Despre Canada

 Emigrare Canada – Ghid IntegrareEmigrare Canada Ghid Integrare Despre Canada

Canada: O scurtă trecere în revistă

Geografie si clima

Canada este a doua țara ca marime din lume. Are o suprafață de 10 milioane de kilometri pătrați. Canada se invecineaza cu trei oceane: Oceanul Pacific in vest, Oceanul Atlantic în est, și Oceanul Arctic la nord. În total, Canada are peste 200.000 de kilometri (125000 mile) de coastă. Canada se invecineaza cu Statele Unite ale Americii pe doua portiuni: o frontieră foarte lunga în sud, și o alta frontieră lunga în nord-vest.

Datorita dimensiunilor sale mari, Canada are multe tipuri diferite de peisaj. Există zone cu munți înalți, diferite tipuri de păduri, pășuni și de  tundra arctică unde  terenul este permanent înghețat. In Canada gasim, de asemenea, multe râuri și lacuri.

Ca si peisajele Canadei, clima este variata in diferite zone a tarii. În zonele mai populate, există, în general, patru anotimpuri distincte – vara, toamna, iarna și primăvara.

Vara dureaza din jurul lunii iunie până în septembrie și vremea variază de la cald la foarte cald, cu temperaturi în timpul zilei între 20 și 30 de grade Celsius sau chiar mai mult. În sudul provinciei Ontario și Quebec poate fi adesea foarte umed.

Toamna si primavara sunt anotimpurile de tranziție în cursul căreia vremea devine mai rece sau mai calda progresiv și se produc o mare parte din precipitațiile anuale.

Iarna este foarte rece în cele mai multe locuri, cu temperaturi de multe ori cu mult sub zero grade Celsius. Zapada acopera pamantul din decembrie pana in martie sau chiar aprilie. O excepție este sud-vestul provinciei British Columbia (inclusiv orașele Victoria și Vancouver), unde temperaturile din timpul iernii, în general, rămână peste zero grade ploaia fiind mult mai frecventa decat zapada.

Orașe, provincii și regiuni

Orasul Ottawa, capitala Canadei, este situata pe râul Ottawa la granița dintre Ontario și Quebec. Este cel de-al patrulea oras ca marime din Canada.

Canada are 10 provincii si trei teritorii, fiecare cu capitala sa proprie. Aceste provincii și teritorii sunt de obicei grupate în cinci regiuni (a se vedea tabelul de mai jos).

Cele mai mari trei orase din Canada sunt Toronto (Ontario), Montreal (Quebec) și Vancouver (British Columbia).Populația totală a acestor orașe este de peste 10 de milioane de persoane (aproape o treime din populația Canadei).

Regiune Province/Territory PopulatiaTotal: 33,5 milioane Capitala
 Atlantic Provinces Newfoundland and Labrador 514,536 St. John’s
Prince Edward Island 140,204 Charlottetown
Nova Scotia 921,727 Halifax
New Brunswick 751,171 Fredericton
Central Canada Quebec 7,903,001 Québec City
Ontario 12,851,821 Toronto
Prairie Provinces Manitoba 1,208,268 Winnipeg
Saskatchewan 1,033,381 Regina
Alberta 3,645,257 Edmonton
West Coast British Columbia 4,400,057 Victoria
North Nunavut 31,906 Iqaluit
Northwest       Territories 41,462 Yellowknife
Yukon Territory 33,897 Whitehorse

 

Poporul canadian

În 2010, aproximativ 34 de milioane de oameni trăiau în Canada. Ca o națiune, Canada are trei popoare fondatoare: aborigenii, francezii și britanicii. Cu toate acestea, de-a lungul istoriei națiunii, imigrația a jucat, de asemenea, un rol important în construirea societatii canadiane.

Popoarele fondatoare

„Popoarele aborigene” sunt oameni ale căror strămoși trăiau în Canada înainte de sosirea exploratorilor europeni, pionieri și coloniști. Termenul se referă la trei grupuri distincte: primele națiuni (uneori numite „indieni”), Inuite și Metis. Aborigenii trăiesc in Canada în propriile lor comunități, precum și în orașe. Ei au culturi interesante și aduc contribuții importante la societatea canadiană.

„Canadienii francezi” includ Acadians, Quebecers si comunitati mici  de vorbitori de limbă franceză a comunităților din Canada. Acadians sunt descendenti ai colonistilor francezi, care s-au stabilit acum 400 de ani, în ceea ce este acum regiunea atlantică.

Quebecers („Quebecois”, în franceză) sunt locuitorii din Quebec. Cei mai multi sunt vorbitori de limbă franceză, descendenții coloniștilor francezi din anii 1600 și 1700, care au adus cu ei marile tradiții ale civilizației franceze. Quebecers mențin o identitate unică, cultura și limba. În 2006, Parlamentul canadian a recunoscut că Quebecers formează o națiune, Quebec, în cadrul unei Canada unite. Un milion de vorbitori de limba engleză anglo-Quebecers formează o parte importantă a societății Quebec.

Cei mai multi  „canadieni englezi” sunt descendentii sutelor de mii de englezi, galezi, imigranti scotieni si irlandezi, soldați și emigranții care au venit in Canada din secolul 17 la secolul 20. Generații de acești pionieri au ajutat pentru a aduce instituții britanice politice și tradiții în Canada, cum ar fi sistemul nostru parlamentar Westminster, monarhie constituțională și de drept comun.

Continuarea tradiției

Cei mai multi canadieni de astăzi s-au născut în Canada și sunt descendenții popoarelor fondatoare. Cu toate acestea, în ultimii 200 de ani, mulți noi veniți au contribuit la construirea și progresul acestei tari. Astăzi, diferite grupuri etnice și religioase trăiesc și lucrează în pace, ca si mandri canadieni. Până în anii 1970, cei mai mulți imigranți au venit din țările europene. De atunci, majoritatea au venit din țările asiatice. Astăzi, aproximativ 20 la suta dintre canadieni s-au născut în afara Canadei. În Toronto, cel mai mare oraș din Canada, acest număr este de peste 45 la sută. Imigranții ca dumneavoastra sunt o parte de prim rang al unei societăți multiculturale Canada.

Pentru mai multe informații despre oamenii din Canada, cititi publicatia Descopera Canada, disponibila la www.discovercanada.gc.ca

Limba

Engleza și franceza sunt cele două limbi oficiale ale Canadei. Astăzi, există aproximativ 18 milioane anglofoni – oameni  care vorbesc engleza ca prima limbă – și 7 milioane de francofoni – oameni  care vorbesc franceza ca prima limba. Cei mai multi francofoni trăiesc în Quebec. Cu toate acestea, un milion de francofoni trăiesc în Ontario, New Brunswick și Manitoba, cu o prezență mai mică în alte provincii. În același timp, aproximativ un milion de Anglofoni trăiesc în Quebec. In Canada sunt utilizate un numar mare de limbi non-oficiale. Acestea includ limbile aborigene și o varietate de limbi vorbite în cadrul comunităților de imigranți.

Prin lege, guvernul federal trebuie să furnizeze serviciile în întreaga Canada, în limbile engleză și franceză.

Economia

Economia Canadei de piață liberă include trei tipuri principale de industrii.

Industriile de servicii oferă mii de locuri de muncă în diferite zone, cum ar fi de îngrijire a sănătății, de transport, educație, construcții, banci, comunicatii, servicii de vânzare cu amănuntul, turism și de guvern. Mai mult de 75 la suta dintre canadieni detin locuri de muncă în industria de servicii.

Industriile de fabricație fac produse care se vand în Canada și în întreaga lume. Produsele fabricate includ hârtie, echipamente de înaltă tehnologie, tehnologia aerospatiala, automobile, mașini, produse alimentare, haine și multe alte bunuri. Cel mai mare partener comercial internațional sunt Statele Unite ale Americii.

Industriile de resurse naturale includ silvicultură, pescuit, agricultură, minerit și energie. Aceste industrii au jucat un rol important în istoria și dezvoltarea țării. Astăzi, economia multor zone ale țării depinde în continuare de dezvoltarea resurselor naturale, precum și un procent mare de exporturi Canada sunt produse naturale, cum ar fi resurse de petrol, gaze și minerale.

Pentru mai multe informații asupra economiei Canadei, vizitați Atlasul on-line al Canadei la http://atlas.nrcan.gc.ca.

Guvernul

Există trei lucruri cheie despre sistemul canadian de guvernare: este o monarhie constituțională, o democrație parlamentară și un stat federal.

Canada Stat Federal

Canada are trei niveluri de guvernare – federal, provincial sau teritorial, și municipal. Fiecare nivel de guvernare are responsabilități diferite și un rol diferit.

Guvernul federal

Guvernul federal se afla în Ottawa, capitala Canadei. Acesta este responsabil pentru problemele naționale și internaționale, cum ar fi apărarea națională, afacerile externe, Asigurari Ocuparea Forței de Muncă, valută, bancar, taxele federale, serviciilor poștale, transportul maritim, feroviar, telefoane și conducte, terenuri si drepturile aborigene, precum și dreptul penal. În general, guvernul federal se ocupă cu legile care afectează întreaga țară.Guvernul federal este condus de primul-ministru, care are rangul cel mai înalt sau „primul” ministru în guvern.

Guvernele provinciale si teritoriale

Există 10 provincii și trei teritorii din Canada. Fiecare provincie este condusa de un premier și are propriul legislativ. Ea are puterea de a schimba legile sale și să gestioneze propriile sale terenuri publice. Fiecare dintre teritorii este, de asemenea, condus de un premier și efectuează multe dintre aceleași funcții ca o provincie, dar guvernul federal gestionează terenuri publice.

În fiecare dintre cele 10 provincii din Canada, guvernul provincial are o varietate de responsabilități identificate în Actul Constitutiei, 1867. Acestea includ educație, sănătate și reguli de circulație. Guvernele provinciale  uneori isi impart responsabilitățile cu guvernul federal. De exemplu, guvernele federale și provinciale isi impart responsabilitatile asupra agriculturii, resurselor naturale și de imigrare

Guvernele municipale

Acesta este nivelul de guvernare, care reglementează un oraș sau cartier (o municipalitate). Guvernele municipale sunt responsabile pentru domenii cum ar fi transportul public, protecția împotriva incendiilor, de poliție locală, utilizarea terenurilor locale, biblioteci, parcuri, sisteme de apă, drumuri și locuri de parcare. Ei primesc autoritatea pentru aceste zone de la guvernele provinciale. Guvernele municipale sunt conduse de un primar.

Democrația parlamentară

Parlamentul are trei părți: suveranitatea (Regina sau Rege), Senatul și Camera Comunelor. În democrația parlamentară din Canada, oamenii aleg reprezentanți în Camera Comunelor federala de la Ottawa. Oamenii aleg, de asemenea, reprezentanți ai organelor legislative provinciale și teritoriale, precum și a consiliului orasului lor. Acești reprezentanți sunt responsabile pentru adoptarea legilor, aprobarea și monitorizarea cheltuielilor, precum și păstrarea unui guvern responsabil.

Monarhie constituțională

Canada este o monarhie constituțională. Acest lucru înseamnă că Regina sau Regele Canadei este șeful statului, în timp ce prim-ministrul este șeful guvernului. De la înființarea Noii Franțe în anii 1600, Canada a avut întotdeauna un monarh și s-a bucurat de patronajul regal și protecție.

Legăturile personale între Canada și Regina Elisabeta a II sunt puternice și de lungă durată. În 1937, Regina, apoi de 11 ani Princess Elizabeth, s-a întâlnit prim-ministru canadian, Mackenzie King. Majestatea Sa i-a cunoscut pe toti cei 11 premieri de la Louis St-Laurent (1948-1956) la Stephen Harper (2006 -).

În calitate de șef al Commonwealth-ului, regina (de asemenea, cunoscuta sub numele de Suveran), leaga Canada de 53 de alte națiuni cu care cooperează pentru  a promova interesele sociale, economice și culturale, inclusiv de cele 16  țări in care Majestatea Sa este suveran.

Suveranul este reprezentat în Canada de către Guvernatorul General și 10 locotenenti-superiori.Guvernatorul General este numit de Suveran la sfatul primului-ministru, de obicei, pentru o perioadă de cinci ani. În fiecare dintre cele 10 provincii, un locotenent-guvernator il  reprezintă pe Suveran.

Pentru mai multe informații privind democrația și  guvernul din Canada, cititi publicatia CIC Descopera Canada, disponibila la www.discovercanada.gc.ca.