Comunicatii si Mass Media

Telefonia

Efectuarea unui apel telefonic
Cele mai multe numere de telefon canadiene au 10 cifre (de exemplu, 123-456-7890). Primele trei cifre sunt „prefixul” si cele sapte cifre ramase sunt numarul in sine. Fiecare regiune din Canada are un prefix de zona diferit, cu trei cifre. Aici este o descriere de baza a modului de a face apeluri telefonice.

• Apeluri telefonice locale: Un apel local este un apel la un numar din acelasi oras sau district rural. Pentru a face un apel local in cele mai multe regiuni din Canada, formati pur si simplu numarul de 10 cifre (prefixul zonei + numar). In anumite regiuni, formati numai  ultimele sapte cifre ale numarului (fara prefix). Consultati-va cu furnizorul de servicii de telefonie pentru costul apelurilor pe distante lungi in Canada.
• Apeluri telefonice pe distante lungi (in Canada si Statele Unite ale Americii): Un apel pe distante lungi este un apel la un numar care este in afara orasului  sau districtului tau rural. Orice apel in afara zonei geografice este un apel pe distante lungi, chiar daca numarul are acelasi prefix ca al tau. Pentru a efectua un apel pe distante lungi la un numar din Canada, formati 1 + codul zonei + numarul. Consultati-va cu furnizorul de servicii de telefonie pentru costul apelurilor interurbane internationale.
• Apeluri telefonice pe distante lungi (internationale): Cand efectuati un apel international, este nevoie sa apelati 011 (acesta este „codul de iesire”) + codul de tara + codul zonei + numarul. Puteti gasi codurile de tara si prefixele pentru regiunile din alte tari, in primele pagini ale cartii de telefon, prin formarea „0” pentru operatorul de telefonie sau prin cautarea pe Internet.
• Apeluri gratuite (sau convorbiri „apel gratuit”): Orice numar care incepe cu 1-800, 1-866, 1-877 sau 1-888este gratuit. Formati pur si simplu toate cifrele (inclusiv „1”).

Cartea de telefon este introdusa in sectiunea privind sursele de informare. Aceasta contine urmatoarele informatii utile de care veti avea nevoie pentru a efectua apeluri telefonice:
• Instructiuni detaliate cu privire la modul de a face apeluri telefonice.
•Prefixe in Canada;  codurilor de tara internationale si codurile de zona.
• O lista completa a numerelor de telefon rezidentiale si de afaceri.

Serviciul de raspuns automat

Multe companii si departamente guvernamentale au sisteme de raspuns automate, care va ofera instructiuni inregistrate cu privire la modul de a obtine informatii sau pentru a va indruma catre un agent adecvat. Vi se poate cere sa selectati optiunile prin apasarea tastelor de pe telefon sau prin apasarea butonului „diez” sau „stea”. Tasta diez este cea care arata ca acest [#] si cheia stea este cea care arata ca acest [*].
Multe telefoane (private, de afaceri si de guvern), au roboti, care va permit sa lasati un mesaj in cazul in care nimeni nu este disponibil in momentul in care sunati. Telefonul va suna si apoi un mesaj inregistrat va va cere sa va lasati numele, numarul si un scurt mesaj dupa semnalul sonor. Cand lasati un mesaj, vorbiti clar si repetati numarul de telefon pentru a va asigura ca persoana care aude mesajul este in masura sa va sune inapoi. Inchideti cand ati terminat inregistrarea mesajului.

Serviciul telefonic
Exista doua tipuri principale de servicii de telefonie din Canada:
• Linii telefonice fixe („telefoanele de  acasa” sau „linii terestre”); si
• Telefoanele mobile.
Este posibil sa  obtineti servicii de telefonie fixa  aproape oriunde in Canada. Serviciul de telefonie mobila este de asemenea disponibil in toate regiunile urbane si zonele rurale mai populate. Pentru a obtine oricare tip de servicii de telefonie, contactati o companie de telefonie privata din zona dumneavoastra. Cele mai multe companii ofera atat servicii fixe si mobile, dar unele au doar unul dintre aceste servicii.
In functie de tara de origine, s-ar putea sa vi se para  ca, costul de servicii de telefonie mobila in Canada este destul de mare. Cu toate acestea, exista mai multe tipuri diferite de „pachete” fixe si telefonie mobila disponibile in functie de nevoile dumneavoastra si cat de mult doriti sa platiti pe luna. Pachetele speciale sunt disponibile pentru persoanele care fac mai multe apeluri de lunga distanta (in Canada sau international). Anumite pachete va cer sa fiti de acord cu un contract pe termen lung in schimbul unui serviciu mai ieftin. Intotdeauna aflati sanctiunile financiare prevazute de contractul de servicii inainte de a incheia unul si nu faceti niciun angajament pe termen lung, pe  care s-ar putea sa nu fiti capabil sa il pastrati. Biroul Guvernului federal al Afacerilor de consum a publicat un ghid util pentru a raspunde la intrebarile comune si de a ajuta consumatorii sa ia decizii in cunostinta de cauza. Acest ghid este disponibil la www.ic.gc.ca/consumer.
De asemenea, este posibil sa cumparati doar un telefon mobil si sa folositi cartele preplatite, care sunt disponibile la magazinele de cartier si magazinele care vand telefoane mobile. Acest lucru inseamna ca nu aveti nevoie de un abonament si nu exista nici un contract de servicii implicat. Ca un nou venit, acesta este un mod rapid si usor de a avea acces la telefonia mobila.
Cand va inscrieti pentru un abonament de domiciliu sau de telefonie mobila, in general, va trebui sa furnizati doua documente de identificare la alegere (de exemplu, cardul de rezident permanent, permis de conducere, pasaport, etc). S-ar putea sa vi se ceara, de asemenea, sa fiti de acord cu o verificare de credit sau cu furnizarea unei  dovezi a ocuparii fortei de munca. Daca nu aveti nici istorie de credit nici un loc de munca, explicati faptul ca sunteti un nou imigrant si intrebati care sunt variantele disponibile pentru .
Pentru a gasi o companie de telefonie din zona ta, cauta in Pagini Aurii sau pe Internet. Puteti obtine mai multe informatii cu privire la serviciile pe care fiecare companie le ofera sunand la numarul lor de informatii; consultati site-ul lor sau vizitati unul din magazinele lor. In cele mai multe cazuri, puteti achizitiona, de asemenea, servicii de telefonie atat  on-line, cat si  personal.

Telefoanele publice

Exista telefoane publice in multe locuri publice din orasele canadiene .Veti plati folosind o cartela telefonica (disponibil la cele mai multe magazine), sau prin inserarea de monede, astfel  asigurati-va ca aveti cel putin cativa dolari in monede in buzunar. Pentru a utiliza un telefon public, ridicati receptorul si urmati instructiunile care apar pe ecran in terminalul telefonic.

Servicii de telefonie pentru persoane cu nevoi speciale

Cele mai multe companii de telefonie au echipamente de telefonie speciale pentru persoanele cu probleme de auz, vorbire, vizuale sau alte dizabilitati. Adresati-va companiei de telefonie pentru detalii.

Servicii postale

Canada Post, o divizie a guvernului federal, este responsabil pentru serviciile postale in Canada. Prin Canada Post, puteti trimite si primi scrisori  si colete la si de  oriunde din lume. Pentru informatii cu privire la mai multe servicii si produse oferite de Canada Post, consultati www.canadapost.ca sau vizitati orice oficiu postal din orasul dvs. Adresele oficiilor postale sunt furnizate pe site-ul web. In orasele mici si zonele rurale, local, biroul Canada Post este de multe ori o sursa utila de informatii generale si un loc popular in comunitate.
In Canada, exista, de asemenea, companii care ofera livrare de colete mici private in Canada si din intreaga lume „expres de transport maritim”. In plus, exista companii „marfa” pe care le puteti plati pentru a transporta volume mari de marfuri intre locatii in Canada si intre Canada si alte tari. Pentru listari, consultati Pagini Aurii sau cautati pe Internet.

Internet
Internetul este un instrument util in viata de zi cu zi pentru cei mai multi canadieni. De exemplu, multi oameni din Canada folosesc internetul pentru a cauta si a aplica pentru locuri de munca,a face platile prin banking online, a invete, a achizitiona mai multe produse diferite, si pentru a cititi stirile.
Internetul este oferit gratuit pentru patroni, pe cheltuiala publica, la cele mai multe biblioteci publice. Pentru o lista de biblioteci din orasul dvs., consultati paginile albastre, cautati pe Internet sau contactati un centru de informare al guvernului municipal. Alternativ, puteti plati pentru a folosi Internetul la un Internet café unde veti fi taxat in functie de cat de mult stati on-line.
Utilizatorii de internet, in special parintii, trebuie sa fie constienti de prezenta continutului jignitor, obscen si ilegal, care este usor accesibil pe Internet. Acestia pot fi prudenti prin  instalarea software-ului pentru  blocarea unui astfel de continut sau prin supraveghea copiilor in timpul folosirii internetului, pentru a-i proteja de un material imoral si cu potential criminal.

Televiziunea si radioul

Exista mai multe posturi de televiziune si de radio private disponibile in Canada, inclusiv canale care vizeaza comunitatile de imigranti, acestea fiind difuzate in mai multe limbi .
Pentru a gasi un magazin care vinde televizoare si aparate de radio, consultati Pagini Aurii saumergeti la un centru comercial din orasul dvs.
Pentru a avea televiziune la domiciliu in Canada, aveti trei optiuni principale:
• Folositi o antena pe partea de sus a televizorului. Cu aceasta metoda, veti putea viziona un numar mic de canale locale gratuite. Ai nevoie de un  „receiver digital”, sau un televizor cu un „tuner digital” pentru ca antena sa functioneze.
• Abonati-va pentru cablu sau televiziune prin satelit, prin plata unei taxe lunare la  furnizorul de televiziune. Diferite tipuri de abonamente sunt disponibile, in functie de cat de multe canale doriti si cat de mult doriti sa platiti. Pentru a afla mai multe despre diferitele abonamente sau pentru a achizitiona un abonament, contactati o companie de cablu sau televiziune prin satelit (consultati Pagini Aurii sau cautati pe Internet pentru listari).
• Uita-te la televizor pe computer prin intermediul internetului. Multe posturi de televiziune au un continut video online gratuit (atat in direct, cat si inregistrate). De asemenea, este posibil sa cumparati si descarcati programe de televiziune de la magazinele mass-media on-line.

Pentru a asculta radio, aveti doua optiuni:
• Achizitionati un radio si cautati posturile de radio de pe frecventele FM sau AM.
• Ascultati  radio online. Multe posturi de radio sunt difuzate gratuit pe Internet.

 „Gruparea” serviciilor
Daca ati cumparat mai mult de un serviciu de la aceeasi companie, puteti economisi bani. De exemplu, daca achizitionati Internet, telefonie si servicii de televiziune prin cablu de la aceeasi companie, veti obtine de cele mai multe ori o reducere. Aceasta se numeste „grupare”.

Ziare si reviste
Exista mai multe ziare nationale independente in Canada si in fiecare oras important exista unul sau mai multe ziare locale. Majoritatea ziarelor imprimate au si versiuni online. Ziarele locale sunt un excelent mod de a invata despre problemele si evenimentele din orasul dvs. Poti cumpara ziare de la magazine si din multe alte locuri, sau puteti plati pentru a va fi livrate acasa.
In marile orase canadiene, exista, de asemenea, ziare si buletine produse de comunitatile de imigranti. Ele ofera membrilor acestor comunitati,  stiri si informatii care conteaza pentru ei. Le puteti gasi, de obicei, la magazinele care servesc acestei comunitati.
In Canada, exista reviste periodice care acopera mai multe subiecte diferite – de la stiri si actualitati la sporturi si hobby-uri.
Desi ziarele si revistele sunt disponibile pe scara larga, exista, de asemenea, magazine specializate care au cea mai buna selectie de publicatii nationale si internationale.