Sistemul de sanatate in Canada
Toţi cetăţenii canadieni beneficiază de sistemul de asigurări de sănătate, care este pregătit să răspundă necesităţilor oamenilor în ceea ce priveşte sănătatea acestora, oferind tuturor cetăţenilor de a beneficia de acest sistem la costuri rezonabile.
În loc de a avea un plan naţional unic, sistemul de sănătate în Canada e compus din planuri provinciale şi teritoriale de asigurări de sănătate, care au anumite caracteristici şi standarde comune. Sistemului public de sănătate canadian este finanţat prin taxe şi administrate de provincii şi teritorii.
Toţi canadienii şi rezidenţii permanenţi pot să se înscrie în sistemul asigurărilor de sănătate. Când eşti asigurat nu trebuie să plăteşti direct pentru majoritatea serviciilor de sănătate. Acestea sunt plătite prin taxele pe care oricum le plăteşti şi tu. Când apelezi la serviciile de sănătate, trebuie să prezinţi cardul de asigurat atât la spital, cât şi la o clinică medicală.
Sistemul asigurărilor de sănătate este diferit în fiecare provincie şi teritoriu. E posibil ca o provincie nu poate să asigure toate tipurile de nevoi medicale.
E bine să te asiguri medical imediat ce ai ajuns în Canada. Vei avea nevoie de câteva acte cum ar fi certificatul de naştere, cartea de identitate, dovada de rezidenţă permanentă sau cardul de rezident permanent.
În cele mai multe provincii şi teritorii, fiecare membru al familiei primeşte cardul său de sănătate cu un număr personal de identificare. În Manitoba, numai adulţii primesc cardul de asigurări de sănătate, care conţine numele fiecărui membru al familiei şi numărul de identificare personal.
Cardul de asigurări de sănătate conţine data naşterii, numele, adresa, şi sexul. Trebuie să ai mereu la tine acest card, ca să îl poţi prezenta într-un spital sau la o clinică atunci când tu sau cineva din familia ta are nevoie de serviciile de sănătate.
În funcţie de provincia sau teritoriul în care urmează să te stabileşti, e posibil să dureze o vreme până când asigurarea finală intră în vigoare, aşa că o bună idee e să îţi faci o asigurare medicală temporară.
O variantă este şi asigurarea privată, unde sunt disponibile servicii care nu sunt acoperite de asigurarea obişnuită, cum ar fi: costuri stomatologice, camere private la spital, medicamente compensate, serviciu de ambulanţă, ochelari pe bază de prescripţie.
Servicii medicale in Canada
Înscrierea la un medic
Este important să ai parte de îngrijiri medicale de calitate
Înscrierea la un medic de familie şi la un dentist este importantă pentru starea ta generală de sănătate. Un medic de familie sau un dentist va colabora cu tine pentru a asigura familiei tale îngrijiri medicale şi pentru a-ţi oferi sfaturi medicale bune.
Cum să găseşti un medic sau un dentist
Va trebui să începi să cauţi de cum ajungi. În funcţie de zona în care locuieşti, găsirea unui medic sau a unui dentist pentru tine şi familia ta ar putea dura mai multe săptămâni sau luni.
Personalul din domeniul medical este înscris în paginile aurii ale cărţii tale de telefon la categoriile Medici şi chirurgi sau Dentişti. Dacă aceştia nu primesc pacienţi noi, roagă-i să îţi recomande un medic sau dentist din zonă care acceptă pacienţi noi.
De îndată ce ai găsit un medic
Consultaţia (sau examinarea) este metoda prin care medicii, pe baza informaţiilor medicale oferite de tine, îţi asigură starea de bine. Doctorii folosesc examinările pentru a descoperi primele stagii ale unor boli precum afecţiunile cardiace sau diverse tipuri de cancer. Acest lucru le permite să trateze bolile înainte ca acestea să se agraveze. Examinările fizice pot de asemenea detecta bolile infecţioase care îi pot afecta şi pe cei din jur.
Roagă medicul să consulte regulat întreaga familie.
Dacă nu poţi găsi un medic
Dacă medicul de familie nu este disponibil sau nu poţi aştepta până la data programării, poţi apela la o clinică „walk-in” (care asigură o consultaţie preliminară). Unele dintre aceste clinici sunt deschise şi seara sau în weenend când unele cabinete medicale de familie sunt închise.
Clinicile oferă multe servicii medicale fără programare sau dacă ai o mică urgenţă care nu îţi pune viaţa în pericol. Caută clinicile în paginile aurii ale cărţii tale de telefon la categoria Clinics (Clinici) sau Clinics-Medical (Clinici-sistemul medical).
Utilizarea serviciilor spitaliere
Dacă în comunitatea de care aparţii nu există o clinică „walk-in” şi ai o urgenţă minoră, ai putea merge la spital ca pacient extern (care nu va fi spitalizat peste noapte). Acest serviciu medical este similar celui dintr-o clinică. Nu este în schimb identic cu serviciul de urgenţă dintr-un spital.
Pentru mai multe informaţii despre sistemul medical din Canada şi despre cum poţi localiza clinicile şi medicii din regiunea în care te afli, accesează website-ul dedicat sistemului de sănătate: http://www.hc-sc.gc.ca
Urgenţele medicale
Cum obţineţi ajutor în caz de urgenţă
Comunităţile canadiene au un personal medical foarte bine pregătit pentru a vă ajuta în caz de incendiu, accidente sau o urgenţă medicală, precum un atac de cord. Multe oraşe canadiene au un serviciu de telefonie în caz de urgenţă denumit Emergency 911.
Dacă ai o urgenţă medicală, apelează numărul 911. La acest număr va răspunde un operator care va trimite poliţia, pompierii, paramedicii sau o ambulanţă pentru a te ajuta, în funcţie de urgenţă.
Procedura în caz de urgenţă
Păstrează-ţi calmul. Apelează 911 sau linia locală de urgenţe sau du-te la cel mai apropiat cabinet de urgenţe sau la cel mai apropiat spital.
Dacă apelezi 911, fii pregătit să-i dai operatorului următoarele informaţii:
- Tipul urgenţei
- Adresa ta
- Starea persoanei rănite. Este conştientă? Respiră? Sângerează? Suferă de dureri?
- Cauza accidentului
După ce ai oferit aceste informaţii, asigură-te că:
- · Urmezi instrucţiunile operatorului.
- · Nu atingi persoana rănită decât dacă ţi se spune.
- · Aştepţi până ce sosesc ajutoare.
- · Linişteşti peroana rănită vorbindu-i calm şi asigurând-o că ajutoarele sunt pe drum.
Fă-ţi o listă cu numere de urgenţe
Pe lângă numărul de urgenţă 911 există şi alte numere importante de care s-ar putea să ai nevoie în caz de urgenţă. Fă-ţi o listă cu numerele de telefon din comunitatea ta şi pune-o lângă telefon sau într-un loc la îndemână.
Printre numerele de urgenţă pe care ar trebui să le incluzi se află: serviciile sociale, linia pentru situaţiile de violenţă domestică, linia pentru ajutorarea copiilor, cea pentru cazurile de otrăvire şi abuzurile sexuale. Numele acestor organizaţii diferă de la un oraş la altul. Numerele de telefon din zona în care locuieşti vor apărea la începutul paginilor albe din cartea de telefon.
Plăcuţele de identificare MedicAlert
Dacă ai o boală precum diabetul, presiune arterială mare sau alergii (în special la diverse medicamente), cere-i medicului tău informaţii despre plăcuţele sau brăţările de identificare. Informaţiile de pe plăcuţă vor ajuta medicii să te trateze corespunzător în cazul unei urgenţe. Dacă ai nevoie de o astfel de plăcuţă, poart-o tot timpul. Pentru mai multe informaţii despre plăcuţele de identificare MedicAlert şi despre cum le poţi achiziţiona, accesează http://www.medicalert.ca
Vaccinarea in Canada
Vaccinarea salvează vieţi
În Canada, majoritatea oamenilor se vaccinează (se imunizează) pentru a preveni bolile grave. Majoritatea vaccinurilor sunt gratuite pentru copii în toate provinciile şi teritoriile.
În timp ce adulţii nu sunt obligaţi prin lege să se vaccineze, unele provincii pretind anumite vaccinuri pentru copii înainte ca aceştia să meargă la şcoală. Vaccinurile de rutină previn mai multe boli:
- Difteria
- Tetanosul
- Tusea convulsivă
- Poliomielita
- Rujeola
- Pojarul
- Oreionul
- Hepatita B
Vaccinurile care nu sunt de rutină in Canada
Există şi vaccinuri care protejează împotriva multor boli, inclusiv împotriva varicelei, hepatitei A, gripei şi a unor forme de meningită. Discută cu un cadru medical pentru a afla care dintre aceste vaccinuri sunt potrivite pentru copilul tău. Dacă ţi-ai plănuit să pleci din Canada împreună cu familia, asigură-te că sunteţi cu toţii la zi cu vaccinurile.
Vaccinarea in Canada
Un program pentru vaccinare
În Canada, vaccinurile sunt administrate în perioade bine determinate din viaţa unui copil. Multe dintre ele se administrează când copilul are două luni, patru luni, şase luni şi aşa mai departe. După vaccinarea copilului, vei primi un istoric al vaccinurilor pe care va trebui să îl duci la şcoala copilului.
Cere-i medicului de familie o copie a programului vaccinărilor sau caută în paginile albastre din cartea de telefon departamentul zonal care se ocupă de imunizarea la şcoală. Vei găsi de asemenea o linie telefonică ce oferă informaţii în paginile albe la secţiunea Imunizări (Immunization). Programul de vaccinare diferă de la o provincie la alta.
Niciodată nu e prea târziu pentru vaccinare
Dacă tu sau familia ta nu aţi fost vaccinaţi împotriva unor boli care se pot preveni înainte de a veni în Canada, contactează imediat medicul de familie sau o clinică medicală. Deşi anumite vaccinuri sunt administrate copiilor mici, unele dintre ele pot fi administrate şi copiilor mai mari şi adulţilor dacă este ncesar. Medicul tău sau clinica medicală din zona în care locuieşti îţi pot oferi mai multe informaţii.
Vaccinarea in Canada prin intermediul medicului de familie
Poţi opta să îţi vaccinezi copilul prin intermediul medicului de familie sau a unei clinici medicale.
Vaccinarea prin intermediul sistemului şcolar din Canada
Asistentele din serviciul public de sănătate merg de asemenea prin şcoli pentru a vaccina copiii. Părinţii trebuie să îşi dea acordul în cazul în care doresc vaccinarea copilului de şcoală.
Adulţii au nevoie de imunizare
Adulţii au nevoie de imunizare împotriva tetanosului şi a difteriei. Dacă ai făcut aceste vaccinuri, întreabă-ţi medicul dacă sunt la zi. Unele dintre ele necesită o nouă doză odată la zece ani.
Supraveghere medicală
În timpul examinării medicale pe care ai efectuat-o înainte de a deveni rezident al Canadei, este posibil să ţi se fi spus că va fi nevoie să faci o altă examinare medicală de îndată ce ajungi în Canada. Aceasta este cunoscută drept supravegherea medicală pentru persoanele care au o boală infecţioasă ce nu este activă.
Dacă faci parte din această categorie, trebuie să anunţi telefonic serviciul de sănătate publică al provinciei sau teritoriului de unde locuieşti în 30 de zile de la data intrării pe teritoriul Canadei. Vei găsi acest număr în paginile albastre ale cărţii tale de telefon. Acest lucru este foarte important atât pentru sănătatea ta, cât şi pentru a proteja sănătatea concetăţenilor canadieni.
O viaţă sănătoasă in Canada
Trăieşte sănătos
Două aspecte importante ale menţinerii sănătăţii tale sunt regimul alimentar sănătos şi exerciţiile fizice regulate. Este important ca tu şi familia ta să le acordaţi atenţie în egală măsură.
Încercaţi să respectaţi următoarele sfaturi pentru o dietă sănătoasă:
- Consumaţi mâncăruri variate.
- Consumaţi multe cereale, o varietate de pâine, alte produse din cereale, legume şi fructe.
- Alegeţi produse lactate cu un conţinut scăzut de grăsime, carne slabă şi mâncarea pregătită fără sau cu foarte puţină grăsime.
- Limitaţi consumul de sare, alcool şi cofeină.
Ghidul regimului alimentar în Canada – http://www.hc-sc.gc.ca – te poate ajuta să iei decizii înţelepte în ceea ce priveşte obiceiurile alimentare.
Încearcă următoarele sugestii pentru a rămâne activ din punct de vedere fizic:
- Urcă pe scări în loc să iei liftul.
- Petrece mai puţin timp în faţa televizorului sau a calculatorului.
- Joacă-te cu copiii.
- Plimbă-te, mergi cu rolele sau cu bicicleta în scurte excursii.
- Găseşte trasee de ciclism şi cărări pentru plimbare în apropierea casei tale şi foloseşte-le.
Să practici în mod regulat exerciţii înseamnă să transformi o activitate fizică într-o parte componentă a rutinei tale de acasă, de la şcoală sau de la serviciu. Spre exemplu, unii oameni fac plimbări în perioada prânzului. Alţii optează pentru centrele de fitness. Scopul este să îţi menţii corpul într-o bună formă fizică, să reduci stresul şi să îţi recapeţi energia.