Drepturile si libertatea in Canada

Emigrare Canada – Ghid de integrare – Drepturile și libertatea  în Canada

În Canada, ambele categorii de  legi, federale și provinciale, au rolul de a proteja drepturile și libertățile persoanelor fizice. Tradiția Canadiana  a libertății și a drepturilor dateaza din timpul Magna Carta, un document semnat de Regele Ioan al Angliei în anul 1215. Primul act al drepturilor in Canada a fost aprobat de către Parlament în 1960. Constitutia din 1982 încorporează Carta canadiană a drepturilor și a libertăților. Constituția canadiană include drepturile și libertățile la care canadienii au dreptul într-o societate liberă și democratică. Constituția garantează anumite drepturi politice pentru cetățenii canadieni. Aceasta garantează, de asemenea, drepturi civile pentru toată lumea în Canada.

De secole, canadienii s-au bucurat și de o serie de drepturi suplimentare, constituția  canadiana protejand:

 • Libertatea de a exprima convingerile si opiniile liber (inclusiv prin intermediul presei libere);
 • Libertatea de a se asocia cu oricine si de a trai pașnic cu alte persoane;
 • Libertatea de a practica religia;
 • Dreptul de a locui oriunde în Canada;
 • Dreptul la protecție împotriva arestării ilegale sau nedrepte sau detenție de către guvern, deoarece în Canada fiecare individ este egal în fața legii. De asemenea, aveți dreptul la un proces in  conformitate cu legislația canadiană. Acest lucru înseamnă că guvernul trebuie să respecte toate drepturile prevăzute de lege;
 • Dreptul la o protecție egală și beneficiu egal al legii, fără discriminare și, în special, fără discriminare bazată pe rasă, origine națională sau etnică, culoare, religie, sex, vârstă, dizabilitate mentală sau fizică;
 • Aceleași drepturi, indiferent că sunteți o femeie sau  un bărbat;
 • Dreptul de a primi servicii de la guvernul federal fie în limba engleză, fie in limba franceză.

Legile protejeaza toți canadienii, inclusiv homosexualii și lesbienele, de la discriminare nedreaptă. Toti canadienii se bucura de același acces la educație, asistență medicală, locuri de muncă, locuințe, servicii sociale și de pensii, indiferent de orientarea lor sexuală. În 2005, Parlamentul a adoptat o lege de extindere a dreptului la căsătorie civilă a cuplurilor de același sex. În același timp, legea protejează libertatea religioasă, astfel încât nici o persoană sau organizație nu poate fi obligat să acționeze contrar conștiinței sale, religie sau convingeri în ceea ce privește căsătoria.

Ca rezident al Canadei, veți beneficia de toate drepturile enumerate mai sus și mai mult.

Guvernul Canadei vă încurajează să înțelegeti că aceste drepturi vin cu anumite responsabilități, cum ar fi:

 • Respectarea legilor Canada;
 •  Invatarea limbii engleze sau franceze ori ambele;
 •  De a lucra pentru a avea grijă de dumneavoastra și de familia dumneavoastra;
 •  A-i ajuta pe alții în comunitate , și
 •  Protejarea patrimoniului Canadei și a mediului inconjurator.
Diversitatea și limitele sale

 Canada are o lungă tradiție de gazduire a diferitelor limbi, traditii culturale și religioase, care dateaza de secole și rămâne puternică. Politica de multiculturalism încurajează canadienii sa mențina aceste tradiții familiale și culturale, care sunt în concordanță cu valorile canadiene, cum ar fi demnitatea umană și egalitatea în fața legii.

Egalitatea dintre femei și bărbați
Generozitatea canadiana nu se extinde la practicile barbare culturale care tolereaza violenta in familie, crimele de onoare, mutilarea genitală feminină, căsătoriile forțate sau alte violențe. Cei vinovați de aceste crime sunt pedepsiti aspru de legile penale ale Canadei.

Apărarea Canadei

În Canada, serviciul militar nu este obligatoriu, dar aceasta este o profesie nobilă și o alegere de carieră excelentă. Puteți alege să lucrati în:
• The Royal Canadian Navy;
• The Canadian Army; sau
• Royal Canadian Air Force.

Canada are o  tradiție de a proteja militar Canada și de susținere a libertății și a democrației. Rolurile Canadei în Primul Război Mondial și al Doilea Război Mondial au fost deosebit de notabile și Forțele canadiene rămân active in Canada si in afara Canadei si in ziua de azi. Sunteți încurajați să aflati informatii despre istoria militară a Canadei, o componentă cheie a identității canadiene. Pentru mai multe informații, vizitați www.forces.gc.ca.