Bani si Finante

Bani si finante

Probabil ati adus unele economii cu dumneavoastra  in Canada pentru a va sprijini in timpul primelor luni, in timp ce va stabiliti si cautati un loc de munca. Cu toate acestea, pot aparea multime de cheltuieli de inceput pentru a va gasi cazare si cumpara obiecte de uz casnic. Deci, este important sa fiti atenti cu banii dumneavoastra si trebuie sa intelegeti modul in care finantele lucreaza in Canada. Aici este o privire de ansamblu asupra unor chestiuni legate de bani pentru cand veti ajunge in Canada.

Banii

Moneda

Moneda oficiala a Canadei este dolarul canadian ($). Exista 100 de centi (¢) intr-un dolar. Monedele, care sunt batute de catre Royal Canadian Mint, sunt diferite ca marime, forma si culoare. Acest lucru va permite sa le diferentiati rapid. Monede dispun toate de o efigie a Majestatii Sale Regina Elisabeta a II, regina a Canadei. Monedele au, de asemenea,  porecle care sunt utilizate de catre canadieni in viata de zi cu zi. Acestea includ: 1 ¢ – penny, cu o imagine de frunze de artar pe spate (Penny a fost scos din circulatie in 2012); 5 ¢ – nichel, cu imaginea unui castor pe spate; 10 ¢ – cent, cu imaginea celebrei nave Bluenose pe partea din spate; 25 ¢ – sfert, cu imagine de  cerb sau de elan pe partea din spate; 1 dolar – dolar sau „loonie”, cu imaginea unei rate comune pe partea din spate; 2 dolari – doi dolari sau „toonie”, cu imaginea unui urs polar pe spate. Toti banii de hartie sunt imprimati de Banca Canadei in aceeasi dimensiune, dar fiecare bancnota este o culoare diferita. Cele mai frecvente bancnote de hartie sunt: 5 dolari – albastra, cu un portret al lui Sir Wilfrid Laurier, prim-ministru 1896-1911; 10 dolari – violet, cu un portret al lui Sir John A. Macdonald, prim-ministru 1867-1874 si 1878-1891; 20 dolari – verde, cu un portret al Majestatii Sale Regina Elisabeta a II, regina a Canadei; 50 dolari – rosie, cu un portret al WL Mackenzie King, prim-ministru 1921-30 si 1935-1948; $ 100 – maro, cu un portret al lui Sir Robert L. Borden, prim-ministru 1911-1920.   Schimbul de bani straini in bani canadieni

Inainte de a veni in Canada, este o idee buna de a schimba niste bani din tara dumneavoastra de origine in dolari canadieni. In acest fel, veti putea sa platiti pentru lucruri pe care va trebui sa le cumparati imediat, inclusiv transport si hrana. Puteti face schimb valutar,de asemenea, dupa sosire. Cele mai multe aeroporturi au case de schimb valutar. Puteti obtine, de asemenea, bani de la bancomate (ABM), folosind un debit strain sau card de credit.

Transferul de bani

Daca trimiteti bani prin posta, nu trimiteti numerar. Folositi un cec sau un ordin de plata. De asemenea, puteti transfera direct bani pentru un alt cont. Adresati-va bancii dvs. despre aceste optiuni. Puteti cumpara, de asemenea, un ordin de plata de la oficiul postal sau puteti sa transferati  banii prin ordin de plata privat sau prin intermediul serviciilor de transfer privat (consultati Pagini Aurii pentru liste sau adresati-va unei organizatiide sprijin a imigrantilor). Amintiti-va ca unele costuri sunt atasate la aceste tranzactii, astfel asigurati-va ca le intelegeti inainte de a transfera bani.

Costul de trai

Costul de trai variaza foarte mult in Canada, in functie de provincia sau teritoriul unde va veti stabili. Costul variaza, de asemenea, intre orasele mari si zonele rurale. De obicei este mai putin costisitor traiul intr-un oras mai mic. Pentru mai multe informatii cu privire la costul de trai, consultati site-ul  provinciei sau teritoriului, sau orasul de destinatie.

Bacsis

Oferirea de bacsis pentru serviciu bun este de multe ori practicata in restaurante, baruri, hoteluri si taxiuri, precum si in alte situatii.Bacisul este o suma de bani in plus pe care o platit a rasplati persoana care v-a servit pentru politetea si modul frumos in care s-a comportat cu dumnevoastra. Suma standard pentru bacsis este, de obicei, de la 10% la 15% din nota de

Taxe

Locuitorii din Canada platesc o varietate de taxe, la toate cele trei niveluri de guvernare: federale, provinciale sau teritoriale, si municipale. Aceste taxe sunt utilizate pentru a finanta programe si servicii guvernamentale, inclusiv asistenta medicala si educatie.

Impozitul pe venit

Locuitorii din Canada trebuie sa plateasca impozit pe veniturile primite pe tot parcursul anului. Daca primiti un salariu, impozitele sunt deduse in mod automat pe tot parcursul anului. Daca sunteti liber-profesionist, vi se poate cere sa platiti impozitele intr-o singura transa sau in mai multe . In fiecare an, trebuie sa prezentati o dovada a impozitului pe venit platit si o declaratie de venit pentru a informa guvernul de cati bani ai castigat si cat impozit pe venit ati platit. Daca ati platit prea mult impozit, veti obtine o rambursare. Daca ati platit prea putin, va trebui sa platiti mai mult. Completand formularul de plata pentru impozitul pe venit, s-ar putea sa va calificati pentru unele  beneficii guvernamentale, cum ar fi Taxa de ajutor Canada pentru copii (CCTB), Ajutor universal pentru cresterea copilului (UCCB) si Taxa Produse si servicii fiscale / Taxa de concordanta Vanzari (GST / HST ) credit. Puteti beneficia de asemenea de beneficii din programele guvernamentale, provinciale sau teritoriale. Pentru mai multe informatii, consultati www.cra-arc.gc.ca/bnfts/rltd_prgrms/menu-eng.html. Pentru mai multe informatii cu privire la CCTB si UCCB,accesati www.cra.gc.ca/bnfts sau apelati Revenue Agency Canada (CRA), la 1-800-387-1193. Pentru mai multe informatii cu privire la creditul GST / HST, accesati www.cra.gc.ca/gsthstcredit sau sunati 1-800-959-1953. Puteti obtine formularele de impozit pe venit de la orice oficiu postal sau CRA biroul de servicii fiscale (pentru adrese, accesati la www.cra.gc.ca/tso sau vezi paginile albastre). Formularele federale si provinciale pentru impozitul pe venit vin in acelasi pachet, cu exceptie in provincia Quebec. Adresa dumnevoastra de la data de 31 decembrie a fiecarui an, determina in care provincie va trebui sa depuneti formularele fiscale. Deci, daca ati trait in Quebec, la sfarsitul anului, va trebui sa depuneti o declaratie fiscala provinciala separata. Pentru mai multe informatii, vizitati site-ul Revenu Québec, la www.revenuquebec.ca/en sau sunati 1-800-267-6299. Daca considerati ca plecati din Canada pentru o perioada mai lunga de timp, asigurati-va ca anuntati CRA, deoarece ar putea fi necesar sa depuneti o declaratie de impozit pe venit pentru anul respectiv. CRA are mai multe publicatii utile pentru noii veniti (consultati www.cra.gc.ca/forms sau sunati 1-800-959-2221). Ei au, de asemenea, voluntari care va pot ajuta sa completati formularele fiscale, in cadrul Programului Comunitar Voluntar de Impozit pe venit. Acesta este un serviciu gratuit.   Termenul limita pentru completarea formularului de rambursare a impozitului este data de 30 aprilie a fiecarui an.

Economii fara taxe

In Canada, exista multe modalitati de a economisi bani pentru a va atinge obiectivele. Puteti economisi bani intr-un cont de economii fara taxe (TFSA) sau ii puteti strange pentru pensionarea dumneavoastra, investind intr-un plan de economii de pensionare inregistrat (RRSP). Pentru mai multe informatii despre TFSA, vizitati www.tfsa.gc.ca sau intrebati un  reprezentant al bancii sau a unei institutii financiare. Pentru mai multe informatii despre RRSP, vizitati www.cra.gc.ca (click pe „Persoanele fizice” si „RRSP si planuri conexe”) sau sa intrebati un reprezentant al bancii dumneavoastra. Aveti posibilitatea sa economisiti, de asemenea, bani pentru educatia copiilor dumneavoastra, cu ajutorul unui plan de economii Educatie Inregistrata (RESP). Pentru mai multe informatii despre RESPs, a se vedea sectiunea cu privire la educatie.

Alte impozite

Ori de cate ori va cumparati ceva,  GST va fi adaugat la pret. Ati putea fi, de asemenea, obligati sa platiti o Taxa provinciala de vanzari (PST), care variaza de la o provincie la alta. In unele provincii, GST si PST au fost combinate pentru a forma HST. Amintiti-va ca, in Canada, in general, preturile nu includ aceste taxe – acestea se adauga atunci cand platiti. Pentru mai multe informatii, consultati www.cra.gc.ca/individuals. Daca detineti propria casa, veti plati, de asemenea, taxe de proprietate si de scoala. Pentru mai multe informatii cu privire la aceste taxe, contactati guvernul municipal. Informatii suplimentare privind impozitarea

Pentru mai multe informatii despre taxele federale, contactati agentia de rating (vizita www.cra.gc.ca sau sunati 1-800-959-8281). Pentru informatii privind taxele provinciale, contactati ministerul provincial sau teritorial de venituri (puteti gasi informatiile de contact in tabelul 3.2 din sectiunea privind sursele de informatii). Canadienii au acces la o varietate de servicii financiare si de produse care pot fi destul de complicate. Atunci cand sunt utilizate in mod corespunzator, aceste servicii pot spori confortul, crea economii si chiar genera bogatie. Dar atunci cand oamenii nu au instrumentele potrivite sau cunostintele necesare despre aceste optiuni, consecintele si responsabilitatile care vin odata cu cumpararea sau utilizarea serviciilor financiare, conduc de multe ori la probleme financiare. Este important pentru canadieni sa fie foarte atenti cu privire la modul in care acestia isi gestioneaza banii si sa fie informati inainte de luarea deciziilor importante, cum ar fi a luarea unui imprumut folosind un credit sau o ipoteca. Guvernul Canadei ajuta prin intermediul Agentiei Consumatorilor financiari din Canada (FCAC) prin furnizarea de informatii si consiliere pentru a ajuta canadienii sa  cheltuie in mod responsabil, sa isi asigure bugetul pentru viitor si familie, si sa fie mai bine informati inainte de a lua decizii importante cu privire la bani.   Pentru informatii importante, va rugam sa accesati ItPaysToKnow.gc.ca.

  Banking

Bancile si alte institutii financiare, cum ar fi „uniunile de credit” si „caisses populaires” sunt locuri sigure pentru a va pastra banii. In cazul in care institutia dumneavoastra financiara este un membru al Canadian Deposit Insurance Corporation, guvernul asigura banii din contul dvs. pana la un maxim de 100.000 de dolari (du-te la www.cdic.ca pentru mai multe informatii). Un cont bancar va permite sa scrieti cecuri, sa folositi ABM pentru a plati facturile, sa primiti fonduri prin depunere directa sau sa folositi un card de debit pentru achizitii. Puteti obtine ajutor cu aceste servicii la sucursala dvs. bancara in timpul orelor de lucru. Puteti avea, de asemenea, acces la mai multe dintre aceste servicii 24 de ore pe zi, sapte zile pe saptamana, la o ABM, prin telefon sau internet banking. Telefonul si Internet banking-ul sunt moduri foarte comune pentru canadieni de a face tranzactii bancare. Adresati-va bancii pentru detalii.

Deschiderea unui cont bancar

In Canada, aveti dreptul la un cont bancar personal, chiar daca: Nu aveti un loc de munca; Nu aveti bani pentru a depune imediat in cont; Aveti un rating slab; sau Ati fost in stare de faliment Pentru a deschide un cont bancar, trebuie sa te mergeti personal la banca si sa prezentati acte de identitate acceptate. Documentele pe care le prezentati trebuie sa fie originale (nu fotocopii) si in stare buna. Actele care au expirat, nu sunt valide. Exista diferite documente de identificare care le puteti utiliza pentru a deschide un cont bancar (a se vedea caseta 12.1).

Identificarea necesara pentru a deschide un cont bancar

Cand deschideti un cont bancar in Canada, va trebui sa furnizati documentele de  identificare corespunzatoare. Exista mai multe optiuni. 1 prezentati doua documente de identificare (ID) din lista A. 2 prezentati un act de identitate din lista A si un act de identitate din lista B. 3 prezentati un act de identitate din lista A si o persoana pe care banca o cunoaste, care sa confirme ca sunteti cine spuneti ca sunteti Lista A . Un permis de conducere canadian * . Un  Numar de Asigurari Sociale (SIN) . Un document Old Age Security (OAS), cu SIN-ul . O asigurare de sanatate provinciala sau teritoriala (cu exceptia Ontario, Prince Edward Island si Manitoba) ** . Un card de rezident permanent sau un formular de Cetatenie si Imigratie Canada (CIC) IMM 1000, IMM 1442 sau IMM 5292 * Institutiile financiare nu pot solicita un permis de conducere din Quebec pentru scopuri de identificare, dar se poate prezenta unul, daca doriti. Institutiile financiare

 **Institutiile financiare nu pot solicita un card de asigurari de sanatate Quebec ca document identificare, dar se poate prezenta unul, daca doriti.

Lista B . O legitimatie de angajat cu fotografie, de la un angajator cunoscut . Un card de debit sau card bancar cu numele si semnatura pe el . Un card de credit canadian cu numele si semnatura pe el . Un card de la  Institutul canadian National pentru Nevazatori (CNIB) cu fotografia si semnatura pe el . Un pasaport strain valabil   Amintiti-va:

Daca nu vi se cere pentru contul bancar, nu este nevoie sa  oferiti SIN-ul la banca. Nota:

Nu trebuie sa aveti o adresa permanenta pentru a deschide un cont bancar. Cu toate acestea, daca oferiti o adresa , banca va poate cere o dovada ca locuiti acolo. Un exemplu de astfel de dovada ar fi o factura recenta de electricitate, cablu sau telefonie, care include, atat numele, cat si adresa dumneavoastra. Daca nu aveti un act de identificare acceptabil, contactati autoritatea federala, provinciala sau teritoriala pentru informatii despre cum sa obtineti actele de identificare de care aveti nevoie.

Principalele tipuri de conturi bancare

Conturile Chequing va permit sa scrieti cecuri si includ, de obicei, utilizarea unui card de debit. Acestea au de multe ori taxede tranzactie mai mici decat un cont de economii si pot sau nu pot avea un comision lunar fix. Veti avea nevoie de un cont chequing daca angajatorul va cere pentru salarizare. Depozitul de salarizare permite angajatorului sa depuna banii direct in contul dvs. de chequing (fara, desigur, a fi in masura sa ia bani din contul dumneavoastra). Economiile si conturile de investitii sunt de ajutor daca doriti sa economisiti bani, deoarece acestea ofera dobanzi mai mari decat conturile chequing. Cu aceste conturi s-ar putea sa vi se permita sa faceti doar anumite tipuri de tranzactii sau  un anumit numar de tranzactii. Tranzactiile suplimentare pot fi costisitoare. Acesta este motivul pentru care majoritatea consumatorilor care deschid un cont de economii au, de asemenea, un cont chequing pentru nevoile lor bancare de zi cu zi. Exista multe oportunitati de investitii disponibile in Canada. Pentru a afla mai multe despre investitii, contactati banca dvs. sau consultati site-ul FCAC la ItPaysToKnow.gc.ca.

Carduri de debit

Cardurile de debit sunt acceptate in multe locuri si sunt o forma populara de plata in Canada. Ele sunt un mod sigur, convenabil de a plati pentru cumparaturi direct din contul dumneavoastra bancar (plati directe). Asigurati-va ca aveti suficiente fonduri in contul dvs. atunci cand utilizati plati directe. Atunci cand utilizati cardul de debit in magazine, sau la o ABM care nu este detinut de catre banca dumneavoastra, s-ar putea percepe o taxa suplimentara.

Pentru sfaturi cu privire la utilizarea cardului de debit, consultati site-ul FCAC la ItPaysToKnow.gc.ca.

Cecuri

In Canada, cecurile sunt de obicei folosite pentru a plati facturile prin posta, pentru a plati sume mai mari (de exemplu, chiria), sau in cazul in care cardul de credit sau de plati directe nu este acceptat. Banca dvs. s-ar putea sa perceapa o taxa pentru fiecare cec pe care il scrieti. Aveti nevoie sa aveti suficienti bani in cont atunci cand scrieti un cec. Daca nu, cecul ar putea fi returnat pe motiv de fonduri insuficiente (FSN) si banca va percepe o taxa. Este posibil ca banca sa aplice un „hold” (o perioada de asteptare) pentru banii depusi prin cec. Daca aveti nevoie sa accesati banii mai devreme, puteti vorbi cu banca dvs. pentru a vedea daca perioada de asteptare poate fi scurtata. Puteti cere, de asemenea, angajatorului sau altor organizatii sa  depuneti fonduri direct in contul dumneavoastra. In acest fel, nu va vor fi blocate fondurile. In cazul in care cecul este de la o banca sau alta institutie financiara situata in afara Canadei, verificarea poate dura mult mai mult timp.Cecurile externe sunt de multe ori retinute timp de 30 de zile. Aveti dreptul de a incasa un cec de la guvernul federal, fara taxe, la orice banca. Puteti, de asemenea, ridica numerar la sucursalele bancare in cazul in care nu sunteti client, atata timp cat cecul este de 1.500 dolari sau mai putin si daca prezentati un act de  identificare acceptat. Pentru mai multe informatii despre controale,consultati site-ul FCAC la ItPaysToKnow.gc.ca.   Credite si imprumuturi

Luarea unui credit inseamna ca imprumutati bani pentru a cumpara ceva acum si  platiti inapoi mai tarziu, cu dobanda. Dobanda este o taxa perceputa pentru imprumutul de bani. Ratele dobanzilor pot fi destul de mari, asa ca ar trebui sa fiti foarte atent la modul in care utilizati creditul. Creditul vine in mai multe forme: carti de credit, linii de credit, credite ipotecare si credite.

Carduri de credit

Cardurile de credit pot fi extrem de utile si convenabile. Ele au devenit o parte din viata canadianilor, si poate fi greu sa faceti anumite achizitii fara ele. Veti economisi bani, probabil, si veti gestiona finantele mai eficient, daca stiti cum functioneaza un card de credit.

Alegerea unui card de credit

Exista mai multe tipuri de carduri de credit oferite de diferite institutii financiare. Pentru a compara caracteristicile si costurile de carduri de la diferite institutii, consultati site-ul FCAC la ItPaysToKnow.gc.ca (uita-te la „Credit Card Selector Tool” si „Tabele Card de credit de comparare”). Inainte de a face alegerea finala, asigurati-va ca stiti si ca intelegeti toti termenii si conditiile cardului de credit, inclusiv: . Rata dobanzii care trebuie sa se plateasca pentru achizitii, avansurile in numerar si transferurile de echilibru; . Cum se calculeaza dobanda; . Taxa anuala si alte taxe aplicabile; . Perioada de gratie (numarul de zile de intarziere cu plata); . Plata lunara minima; . Ce se intampla daca faceti platile cu intarziere; . Alte caracteristici, cum ar fi ofertele introductive; . Cum se va aplica plata; si . Cum se face o plangere in cazul in care aveti o problema cu cardul de credit. Frauda – Prevenirea

Protejarea Numarului dvs personal de identificare Cardurile de debit si cardurile de credit sunt o metoda convenabila de plata, dar ar trebui sa fiti intotdeauna atenti atunci cand utilizati aceste carduri. Aveti grija si urmati aceste sfaturi de siguranta: . Nu furnizati numar personal de identificare (PIN) nimanui, inclusiv familiei, prietenilor, angajatilor institutiei financiare sau agentilor de aplicare a legii. . Pastrati cardul intr-un loc sigur si nu lasa pe nimeni altcineva sa il foloseasca. . Memorati codul PIN. Daca trebuie sa-l scrieti, asigurati-va ca oricine va vede nu va sti ce este. Nu tineti PIN-ul in acelasi portofel, geanta, etc, unde tineti cardul. . Cand selectati un PIN, nu va folositi date evidente, cum ar fi numele, numarul de telefon, data nasterii sau SIN. . Verificati soldul contului si declaratiile dumneavoastra frecvent, pentru a verifica tranzactiile pe care le-ati facut. . In cazul in care cardul tau este pierdut sau furat, informati imediat institutia dumneavoastra financiara. . Acoperiti tastatura atunci cand introduceti codul PIN la un ABM sau un terminal intr-un magazin. . Faceti tranzactii numai atunci cand va simtiti in siguranta. . Daca banuiti ca cineva cunoaste PIN-ul, schimbati-l imediat si contactati banca. Daca gasiti orice tranzactii in extrasul de cont pe care dumnevoastra  nu le-ati autorizat, ar trebui sa faceti urmatoarele:

Pentru un cont bancar . Contactati banca imediat si informati cu privire la suma si data tranzactiei neautorizate. Banca poate fi capabila sa va explice. In cazul in care tranzactia este frauduloasa, banca va fi in masura sa va spuna ce sa faceti in continuare. Pastrati toate documentele care fac dovada fraudei. Notati numele persoanei cu care ati vorbit la banca, precum si data si ora la care ati sunat. Pentru un card de credit . Contactati imediat institutia care a furnizat cardul de credit si raportati tranzactiile neautorizate. Notati numele persoanei cu care ati vorbit, precum si data si ora apelului. . Un raport la politia locala. Politia va va oferi un numar de raport care ar trebui sa il pastrati pana cand compania cardului de credit va poate cere pentru acest numar. Telemarketing

Puteti avea apeluri telefonice de la persoane care incearca sa va vanda ceva. Ele pot fi cinstite, dar este posibil si sa nu fie. Cel mai bun mod de a va proteja  este de a nu oferi orice informatii personale sau financiare pentru oricine este la telefon, daca nu ati initiat dumneavoastra apelul. Daca nu sunteti sigur in privinta apelantului, pur si simplu incheiati apelul.

„Phishing” (frauda e-mail)

Daca primiti un e-mail care va solicita sa introduceti sau sa verificati informatii personale (cum ar fi un numar de card de credit, o parola pentru on-line banking sau un SIN), nu raspundeti. Acesta este cel mai probabil o incercare de a fura banii sau informatiile dvs. personale. Nu raspundeti, chiar daca Email-ul arata ca este vorba de banca sau institutia  dumneavoastra financiara. O companie legitima nu va  contacteaza si nu va solicita sa furnizezati codul PIN sau parola prin telefon sau on-line. Amintiti-va ca institutiile financiare nu va va notifica  o problema cu contul dumneavoastra printr-un e-mail , si nici nu vor solicita sa trimiteti sau sa confirmati informatii personale sau financiare prin e-mail. Pentru mai multe informatii despre drepturile si responsabilitatile legate de fraude financiare vizitati site-ul FCAC de la ItPaysToKnow.gc.ca.

Aplicarea pentru un card de credit

Puteti aplica pentru cardul de credit la majoritatea bancilor. Cardurile de credit permit sa cheltuiti bani pe credit si sa platit  intr-o luna. Daca platiti intreaga suma inapoi inainte de data scadentei, nu va fi perceput comision. Daca utilizati cardul dvs. de credit pentru avansuri in numerar, se va percepe dobanda incepand de la data la care ati retras banii si va continua sa fie perceput  zi de zi pana cand achitati intreaga suma. Cand soseste cardul dvs. de credit, acesta va avea un acord de card sau un contract, explicand termenii si conditiile importante ale cardului. Asigurati-va ca ati citit si inteles pe deplin, si pastrati-l pentru inregistrarile dumneavoastra. Pentru mai multe informatii despre cardurile de credit, consultati site-ul FCAC de la ItPaysToKnow.gc.ca.   Credite bancare personale

Creditele bancare personale pot fi adesea utile, ajutandu-va sa gestionati  plata pentru cheltuieli, cum ar fi invatamantul post-secundar, o masina sau renovarea casei. Inainte de a semna un acord de imprumut, asigurati-va ca ati inteles in mod clar obligatiile dumneavoastra atunci cand vine vorba de intarzieri sau plati pierdute, co-creditare, de plata a taxelor si rata dobanzii. Pentru mai multe informatii despre credite personale, vizitati site-ul FCAC, la ItPaysToKnow.gc.ca.

Linii de credit

O linie de credit poate fi o solutie buna pe termen scurt de imprumut. Ea are de multe ori rate ale dobanzii mai mici decat alte produse de credit (cum ar fi un imprumut payday sau card de credit in avans) si ofera diferite optiuni de rambursare. O linie de credit va permite sa imprumutati bani in functie de nevoie, pana la o limita maxima de credit. Dumneavoastra platiti dobanzile incepand cu ziua in care ati retras banii si pana veti plati inapoi imprumutul in intregime.

Rapoarte de credit si scoruri

In Canada, ori de cate ori luati un imprumut, utilizati un card de credit sau profitati de o oferta „cumpara acum, platesti mai tarziu”, o agentie de raportare a creditelor colecteaza aceste informatii. Acest lucru devine o parte din ceea ce se numeste istoricul dvs. de credit. Acesta include informatii cu privire la posibilitatea sau imposibilitatea de a face platile la timp, si cat timp este nevoie pentru a plati inapoi banii  care s-au imprumutat. Sa aveti o istorie de credit si scor de credit bun este important. Bancile si alte institutii financiare, de obicei, vor revizui istoricul dvs. de credit si scorul atunci cand se decide daca va acorda sau nu un imprumut sau un card de credit. Proprietarii pot folosi istoricul dvs. de credit pentru a decide daca va vor inchiria sau nu un imobil. In cazul in care istoricul dvs. de credit sau scor sunt slabe, un creditor poate refuza sa va ofere un imprumut sau va trebui sa platiti o rata a dobanzii mai mare. Una dintre modalitatile de a incepe construirea unei istorii de credit este de a obtine un card de credit. Cu toate acestea, pentru a mentine un istoric de credit bun, asigurati-va ca platiti intotdeauna facturile integral si la timp, inclusiv platile pentru chirie, utilitati, cablu si pentru asigurari. Pentru mai multe informatii despre rapoarte de credit si scorurile, intrebati banca dumneavoastra sau consultati site-ul FCAC la ItPaysToKnow.gc.ca.

Payday imprumuturi

Un „imprumut payday” este un imprumut pe termen scurt,pe care  promiteti sa il platiti inapoi la  prima incasare de bani. Imprumuturile Payday au, de obicei, rate ridicate ale dobanzilor si sunt, prin urmare, o modalitate foarte costisitoare de a imprumuta bani. Acestea sunt oferite de companii de imprumut payday private si de cele mai multe companii de incasari de cecuri. Aceste activitati nu pot fi controlate de catre guvern. Pentru mai multe informatii cu privire la costurile pentru imprumuturile payday, consultati site-ul FCAC de la ItPaysToKnow.gc.ca pentru a citi publicarea Costul imprumuturilor payday.

Cunoasterea si protejarea drepturilor dumneavoastra

In Canada exista legi, coduri voluntare de conduita si angajamente publice stabilite pentru a proteja consumatorii financiari. Guvernul federal a creat un organizatie independenta numita FCAC pentru a  proteja si a informa consumatorii de serviciile financiare. Pentru informatii generale despre FCAC sau orice aspect legat de finantarea si banking, consultati ItPaysToKnow.gc.ca sau sunati la 1-866-461-3222.116.