Manitoba

Emigrare Canada Manitoba

De ce sa aleg Manitoba?

Unele ţări şi culturi au o adevărată istorie în ceea ce priveşte legătura lor cu provincia canadiană Manitoba. Dar de ce aleg oamenii din atâtea ţări această provincie?

Europa de Est

Ruşii şi ucrainenii se simt în Manitoba ca acasă

Timp de mai multe generaţii, ruşii, ucrainenii şi alte popoare din estul Europei au ajutat la dezvoltarea economiei şi societăţii acestei provincii, dezvoltând astfel un spaţiu prosper şi liniştit care atrage imigranţii din întreaga lume.

Manitoba, provincia canadiană a cărei populaţii depăşeşte cu puţin un milion de persoane, întinsă pe o suprafată de 650.000 de kilometri pătraţi, atrage anual un număr record de emigranţi.

De ce?

Datorită economiei noastre puternice. Datorită frumuseţilor naturale. Datorită mediului nepoluat, stilului de viaţă relaxat, dar şi societăţii şi sistemului politic care înregistrează contribuţii ale oamenilor din toate culturile.

Datorită comunităţilor primitoare din capitala provinciei, Winnipeg (700.000 de locuitori), dar şi din orăşelele în care se vorbesc limbi de origine slavă atât pe stradă, cât şi în magazine.

Ştiai că ucraineana a fost desemnată ca limbă de studiu în şcoli încă începând cu anii 1960? În prezent copiii pot să urmeze cursuri bilingve în engleză şi ucraineană. În Manitoba sunt tipărite trei ziare în limba ucraineană. În oraşul Dauphin din provincia Manitoba are loc anual festivalul naţional ucrainean din Canada. În acest an sărbătorim cea de-a 120-a aniversare a coloniei ucrainene din Canada.

Ştiai că populaţia vorbitoare de limbă rusă este în continuă creştere în Winnipeg? Această comunitate găzduieşte Asociaţia culturală rusă din Manitoba, un post de radio rusesc, o echipă de fotbal, în timp ce copiii şi tinerii beneficiază de educaţie în propria limbă.

Pentru muncitorii dedicaţi, Manitoba este tărâmul oportunităţilor.

Sistemul politic al provinciei Manitoba pune accent pe protejarea realizărilor individuale, în timp ce comunitatea este susţinută de unele dintre cele mai bune sisteme medicale gratuite, educaţionale şi sociale din întreaga lume.

Manitoba este locul ideal pentru spiritele întreprinzătoare. Este, de asemenea, locul ideal pentru familii, membrii acestora reuşind să îşi îndeplinească visurile în timp ce rămân încrezători în siguranţa viitorul lor şi al familiei.

Construită prin ingeniozitare şi munca strămoşilor noştri din Europa de Est care au transformat prinvincia într-un spaţiu mănos, Manitoba are în prezent una dintre cele mai diverse şi mai stabile economii din întreaga lume – aceasta produce $43 de miliarde din domeniul industrial, tehnologia informaţiei şi cercetările în domniul bio-chimiei.

Rata şomajului de aici este printre cele mai mici din Canada. Indiferent de schimbările economiei globale, Manitoba rămâne stabilă din punct de vedere economic. Imaginează-ţi  traiul într-un oraş sigur unde poţi găsi o casă sau un apartament la preţuri moderate, unde ajungi la serviciu în cel mult o jumătate de oră cu autobuzul sau cu maşina şi unde propria ta „dacha” (casă de vacanţă) este la o distanţă de doar o oră sau două de casă.

Guvernul Manitobei are propriul său program de imigrare care selectează muncitori pricepuţi şi îi selecteză alături de familii lor pentru a primi vizele de rezidenţi canadieni permanenţi. Programul poartă numele de Manitoba Provincial Nominee Program for Skilled Workers (MPNP). Aplicarea la acest program este gratuită şi simplă.
Înainte însă de a aplica va trebui să te întrebi dacă Manitoba ţi se potriveşte. Ai cunoştinţele necesare de limba engleză pentru a obţine locul de muncă dorit la scurt timp după sosire? Educaţia şi deprinderile tale profesionale obţinute în ţara de origine îndeplinesc standardele cerute angajaţilor din provincia Manitoba?

Marea Britanie

Regatul Unit al Marii Britanii are o legătură strânsă cu Manitoba

Englezii, scoţienii şi irlandezii au colonizat provincia canadiană Manitoba, aceasta devenind din acel moment casa lor. Jumătate din populaţia provinciei îşi are rădăcinile în Regatul Unit, iar din ce în ce mai mulţi englezi emigrează aici în fiecare an.

Dar vremurile s-au schimbat. Manitoba însă rămâne regiunea frumuseţilor naturale şi a spaţiilor larg deschise. De asemenea, este una dintre provinciile canadiene cu cea mai stabilă şi prosperă economie. Împărţirea unui apartament cu alţi chiriaşi, taxe prea mari la universităţi şi economia instabilă nu se aplică Manitobei.
În Manitoba, cei care muncesc îşi pot permite case sau apartamente, pot să ajungă la serviciu cu autobuzul sau maşina în cel mult o jumătate de oră şi locuiesc împreună cu familiile lor într-un mediu curat şi sigur care îmbină stilul de viaţă relaxat cu facilităţile recreaţionale de primă clasă. Pentru ieşirile de la sfârşit de săptămână, majoritatea locuitorilor provinciei preferă propria cabană, aflată la doar o oră sau două distanţă de casă.

Manitoba are una dintre cele mai puternice economii şi cea mai scăzută rată a şomajului din Canada. Sistemul nostru bancar nu a căzut la ultima criză economică globală. Sistemul medical gratuit şi invăţământul sunt printre cele mai puternice din lume.
De ce să alegi Manitoba?
Datorită legăturii strânse dintre Regatul Unit al Marii Britanii şi provincia Manitoba, imigranţilor proveniţi din această zonă le sunt adesea recunoscute studiile şi aptitudinile profesionale.

Islanda

Vestur-Íslendingar continuă să prospere

După cum ştiu mulţi islandezi, provincia canadiană Manitoba era cunoscută în trecut sub numele de Noua Islandă, după ce 20.000 de locuitori ai Islandei şi-au părăsit ţara în perioada 1870-1915 pentru a se stabili aici. Acest număr reprezenta atunci aproape un sfert din populaţia Islandei.

Aceste Vestur-Íslendingar reprezintă cele mai mari comunităţi islandeze din afara Islandei.
Ele sunt în continuare o componentă importantă a vieţii culturale, sociale şi economice a provinciei. În Manitoba are loc în fiecare an festivalul Íslendingadagurinn. Ziarul săptămânal Lögberg-Heimskringla este tipărit înWinnipeg, iar Universitatea dinManitoba deţine un departament islandez.
Islandezii continuă să emigreze în Manitoba şi în prezent, atraşi fiind nu doar de moştenirea şi istoria comună, ci şi de oportunităţile oferite de economia puternică şi stabilă a Manitobei.

SUA

Manitoba întâmpină cu drag rezidenţii din SUA pentru a clădi împreună un trai mai bun

Provincia canadiană Manitoba este o destinaţie populară pentru rezidenţii americani care caută oportunităţi într-un spaţiu cu o economie mai puternică şi sigură şi cu o societate care îi susţine.

Manitoba, cu o populaţie de aproximativ 1,3 milioane de locuitori, întâmpină mai mult de 15.000 de imigranţi în fiecare an.
De ce aleg atât de mulţi rezidenţi americani să vină în Manitoba?
Suntem provincia canadiană prietenoasă şi prosperă care se învecinează cu Dakota de Nord. Manitoba îţi oferă ţie şi familiei tale oportunitatea de a obţine cariera pe care o doreşti în timp ce te bucuri de un stil de viaţă ridicat, cu multe beneficii, cu învăţământ şi sistem sanitar gratuit.

Imigranţii din SUA vor găsi aici multe oportunităţi de angajare, iar cei care vizitează Manitoba de plăcere sau vin aici cu afaceri, se vor simţi întocmai ca acasă. Provincia noastră este cunoscută ca Friendly Manitoba (Manitoba cea prietenoasă). Ne mândrim cu societatea noastră corectă şi sigură care întâmpină şi integrează oameni de toate culturile.

Guvernul Manitobei alege candidaţii pentru imigrare în funcţie de meseria pe care aceştia o au, de cunoştinţele de limba engleză şi de posibilitatea de a se stabili permanent în Manitoba.

Pentru a afla mai multe despre stilul de viaţă şi posibilităţile de angajare în Manitoba, vizitează Choose Manitoba.
Pentru a afla de ce sunt atât de mulţi oameni care aleg să se stabilească şi să lucreze în Manitoba, citeşte articolul de pe prima pagină din The New York Times.

India

Imigrarea indiană în Manitoba

Odată, în Manitoba, o sărbătoare indiană aduna doar câteva familii. Cum s-au mai schimbat lucrurile! La ultima celebrare a festivalului Diwali Mela a fost atât de multă lume încât sala unde a avut loc evenimentul (în Winnipeg) a fost umplută la capacitatea maximă.
Popularitatea festivalului Diwali este o mărturie a dimensiunii şi puterii comunităţii indiene din Manitoba care s-a dezvoltat după patru decenii de imigrări şi a devenit o parte componentă a societăţii noastre.
Însă motivul bunei organizări a festivalului îl reprezintă faptul că societatea Manitobei recunoaşte şi celebrează tradiţiile şi contribuţiile tuturor comunităţilor entice, culturale şi religioase de aici.

După cum afirma prim-ministrul Canadei în timpul festivalului Diwali desfăşurat anul trecut: „Diwali reprezintă speranţa universală a tuturor oamenilor pentru schimbarea vieţii şi triumful binelui asupra răului. Aceasta este o călătorie care îşi găseşte ecoul în casele tuturor canadienilor şi ne leagă prin credinţă, vise şi aspiraţii.”
Indiferent care este ţinutul lor de origine, indienii sunt uniţi în Manitoba sub forma unei singure comunităţi. Provincia noastră a constituit în trecut o destinaţie foarte populară pentru locuitorii statului Punjab. Dar din ce în ce mai mult, oamenii din alte state – precum Tamil Nadu – aleg să se stabilească în Manitoba.
Manitoba este o regiune prosperă, dezvoltată atât economic, cât şi cultural de generaţii întregi de imigranţi din întreaga lume.
Indienii sunt deja de o bună perioadă de timp o parte importantă a paletei noastre culturale diversificate şi formează un centru vibrant al economiei provinciei.

China

Chinezii găsesc multe oportunităţi în Manitoba

De ce emigrează chinezii într-un număr record în provincial canadiană Manitoba? Deoarece ei deţin recordul la găsirea unui loc de muncă şi la adaptarea rapidă în calitate de rezidenţi canadieni permanenţi.

Chinezii reprezintă al treilea grup etnic ca mărime după englezi şi francezi, China fiind ţara care oferă Canadei cei mai mulţi imigranţi.

Tot mai mulţi chinezi aleg să se stabilească în Manitoba în detrimentul unor oraşe mai aglomerate şi scumpe precum Toronto şi Vancouver.
Manitoba caută în mod activ imigranţi chinezi prin intermediul propriului program guvernamental de selectare a imigranţilor. În prezent, provincia a deschis birouri în China care vor ajuta noii imigranţi cu pregătirile de dinainte de plecare.

De ce aleg chinezii Manitoba?
Ştiai că un imigrant chinez deţine cea mai mare funcţie politică din Manitoba? Este vorba de funcţia de şef al statului reprezentând regina. Chinezii aleg acestă provincie datorită sistemului medical, educaţional şi politic, datorită economiei puternice, stilului de viaţă liniştit şi oportunităţilor care apar la tot pasul.

Germania

Manitoba – opţiunea emigranţilor germani

În ultimul deceniu, mai mult de 11.000 de germani au imigrat în provincia canadiană Manitoba pentru a locui şi a munci ca rezidenţi canadieni permanenţi.

De ce atât de mulţi?
Germanii constituiau încă din trecut o parte importantă a comunităţii Manitobei. De generaţii întregi, ei au fost atraşi de economia puternică a provinciei şi de oportunităţile de afaceri. Ştiai că aproximativ 20% din populaţia Manitobei are rădăcini germane?
Atracţiile Manitobei sunt frumuseţea naturală, mediul curat, stilul de viaţă relaxat – toate acestea fiind întâlnite de la capitala provinciei, Winnipeg, până la cele mai mici comunităţi vorbitoare de limba germană.

Manitoba este locul unde toate culturile sunt acceptate şi ajutate să se dezvolte. Ştiai că şcolile publice din Manitoba oferă cursuri în mai multe limbi străine, inclusiv în germană. Manitoba are multe comunităţi culturale.

 

Lucrează în Manitoba

În ultimul deceniu, Manitoba a înregistrat o creştere economică, o rată a şomajului foarte scăzută şi o evoluţie a cererii pe piaţa muncii. Acestea sunt câteva dintre motivele pentru care Manitoba atrage atât de multe persoane dornice de muncă prin serviciul de imigrare al provinciei: Manitoba Provincial Nominee Program (MPNP).
În fiecare an, în Manitoba vin peste 15.000 de imigranţi. Dintre aceştia, mai mult de 75% sosesc prin programul de imigrare MPNP. Conform unui studiu recent, 85% dintre noii rezidenţi şi-au găsit un loc de muncă la trei luni după stabilirea aici.

Salariile mari, siguranţa la locul de muncă, beneficiile nenumărate şi drepturile respectate ale angajaţilor sunt câteva constante ale pieţei muncii din Manitoba.
Diversitatea industriilor în plină dezvoltare a ajutat ca economia Manitobei să rămână stabilă, în timp ce alte provincii întâmpinau unele probleme. Resursele naturale, biotehnologia, sistemul sanitar, agricultura, afacerile, serviciile, transportul şi industria manufacturieră sunt componente importante ale economiei noastre.

Ce paşi trebuie să urmezi atunci când îţi cauţi un loc de muncă

Statutul de rezident permanent nu îţi garantează găsirea imediată a unui loc de muncă. De tine depinde să îţi găseşti un serviciu şi să le demonstrezi angajatorului că eşti calificat. Durează trei luni să îţi găseşti un loc de muncă sau chiar mai mult dacă trebuie să-ţi îmbunătăţeşti calificările, educaţia sau cunoştinţele de engleză sau, în cazul multor profesii, să obţii o autorizaţie.
Pentru a munci, trebuie să ai un număr de asigurare socială (SIN). Du-te la unul din punctele Service Canada pentru a obţine acest număr. Va trebui să prezinţi documentele de sosire şi dovada că eşti rezident permanent.

Învaţă regulile de la locul de muncă: Manitoba Employment Standards şi studiază legile referitoare la drepturile şi responsabilităţile angajatului şi angajatorului.

Caută locuri de muncă

Înainte să începi căutarea, va trebui să afli pentru ce meserii eşti calificat. Calificările reprezintă competenţele, educaţia, experienţa profesională, cunoştinţele de limbă engleză şi, în unele meserii, un certificat sau o autorizaţie.

Accesează https://www.immigratemanitoba.com  şi caută locuri de muncă. Acest website îţi va oferi un raport detaliat despre oferta pe piaţa muncii, despre îndatoriri şi calificări, cerinţe pentru obţinerea unei autorizaţii, educaţie şi competenţe, salarii şi alte informaţii care includ sfaturi de la imigranţi care s-au afirmat pe plan profesional în ceea ce priveşte cariera şi programele dedicate celor care tocmai s-au stabilit aici.

Aplicarea pentru un loc de muncă

Pentru a obţine un loc de muncă, trebuie să convingi angajatorii că este în avantajul lor să te angajeze. Va fi nevoie să explici în ce mod eşti calificat pentru respectivul loc de muncă. Redactează un CV în care vei trece educaţia şi experienţa profesională pe care ai acumulat-o sau completează un formular oferit de angajator. Când te decizi să răspunzi unui anunţ de angajare, aisgură-te că urmezi instrucţiunile angajatorului.
Înainte de a completa CV-ul, va trebui să te interesezi ce tip de informaţii caută angajatorii canadieni. CV-urile diferă adesea de la o ţară la alta. Va trebui să incluzi şi o scrisoare de intenţie în care să te prezinţi şi să specifici jobul pentru care aplici.
Caută modele de CV-uri în stilul Canadian şi scrisori de intenţie pe website-uri precum workopolis şi Job Bank.
Angajatorii canadieni se aşteaptă la referinţe. Acestea sunt oferite de obicei de persoanele pentru care ai muncit în trecut şi care te pot recomanda. Dacă nu ai deloc experienţă pe piaţa muncii din Canada, acest lucru va fi mai dificil. De aceea este foarte important să îţi faci o reţea de cunoştinţe, astfel încât angajatorul să poată contacta pe cineva în cazul în care are nevoie de informaţii despre experienţa şi caracterul tău.

Interviul

Angajatorul vizualizează CV-urile. Următorul pas este să cheme candidaţii la un interviu. Acest lucru se poate întâmpla în cel mai scurt timp sau pot dura câteva săptămâni până când compania se va decide pe cine să intervieveze.

De obicei, angajatorii invită la interviu doar pe cei mai calificaţi dintre aplicanţi. Interviul poate fi o discuţie neoficială sau poate fi structurat de către o întreagă echipă de intervievatori sub forma unor întrebări prestabilite. Ţi se va cere să explicit în engleză dacă experienţa şi calificările tale întrunesc cerinţele postului pentru care ai aplicat.

Trăieşte în Manitoba

Familiile din Manitoba se bucură de un stil de viaţă uşor şi relaxat.

Provincia canadiană Manitoba este tărâmul frumuseţilor naturale, cu oraşe curate, sigure şi prietenoase care îţi oferă ţie şi familiei tale un stil de viaţă relaxat.

Manitoba are una dintre cele mai puternice şi diversificate economii ale Canadei, care se bazează pe preţuri scăzute în toate domeniile şi oferă multe oportunităţi pentru dezvoltarea carierei, studiu sau începerea unei afaceri.
Manitoba este renumită pentru sistemul său sanitar gratuit şi pentru sistemul de învăţământ.
Această provincie a devenit casa multor imigranţi de mai bine de un secol, fiind un spaţiu în care oameni de diverse culture trăiesc împreună în armonie. În Manitoba se vorbesc peste 200 de limbi.

Studiază în Manitoba

Învăţământ la standarde ridicate pentru toţi locuitorii provinciei

Rezidenţii acestei provincii sunt persoane educate şi bine pregătite, chiar şi după standardele unei ţări care a înregistrat cel mai mare nivel al educaţiei universitare din lume.

Sistemul nostru educaţional pentru copii este unul dintre cele mai bune. Există mai multe opţiuni din care să alegi, inclusiv cursuri cu predare în limba engleză, franceză, în limba natală şi în medii private şi religioase.

Manitoba întâmpină cu bucurie studenţii străini şi apreciază diversele perspective pe care aceştia le aduc în sălile de clasă şi în comunitate. Manitoba le oferă o experienţă educaţională excelentă, la preţuri moderate.

Universităţile din Manitoba oferă cursuri pentru studenţi, cursuri post-universitare, pre-profesionale şi profesionale, toate acestea fiind predate de unii dintre cei mai buni experţi în domeniu din întreaga lume. Studenţii au acces la cele mai înalte tehnologii şi la diverse facilităţi.
Universitatea din Manitoba este una dintre universităţile de top ale Canadei în ceea ce priveşte domeniul cercetărilor şi predarea. Collège universitaire de Saint-Boniface oferă cursuri în diverse domenii, toate cu predare în limba franceză.

După ce ajungi în Manitoba

De îndată ce ajungi în Winnipeg, Manitoba START este primul loc unde trebuie să mergi. Această agenţie sponsorizată de guvern oferă noilor imigranţi informaţii care îi vor ajuta să se adapteze mai uşor. Vei fi înscris la programul de orientare ENTRY, precum şi la serviciile de plasare a forţei de muncă ce te vor ajuta să găseşti slujba pe care o doreşti.
Manitoba START este localizat în centrul oraşului Winnipeg la următoarea adresă: 228 Notre Dame Avenue.
Poţi să mergi direct la birou sau îţi poţi programa o întâlnire la numărul de telefon 944-8830.

Următorii paşi pe care trebuie să îi urmezi după sosire:

  • Aplică pentru un card de sănătate din Manitoba
  • Aplică pentru un număr de asigurări sociale
  • Deschide-ţi un cont bancar
  • Urmează programul ENTRY

Învaţă limba engleză

Cine poate urma cursuri de limba engleză?

Locuitorii provinciei Manitoba pot urma cursuri gratuite de limba engleză dacă sunt rezidenţi permanenţi sau cetăţeni canadieni născuţi în afara graniţelor, refugiaţi sau candidaţi pentru obţinerea statutului de imigrant permanent (inclusiv soţul/soţia şi copiii adulţi al respectivei persoane).
Evaluarea cunoştinţelor de limba engleză

În Manitoba există mai multe tipuri de cursuri de limba engleză. Acestea au nivele şi scopuri diferite. Este important să faci o evaluare a cunoştinţelor tale de engleză pentru a urma cursul potrivit scopurilor şi cunoştinţelor tale.