la nivel naţional şi în ceea ce priveşte venitul personal (cu 12,4%) şi cel venitul disponibil (cu 13,7%) după cum demostrează cifrele din 2008.

Emblemele provinciei Saskatchewan

Motto-ul provinciei

MULTIS E GENTIBUS VIRES – proverb latinesc însemnând „Din mulţi, puterea oamenilor.”

Acest motto exprimă moştenirea multiculturală a provinciei, combinaţia primelor naţiuni cu metişii, precum şi rolul cheie pe care îl joacă imigrarea în acest spaţiu. Rădăcina cuvântului “gentibus” – “gens” – înseamnă popor în sensul rasei şi al originii. Cuvântul “vires” reprezintă vigoare, energie şi putere mentală. Motto-ul este inspirat dintr-o poezie a poetului latin Catullus.

Steagul provinciei Saskatchewan

Steagul provinciei Saskatchewan a fost adoptat în 1969. Partea superioară este verde, reprezentând zona nordică împădurită a provinciei, iar cea inferioară este aurie, reprezentând câmpiile sudice mănoase unde se cultivă grâne. Scutul se află în jumătatea superioară, iar emblema florală, crinul imperial – Lilium philadelphicum, se află în cealaltă jumătate a drapelului.

Calitatea vieţii

Cu frumuseţea sa naturală, resursele din abundenţă şi oportunităţile oferite, comunităţile provinciei Saskatchewan sunt diversificate, dinamice şi prietenoase. Pe măsură ce continuăm să ne dezvoltăm şi să prosperăm, standardele de trai rămân ridicate, iar chetuielile de zi cu zi sunt mici. Toate acestea transformă provincia într-un loc minunat pentru a-ţi creşte copiii, pentru a studia, munci şi trăi.

Date pe scurt

 • Costurile întreţinerii unei locuinţe sunt mai mici în Saskatchewan decât în majoritatea oraşelor mari din Canada, iar majoritatea rezidenţilor îşi permit să achiziţioneze o locuinţă.
 • Sistemul medical este nemaipomenit şi nu există servicii medicale de tip premium
 • Costul transportului la şi de la locul de muncă e mai mic deoarece timpul maxim petrecut pe drum între două oraşe mari este de 20 de minute.
 • În Saskatchewan există oferte educaţionale la preţuri rezonabile pentru toate nivelele educaţionale:

–         Şcoli publice

–         Şcoli cu predare în limba franceză

–         Şcoli private parohiale

–         Universităţi

–         Colegii

–         Şcoli tehnice

Prin intermediul programului GRP – Graduate Retention Program – atât studenţii canadieni cât şi cei străini care trec nişte programe eligibile şi optează pentru a se angaja în Saskatchewan pot aplica pentru primirea unei taxe rambursabile la salariu de până la 20.000 de dolari pentru taxele şcolare pe o perioadă de şapte ani.

·        Avem comunităţi sigure, primitoare, orientate spre viaţa de familie, care oferă oportunităţi pentru o viaţă sănătoasă

 • Rezidenţii provinciei Saskatchewan se bucură de o viaţă liniştită – legile noastre sunt axate pe menţinerea siguranţei familiilor.

·        Saskatchewan este renumită pentru inovaţia din multe sectoare, inclusiv cel al extracţiei de ţiţei, gaze naturale, minierit, ştiinţă şi tehnologie, artă şi cultură.

 • Comunităţile din Saskatchewan se bucură de aer nepoluat – cel mai curat aer din Canada.

·        Piesele de teatru, concertele, simfoniile şi galeriile de artă prezintă artişti din întreaga lume.

Economia

Saskatchewan este “noua stea a Canadei”. Aici vei găsi o mulţime de oportunităţi economice, cu cea mai mare rată a angajaţilor din Canada, cu populaţia în creştere, precum şi cu o dezvoltare a sectoarelor cheie ale economiei şi pieţei muncii.

În 2008, Saskatchewan a condus ţara spre o creştere economică. Pe lângă faptul că are una dintre cele mai prospere economii din întreaga ţară, schimbările recente în ceea ce priveşte legea taxelor a transformat Saskatchewan într-o pronvicie competitivă în care se pot porni afaceri.

Date despre economia provinciei

 • Saskatchewan este un “depozit” de resurse naturale şi un centru puternic al industriilor adiacente
 • Sectoarele în care înregistrăm succese sunt cel tehnologic, al construcţiilor, al exploatării mineralelor, ţiţeiului şi gazelor naturale.
 • Am înregistrat cea mai mare creştere economică din întreaga ţară în mai multe sectoare, printre care exportul internaţional, rata persoanelor angajate, comerţul, vânzările şi construcţiile.

Aproximativ 95% din toate bunurile produse aici depind în mod direct de resursele de bază ale provinciei (cereale, animale domestice, petrol şi motorină, potasiu, uraniu şi lemn, precum şi produsele rafinate ale acestora). În plus, persoanele şi firmele implicate în aceste industrii iau decizii de achiziţionare care pun în mişcare celelalte ramuri ale economiei; fermierii, companiile miniere şi manufacturierii care procesează produsele primare achiziţionează cea mai mare parte a produselor care nu provin din resurse naturale şi apelează la diversele servicii oferite de provincie.

Istoria economică

În ultimul deceniu, în Saskatchewan s-a dezvoltat în special sectorul de producţie şi export a gazelor naturale. Prima fază a dezvoltării în Canada vestică a avut loc la sfârşitul anilor 1800 după ce au fost îndeplinite nişte condiţii. A doua fază a constituit rezultatul unor factori cheie. În 1885, căile ferate canadiene au fost date în folosinţă, asigurând transportul populaţiei în partea vestică şi transportul produselor spre pieţele de desfacere. A treia fază a dezvoltării economice a avut loc după decizia guvernului federal de a transfera controlul asupra terenului şi resurselor sale naturale guvernului provinciei, decizie luată în anul 1930.

Noi tehnologii au condus la descoperirea zăcămintelor de ţiţei, potasiu şi uraniu; dezvoltarea sistemelor economice bazate pe energie în America de Nord şi Europa a creat oportunităţi. În anii 1980, economia provinciei Saskatchewan era specializată şi competitivă. Odată cu creşterea capacităţii de producţie şi export, a crescut şi cererea pentru industriile specializate, precum şi pentru serviciile comunităţii şi cele personale. După ce s-au dezvoltat aceste industrii, unele dintre comunităţile rurale şi urbane au devenit centre industriale şi regionale.

Transportul

Drumuri şi autostrăzi

De-a lungul timpului, sistemul de şosele şi autostrăzi a ajuns la peste 190.000 km – cea mai lungă reţea rutieră dintre toate provinciile Canadei. Iniţial, şoselele şi drmurile publice erau considerate ca fiind responsabilitatea municipalităţii. Abia în anul 1912 a fost creată de către guvernul provinciei o comisie care să planifice sistemul de autostrăzi; primul departament specializat în această problemă a luat fiinţă în anul 1917. Legislaţia rutieră a provinciei a fost creată în 1906, dată la care în Saskatchewan nu erau înregistrate decât 22 de vehicule. Mai târziu, Saskatchewan a devenit prima provincie care şi-a terminat secţiunea de autostradă naţională, care avea 653 km lungime.

Autostrăzile provinciei servesc multor scopuri. Accesul la diverse comunităţi, industrii şi ferme este mult mai important decât în oricare altă provincie a Canadei deoarece rezidenţii din Saskatchewan sunt dispersaţi pe tot cuprinsul provinciei: mai mult de jumătate din populaţie locuieşte în comunităţi de mai puţin de 20.000 de persoane (după cum indică recensământul naţional din 2001). Căile de acces rutier est-vest şi nord-sud ale provinciei sunt importante deoarece susţin expansiunea economică, oferind accesul către pieţele de desfacere. O altă problemă căreia autostrăzile îi fac faţă este volumul de trafic, numărul autovehiculelor dublându-se din anii 1960 în 1990. Astfel, în 2004 existau mai mult de 750.000 de vehicule înregistrate.

Informaţii despre piaţa muncii

În 2003, provincia avea un total de 515.800 de angajaţi, care oscila cu până la 25.000 de angajaţi între lunile cu cea mai mare activitate şi cele cu cea mai redusă. În medie, la acea dată erau activi în câmpul muncii 68% dintre adulţi (cu vârsta de 15+), un procentaj puţin mai ridicat decât media naţională. Rata de ocupare a joburilor creşte proporţional cu nivelul educaţiei: 26% dintre adulţii cu studii medii erau activi pe piaţa muncii, în timp ce 84% dintre adulţii absolvenţi de studii superioare erau şi ei angajaţi.

Un număr estimativ de 486.800 de persoane erau angajate în 2003, dintre care circa 80% în joburi full-time şi 20% part-time; 68% din numărul total al angajaţilor aveau şi alte studii pe lângă liceu (26% au absolvit o universitate), 24% erau absolvenţi de liceu şi 19% nu îşi terminaseră studiile liceale.

Salariul săptămânal în medie, inclusiv orele suplimentare lucrate, pentru angajaţii din Saskatchewan era de aproximativ 610 dolari – cu circa 10% mai puţin decât media naţională. În total, 29.000 de muncitori nu aveau un loc de muncă în acel an, ei reprezentâd 5,6% din forţa de muncă a provinciei; şomerii se aflau în această situaţie de aproximativ 18 săptămâni.

Conform unui studiu naţional de participare la acţiunile de voluntariat, în anul 2000 un procent de 42% din locuitorii provinciei Saskatchewan, atât angajaţi cât şi şomeri, s-au oferit voluntari la o multitudine de organizaţii non-profit din domeniul educaţiei, social şi cultural – aceasta a fost cea mai ridicată rată de voluntariat din anul respectiv. În total, în anul 2000, 323.000 de persoane din provincia Saskatchewan s-au oferit voluntare pentru 49,7 milioane de ore sau o medie de 154 ore din timpul lor, care echivalează cu 26.000 de joburi full-time.

Înainte de a munci

Numărul de asigurări sociale (SIN – Social Insurance Number)

Pentru a munci, ai nevoie de un SIN. Acesta este un număr de nouă cifre de care ai nevoie pentru a munci şi pentru a dispune de serviciile guvernamentale canadiene. Numărul tău SIN este personal şi trebuie să fie confidenţial.

Permisul de muncă

        Dacă nu eşti cetăţean canadian sau rezident permanent, trebuie să ai autorizaţia de a lucra aici. În majoritatea cazurilor vei avea nevoie de un permis de muncă. Pentru mai multe informaţii, vizitează Citizenship and Immigration Canada’s website.

Meseria mea în Saskatchewan

Înainte de toate, este bine să te gândeşti la meseriile pe care le-ai putea practica şi să cauţi informaţii despre acestea în provincia Saskatchewan. Cu cât eşti mai bine informat şi pregătit, cu atât vei lua decizii mai bune legate de viitorul tău. Cercetarea amănunţită şi planificarea fiecărei acţiuni te vor ajuta să înţelegi ce ţi se cere la noul loc de muncă.

Descrierile pentru locurile de muncă şi denumirile s-ar putea să nu corespundă. Meseria ta ar putea avea o altă denumire în Saskatchewan. Unele dintre meserii sunt recunoscute în Saskatchewan. Dacă meseria ta este una dintre ele, este important să afli ce va trebui să faci înainte de a începe munca.

Când vei începe să lucrezi, va trebui să descoperi ce aşteptări are angajatorul de la tine. Acestea diferă de la o ocupaţie la alta şi de la un angajator la altul, însă există şi câteva puncte comune majorităţiilor locurilor de muncă din Saskatchewan. Următoarele informaţii îţi vor oferi o privire de ansamblu asupra locurilor de muncă din Saskatchewan.

·        Cultura la locul de muncă: locurile de muncă din Saskatchewan pot fi foarte diferite faţă de cele din ţara ta. Aceste diferenţe se referă la orele de lucru, stilul vestimentar, formule de salut între colegi, modul în care sunt luate deciziile şi tipul şi cantitatea de muncă pe care va trebui să o depui.

·        La slujbă: în timpul primelor zile de serviciu, vei primi informaţii despre sarcinile tale de muncă, orele de lucru, cine va fi şeful tău direct şi cum vei fi plătit. Este important să pui întrebări dacă există informaţii pe care nu le înţelegi.

·        Drepturi şi responsabilităţi: în provincia Saskatchewan există legi care protejează angajaţii şi angajatorii. Acestea stabilesc salariile minime, standardele de siguranţă şi sănătate la locul de muncă şi orele lucrate. Drepturile Omului protejează angajaţii împotriva discriminării legate de sex, vârstă, rasă, religie şi eventuale dizabilităţi.

Artă şi cultură

Cei care au populat şi au dezvoltat regiunea semi-aridă a Americii de Nord au adus cu ei diverse elemente ale propriei culturi; aceştia erau aborigenii, francezii şi scoţienii care au iniţiat imigraţia în masă a celor în căutare de noi tărâmuri şi, în cele din urmă, refugiaţii străini de la sfârşitul secolului al XX-lea care erau refugiaţi politici sau imigranţi în căutarea unei vieţi mai bune în inima Canadei.

Datorită faptului că această porţiune a Teritoriilor de Nord-Vest era în mare măsură zonă agricolă, destinată iniţial celor care creşteau animalele şi cultivau pământul, nu ar trebui să fie surprinzător faptul că pământul în sine şi relaţia locuitorilor cu acest pământ va deveni una dintre temele principale ale mozaicului de forme de manifestare artistică. După cum era de aşteptat, peisajul a jucat un rol predominant în literatura canadiană, precum şi în pictură, balade şi arta aborigenilor. Există însă multe alte teme şi motive care apar într-un studiu al culturii naţionale. În majoritatea comunităţilor, spectacolele au fost mai degrabă generate de comunitate decât importate. În economia bazată pe agricultură a existat foarte puţină susţinere pentru academii, şcoli de artă sau teatre. Totuşi, multe dintre orăşelele de preerie din această provincie şi-au ridicat propriul lor teatru, la fel de hotărâţi ca şi cum ar fi luat parte la dezvoltarea culturii la cel mai înalt nivel. Aceste vechi clădiri care sunt folosite şi în prezent se găsesc în oraşe precum Wolseley, Biggar şi Hanley. Acestea şi multe altele au găzduit o varietate de muzicieni aflaţi în turneu şi grupuri teatrale care au încântat începuturile provinciei Saskatchewan, aducând cultura multor centre ale civilizaţiei de dincolo de graniţe. Mişcarea Chautauqua – o trupă ambulantă de divertisment – a dat spectacole muzicale live în sute de oraşe şi sate, adesea incluzând în programul lor artişti locali. Aceasta a fost cea mai populară formă de acces la artă imediat după formarea provinciei Saskatchewan; a generat mulţi artişti talentaţi care au devenit ulterior renumiţi.

Primul grup artistic important din punct de vedere istoric a fost Regina Literary and Musical Society, iniţiat în capitală în 1885 de Kate Simpson Hayes. Ea a recrutat trupe aparţinând Poliţiei Candiene Călare pentru a juca în operetele şi muzicalurile pe care le regiza. Acest grup a anticipat formarea Regina Orchestral Society, care a susţinut primul concert în oraş în 1908. În prezent, putem susţine cu mândrie că Regina Symphony Orchestra este mai veche orchestră simfonică din Canada.

Festivaluri şi evenimente

La fel ca în majoritatea provinciilor Canadei, sfârşitul secolului al XX-lea a adus cu sine o dezvoltare a marilor festivaluri de artă: Festivalul cuvintelor din Moose Jaw (Festival of Words in Moose Jaw), care a dus la înfiinţarea Centrului cultural Moose Jaw, Festivalul Saskatoon Fringe, Festivalul Regina Folk, Târgul meşterilor populari din North Battleford, Festivalul de artă rurală Regina’s Cathedral şi Festialul Fort Qu’Appelle. Comisia de artă Regina (Regina Arts Commission) a fost fondată în anul 1979 ca fiind prima agenţie de artă a provinciei creată cu scopul de a pune la cale mai multe activităţi artistice în capitală: acest fapt a dus în 2004 la declararea oraşului de către guvernul federal ca fiind Capitala Culturală a Canadei. I-a fost alocată o anumită sumă pentru a promova şi mai multe proiecte artisice pentru centenarul provinciei. La sfârşitul secolului al XX-lea, cultura provinciei Saskatchewan era în plină dezvoltare.

Îngrijiri medicale

De ce este provincia Saskatchewan lider în foarte multe ramuri ale sănătăţii? De ce un membru al Parlamentului, John Diefenbaker, numit în 1961 Şeful justiţiei din Saskatchewan, conduce Comisia regală în probleme de sănătate (Royal Commission on Health Services) care oferea servicii medicale universale pentru restul Canadei? De ce a fost ales fostul prim-ministru al provinciei Saskatchewan, Roy Romanow, la conducerea Comisiei regale pentru viitorul sistemului medical (Future of Health Care in Canada) care a luat fiinţă în anul 2002? De fapt, provincia a început cu un start ratat.  În anii 1890, un locuitor al provinciei Saskatchewan de azi trebuia să meargă spre vest la Medicine Hat sau Calgary sau spre est în Brandon sau Winnipeg pentru a avea parte de spitalizare şi pentru a consulta medici de specialitate care nu erau chirurgi. Dar viitorul avea să sune promiţător: când, în primii ani ai secolulului al XX-lea au fost construite micile spitale, câteva dintre acestea s-au dezvoltat repede devenind şcoli pentru pregătirea personalului medical. Cei care practicau medicina s-au stabilit în aproape fiecare oraş şi sat cu o populaţie de cca. 200 de locuitori şi viaţa lor s-a intersectat cu cea a comunităţii alese. Dedicaţia cu care au profesat le-a adus respect, le-a oferit autoritate şi sprijinul comunităţii cu privire la introducerea multor inovaţii din domeniul sanitar.

Există şase elemente principale care au contribuit la eminenţa provinciei Saskatchewan în sistemul medical. În primul rând, vizionarii care au avut rol de catalizatori. În al doilea rând, spiritul cooperant al cetăţenilor, încrederea şi dorinţa de a se ajuta reciproc care a fost poate dezvoltată într-o mai mare măsură decât în oricare altă provincie. Deşi rezidenţii au avut rareori un surplus de bani, au avut în schimb bunăvoinţă, încredere, dorinţa de a ajuta şi sentimentul că stilul de trai poate fi îmbunătăţit printr-un efort comun. Cooperarea şi ajutorul reciproc a constituit în rândul rezidenţilor provinciei mai degrabă o regulă decât o excepţie: e mai bine să facem lucrurile împreună decât separat. În al treilea rând, politicienii locali au fost deschişi spre nou şi inovativi, folosind cu succes structurile municipale. În al patrulea rând, mai degrabă decât să numească comisii ale căror rapoarte aveau să sfârşească prăfuite pe rafturi, guvernul provinciei a răspuns în cel mai scurt timp nevoilor, trecându-le adesea în noua legislaţie adoptată în urma următoare sesiuni a Legislaturii. În al cincilea rând, medicii au fost în general altruişti, scopul lor principal fiind acela de a acorda îngrijiri pacienţilor bolnavi, remuneraţia fiind pusă pe locul al doilea. În al şaselea rând, greutăţile economice, în special cele din anii 1930, au adus cu ele concluzia că toată lumea este în aceeaşi situaţie: de cele mai multe ori, cu greu se găsea vreun dolar de cheltuit, însă populaţia nu se considera săracă. Un spirit de egalitate, cooperare şi altruism a format ţesătura socială care a dus la dezvoltarea şi rolul de lider pe care îl are provincia în acest moment.

Imigrarea în Saskatchewan

Cu excepţia populaţiei aborigene, toţi locuitorii provinciei Saskatchewan

sunt fie imigranţi, fie descendenţi ai imigranţilor: provincia, la fel ca întreaga ţară, a fost populată în cea mai mare parte de cei născuţi peste hotare.

Numărul imigranţilor din Saskatchewan a scăzut ca procentaj. În 1911, la câţiva ani după ce Saskatchewan a fost declarată provincie, mai puţin de 50% din cei 492.000 de rezidenţi erau imigranţi. În anul 2001, populaţia s-a dublat, dar în provincie nu trăiesc mai mult de 50.000 de imigranţi.

În timp ce primii imigranţi ai provinciei proveneau din Europa, cei care imigrează recent provin din ţările asiatice: dintre cei care s-au mutat în Canada în perioada 1991-2001 şi care locuiau în Saskatchewan în anul 2001, 42% proveneau din ţările asiatice – în special din China sau Filipine. Alte ţări de origine ale imigranţilor sunt Statele Unite (11%), mai multe state din fosta Iugoslavie (9%) şi Africa de Sud (4%). Printre actualii locuitori ai provinciei care au împlinit 15 ani sau mai mult, 7% s-au născut în afara graniţelor Canadei, iar alţi 22% sunt “prima generaţie” de canadieni în sensul că cel puţin unul dintre părinţii lor s-a născut în afara Canadei. Provincia este pregătită pentru noi generaţii de imigranţi. Piaţa de muncă indică faptul că vor exista mulţi muncitori care se vor pensiona în următorii zece sau 15 ani: imigranţii vor putea să satisfacă această cerere de personal.

Cum să imigrezi

Există multe modalităţi prin care poţi locui în Saskatchewan temporar sau permanent. Temporar, poţ veni în vizită, pentru a studia sau pentru a munci. Dacă doreşti să munceşti permanent sau să începi o afacere în Saskatchewan, există mai multe opţiuni:

 • Imigrează prin intermediul programului Saskatchewan Immigrant Nominee Program (SINP). Majoritatea categoriilor SINP pretind să ai o ofertă de muncă de la un angajator din Saskatchewan, loc de muncă pentru care ai calificarea necesară.
 • Imigrează prin programul federal Citizenship and Immigration Canada.

Deşi poţi fi eligibil pentru imigrarea în Saskatchewan, acest lucru nu îţi garantează faptul că îţi vor fi recunoscute diplomele şi calificările sau că vei găsi un loc de muncă în domeniul tău.

Sport şi activităţi recreative

Sportul şi activităţile recreative contribuie la bunăstarea economică a comunităţilor din Saskatchewan. În anul 2000, impatul economic total a fost de peste 1,1 miliarde de dolari. Vizitatorii cheltuiesc în timpul şederii lor sume semnificative pe cazare, mâncare şi băutură, suvenire, călătorii, spectacole şi activităţi recreative, toate acestea fiind contribuţii financiare la adresa comunităţii şi la economia provinciei. De asemenea, ele ajută la crearea locurilor de muncă: în anul 2000 au fost create peste 4.100 de locuri de muncă prin intermediul sportului şi peste 6.300 de locuri de muncă din aria activităţilor recreative.

Implicarea aborigenilor în domeniul sportiv şi recreativ

De-a lungul secolului al XX-lea şi începutul secolului al XXI-lea, sporturile şi activităţile aborigene s-au dezvoltat şi au cunoscut succesul provincial, naţional şi internaţional. În Jocurile Indigene Nord-Americane (American Indigenous Games). O competiţie care include echipe din întreaga Americă de Nord, Saskatchewan a câştigat titlul patru campionate la rând.

Saskatchewan Indian Summer Games (Jocurile indiene de vara din Saskatchewan) au început în 1974. De atunci înainte, jocurile au constituit un aspect important al comunităţilor aborigene: în anul 1997, aproximativ 3.000 de atleţi au luat parte la concurs. Saskatchewan Indian Winter Games (jocurile de iarnă), care s-au desfăşurat prima dată în 1980, au continuat să fie un eveniment anual de succes pentru tinerii aborigeni. Comunitatea aborigenă a generat mai mulţi pugilişti renmiţi, printre care Don Laliberté, campionul canadian la categoria grea, Weslie Sunshine; Jessie Laframboise, un puternic luptător la categoria cocoş; şi Dana Laframboise, un boxer renumit la categoria uşoară.

Jocuri ale provinciei şi jocuri naţioale

Primele jocuri naţionale ale Canadei, desfăşurate în Quebec în anul 1967, au avut un impact major asupra provinciei Saskatchewan deoarece fiecare sport trebuia să fie reprezentat de o asociaţie a provinciei care avea să concureze; această regulă a pus în mişcare mai multe organizaţii din întreaga provincie. Când a luat fiinţă Provincial Youth Agency (Agenţia de tineret a provinciei) în anul 1966, una dintre iniţiativele sale a fost sponsorizarea primelor Jocuri de Vară ale provinciei Saskatchewan (Saskatchewan Summer Games) care au avut loc în 1968, popularitatea acestora adus la formarea a patru noi asociaţii sportve şi a încurajat şi alte organizaţii din provincie să se pregătească pentru următorul eveniment. Următoarele jocuri au avt loc abia în 1972, fiind găzduite de Moose Jaw.

Agenţia s-a implicat în organizarea Jocurilor canadiene de iarnă din 1971 care au fost găzduite de Saskatoon prin $100.000 sub formă de suport financiar federal. Departamentul Resurselor Naturale a oferit şi el fonduri care au fost utilizate în special pentru construirea staţiunii de iarnă Mount Blackstrap dedicată concursurilor de schi. În anii 1970, competiţiile Western Canada Games, Canada Games, şi Saskatchewan Games au încurajat dezvoltarea sportului şi participarea la concursuri sportive. Western Canada Games, care a avut prima ediţie în 1971, a prezentat atleţi, manageri, echipa tehnică şi antrenori din British Columbia, Alberta, Saskatchewan, Manitoba, Teritoriile de Nord-Vest şi Yukon. În secolul al XXI-lea, Nunavut a participat la eveniment ca entitate independentă de Teritoriile de Nord-Vest. În 1988 au avut loc la Melville primele jocuri de vară pentru seniori (de peste 5 de ani) – Saskatchewan Senior 55+ Summer Games; desfăşurate odată la  doi ani, acestea adună aproximativ 800 de participanţi. În 1974, North Battleford a găzduit primele Jocuri de iarnă de la Saskatchewan.

Jocurile Saskatchewan au loc odată la doi ani, cele de vară şi cele de iarnă succedându-se anual. Concursurile le oferă atleţilor posibilitatea de a participa la un nivel competitiv mai ridicat. Odată ce jocurile iau sfârşit, comunitatea gazdă continuă să beneficieze de pe urma evenimentului sportiv, prin facilităţi şi echiamente oferite atleţilor din regiune. Weyburn a găzduit în 2004 Jocurile de vară de la Saskatchewan, eveniment care a atras un număr mare de atleţi, antrenori, oficiali, voluntari şi spectatori. În 2005, centenarul provinciei Saskatchewan, Regina a găzduit Jocurile de vară Jeux du Canada.

Viaţa în comunitate

Această provincie îţi oferă posibilitatea de a-ţi păstra şi practica religia şi credinţa, de a păstra legătura cu ţara natală şi de a participa la programele culturale şi recreative din oraşul tău.

Credinţa şi religia

În Saskatchewan locuiesc persoane de multe credinţe şi relgii, inclusiv musulmani, hinduşi, budişti, creştini şi mulţi alţii. Nou-veniţii au oferit provinciei trăsăturile culturale şi religioase unice, iar odată cu venirea altor imigranţi, provincia se îmbogăţeşte cu noi locuri de rugăciune. Dreptul la credinţă este una dintre libertăţile oferite prin lege, astfel că nimeni nu are dreptul de a te discrimina datorită religiei tale. Pentru a găsi o anumită biserică sau un anumit grup religios, caută în Paginile Aurii la secţiunea Churches (biserici)

Cultura şi limba nativă

Nou-veniţii pot opta pentru a-şi păstra moştenirea culturală şi lingvistică. În întreaga provinciei Saskatchewan există multe organizaţii culturale, deşi vei găsi o varietate mai mare în oraşele importante.

Unele biserici, moschei şi alte centre religioase oferă slujba în limba fiecărui grup etnic şi multe dintre ele sărbătoresc au programe speciale cu ocazia diverselor sărbători. Există de asemenea şi unele organizaţii care sărbătoresc şi promovează conexiunile etnice la nive local sau regional. Poţi găsi informaţii despre diversele grupuri etnice care îşi păstrează cultura lingvistică vizitând Saskatchewan Organization of Heritage Languages.

Biblioteci

Bibliotecile publice oferă informaţii prin intermediul cărţilor, revistelor, DVD-urilor, CD-urilor cu muzică şi casetelor video. În majoritatea localităţilor, permisele la bibliotecă sunt gratuite, însă va fi necesar să aplici pentru unul. De îndată ce ai un permis, poţi lua acasă diverse materiale pentru o perioadă determinată de timp. Unele biblioteci au manuale pentru învăţarea limbii engleze sau poţi aranja să le primeşti printr-un sistem gratuit de împrumut între biblioteci.

Multe biblioteci publice au programe comunitare speciale pentru toate vârstele, precum cursuri de informatică, engleză, citirea de poveşti pentru copii, evenimente sociale şi culturale, grupuri de studiu şi ateliere de creaţie din diferite domenii. Multe biblioteci pun la dispoziţie computere care pot fi folosite gratuit.

Prin intermediul bibliotecii publice poţi accesa şi serviciile lingvistice oferite de bibliotecile provinciei (Multilingual Services of the Provincial Library), care dispun de materiale în multe limbi.

Bibliotecile au liste ale celor mai multe organizaţii ale comunităţii, astfel că vei putea afla mai multe despre anumite programe. Majoritatea librăriilor au un birou de informaţii unde personalul te va ajuta la căutarea de informaţii, toate acestea fără vreo taxă suplimentară. În Saskatchewan există şi biblioteci ale universităţilor, precum şi biblioteci religioase, pe lângă cele de stat.