Capitala Canada

Capitala Canadei – Ottawa

Capitala Canada - Ottawa

Alegerea Bytown-ului, numit ulterior Ottawa, ca si capitala Canada de catre regina Victoria a cauzat un soc in randul supusilor sai credinciosi.

Dar acest lucru nu a insemnat doar o mutare spre tarm pentru ca Bytown a devenit la mijlocul anilor 1800 cel mai cunoscut camp de munca din America de Nord. Cheresteaua a devenit regina regiunii, iar capitala Canada era la Bytown. Regimentele rivale si-au intemeiat orase, construindu-si baraci. Muncind ca robotii, prost hraniti, izolati si divizati rasial, cherestegiii isi petreceau orele libere in carciumi, imbatandu-se, luandu-se la harta si scotandu-si ochii. Pe aceste strazi murdare si periculoase au fost construite, intre anii 1859 si 1865, Cladirile Parlamentului.

Contrastul intre acesti muncitori salbatici si descendentii lor – lucratori conformisti bine organizati – este minunat de absurd. Acest contrast intre salbaticie si civilizatie nu a disparut pe de-a-ntregul din Ottawa nici in prezent. Pe Dealurile Gatineau, care se ridica in estul orasului, haitele de lupi se mai aduna pentru a urla, iar la Trezoreria regala canadiana  se mai realizeaza inca monede cu pasari, elani si castori.

Capitala Canada, Ottawa nu va fi niciodata o capitala in stilul Washington-ului sau Brasiliei, fiind proiectata astfel incat sa recreeze lumea prin forme geometrice. Intocmit in 1937 de Jacques Greber, Planul capitalei regiunii scoate in evidenta frumusetea naturala a zonei si modeleaza orasul in functie de aceasta. In consecinta, parcurile centrale ale orasului li se ofera iubitorilor acestor placeri de-a lungul verii, in timp ce iarna transforma Canalul Rideau intr-o promenada a patinajului pe gheata. Primavara, darul anual de mii de lalele oferit de Olanda in semn de multumire pentru ospitalitatea aratata fata de familia regala in perioada razboiului transforma orasul intr-o adevarata incantare.

Capitala Canada, Ottawa are mai multe resurse culturale, muzee si galerii decat i-ar fi necesare, in mod normal, unei populatii de 300.000 de locuitori. Pe langa Cladirile Parlamentului, Curtea Suprema, in stil Art Deco, biblioteca National Library  si resedintele primului ministru, ale guvernatorilor generali si ale ambasadorilor straini, Ottawa detine National Gallery of Canada, cea mai de seama din tara, construita predominant din sticla National Arts Center  cuprinde o opera, un teatru, un studio si este gazda aclamatei Orchestre nationale a centrului; Canadian War Museum  reflecta razboaiele purtate de Canada sau implicarea in luptele din secolul al XVII-lea , National Museum of Sciense and Technology (H), ce contine o gama larga de locomotive cu aburi. Pe celalalt mal al raului, in Hull, in provincia Québec, se afla celebrul Musée Canadien des Civilisations , care expune istoria tarii, arta si traditiile culturilor bastinase si ale grupurilo .