Dobandirea cetateniei Canadiene

In momentul in care ajungeti  in Canada, puteti incepe pregatirea pentru a deveni un cetatean canadian. Va trebui sa demonstrati un angajament profund pentru aceasta tara, traind in Canada, de invatare pentru a comunica in cel putin una dintre limbile oficiale, de invatare despre Canada si respectarea legilor canadiene.
Pentru a fi eligibil pentru cetatenia canadiana:
• Trebuie sa fiti un rezident permanent;
• Trebuie sa traiti in Canada pentru cel putin trei ani inainte de a aplica pentru a deveni un cetatean;
• Veti avea nevoie sa aveti cunostinte adecvate de limba engleza sau franceza;
• Veti avea nevoie sa demonstrati cunostintele despre Canada si drepturile, responsabilitatile si privilegiile de cetatenie;
• Dvs trebuie sa aveti 18 de ani sau mai mult pentru a aplica;
• Dvs trebuie sa treceti  un test de cetatenie, daca sunteti de 18 ani sau mai mult; si
• Trebuie sa participati la o ceremonie de cetatenie si depunerea juramantului de cetatenie.

Cerintele de cetatenie si modul in care acestea sunt evaluate se pot schimba. Va rugam sa verificati site-ul CIC pentru cele mai multe informatii actualizate.
In conformitate cu normele actuale, adultii care au 55 de ani sau mai in varsta nu trebuie sa indeplineasca cerintele de limba si de cunostinte, dar sunt incurajate sa faca acest lucru.
Cand aplicati pentru cetatenie, ati putea aplica, de asemenea, in numele copiilor dvs minori (sub 18 ani). Acesti minori trebuie sa fie rezidenti permanenti in Canada, dar pentru ei nu este necesar sa indeplineascacerintele de limba sau cunostinte.
Pentru a obtine mai multe informatii si un kit de aplicare pentru a deveni un cetatean canadian, vizitati www.cic.gc.ca. Pentru a afla mai multe despre Canada si ce inseamna cetatenie canadiana, cititi ghidul de studiu gratuit pentru testul de cetatenie numit Descoperiti Canada: drepturile si responsabilitatile de cetatenie disponibile on-line la www.discovercanada.gc.ca.

Ceremonia si juramantul

Dupa trecerea testului de cetatenie, solicitantii sunt rugati sa participe la o ceremonie de cetatenie in comunitatea lor, unde vor face un juramant si vor primi un certificat de cetatenie canadiana de la un judecator de cetatenie.
Juramantul de cetatenie este un juramant de loialitate fata de Canada in persoana Majestatii  Sale Regina. Asta inseamna ca, atunci cand cineva jura juramantul catre Regina, ei promit sa fie loiali Canadei. In schimb, ei primesc protectie a Coroanei ca un subiect al Reginei.
Acestea sunt cuvintele recitate de noii cetateni:
„Jur (sau afirm) ca voi fi credincios si voi arata adevarata sustinere Majestatii Sale, Regina Elizabeth a II-, Regina Canadei, mostenitorii si succesorii ei, si ca voi respecta cu fidelitate legile Canadei si indeplini indatoririle mele ca un cetatean canadian. „