Surse Informare

Surse de informare – Emigrare Canada – Ghid Integrareemigrare-canada-ghid-info

Ca emigrant în Canada aveți multe surse de informare la dispoziție care să vă ajute la integrarea cu succes in viața din Canada. Aceste informații sunt disponibile pe internet, publicatii sau la organizațiile de ajutor pentru emigranti.

Organizatiile pentru ajutorul emigrare Canada

La sosirea în Canada dispuneți de o mulțime de organizații de integrare pentru emigranti.

Aceste organizații sunt finantate de guvernul Canada și serviciile lor sunt oferite gratuit. Aceste organizatii sunt excelente surse de informare. Aici  veți găsi  personal care vă va ajută în integrarea dumneavoastră cu succes în Canada, si anume:

 • căutarea unui loc de munca
 • informarea despre procedura de acreditare a calificărilor și diplomelor dumneavoastră
 • îmbunătățirea calificărilor și competențelor profesionale
 • căutarea unei locuințe
 • înregistrarea copiilor la școală
 • obținerea documentelor oficiale și servicii guvernamentale
 • înregistrarea gratuita la școală de limbă, pentru a va putea îmbunătăți nivelul de cunostinta a limbii engleză sau franceză
 • ajutor cu alte informatii  generale care va pot fi de folos

Acestei organizații oferă serviciile lor in  limbile oficiale engleză sau franceză și, câteodată, chiar  și în alte limbi. Sunați sau vizitați organizațiile de ajutor pentru emigranți din orașul dumneavoatra.

   Cartea de telefoane 

Cartea de telefoane vă oferă o listă completa  de numere de  telefon si este disponibilă atât în forma publicata pe hârtie cît și pe internet. Cartea de telefon este împărțită în trei mari secțiuni de diferite culori:

 • pagini albe arată numele de telefon rezidențiale in ordine alfabetică a numelui de familie
 • paginile albastre oferă informații federale provinciale și municipale pentru serviciile guvernamentale în ordine alfabetică
 • pagini aurii oferă numerele de telefon și publicitate pentru companii și servicii din diferite domenii. Paginile aurii sunt organizate in ordinea alfabetică a tipului de servicii pe care îl oferă

Câteodată varianta pe hârtie a cartii de telefon va include toate cele trei secțiuni într-o singura carte mare sau pot fi două cărți separate, una pentru pagini albe și una pentru pagini aurii și pagini albastre. Prima pagina a versiunii printate pe hârtie vă arată numărul de telefon în caz de urgență 911. La începutul cărții de telefon există o secțiune care vă explică cum puteți apela numerele de telefon in Canada.

  Harta orașului

O harta rutieră a orașului in care tocmai ati emigrat in Canada este o sursă excelentă de informații. Puteți cumpăra hărți de la librării, magazine de cartier și benzinarii. Hărți gratuite sunt disponibile pe internet, în cartea de telefon, și la birourile turistice municipale sau centrele de informare.

Dacă credeți că veți utiliza transportul public sau o bicicletă, puteți obține hărți care arată transportul public sau trasee de ciclism. Hărțile de transport public sunt de obicei disponibile la birourile de informare și stațiile de tranzit majore. Hărțile de ciclism sunt, în general, disponibile la magazinele de biciclete, librării și centrele de informare municipale.

 Informații din surse Guvernamentale

Pagina de internet a Guvernului.

Canada are trei niveluri de guvernare: federale, provinciale (sau teritorial) și municipale (a se vedea secțiunea privind Canada: O scurtă trecere în revistă).

Guvernul federal și guvernele provinciale si teritoriale au site-uri cu informații special pentru nou-veniți. Acestea sunt enumerate în Tabelul de mai jos. Multe guverne municipale au, de asemenea, site-uri web cu informații locale pentru nou-veniți.

 Pagini de internet cu informatii pentru emigranti a guvernelor federal, provinciale si teritoriale.
Provincie/Teritoriu Website
Alberta www.albertacanada.com/immigration
British Columbia www.welcomebc.ca
Manitoba www.immigratemanitoba.com
New Brunswick www.welcomenb.ca
Newfoundland and Labrador www.nlimmigration.ca
Northwest Territories www.gov.nt.ca
Nova Scotia www.novascotiaimmigration.com
Nunavut www.gov.nu.ca
Ontario www.ontarioimmigration.ca
Prince Edward Island www.gov.pe.ca/immigration
Quebec www.immigration-quebec.gouv.qc.ca
Saskatchewan www.saskimmigrationcanada.ca
Yukon www.immigration.gov.yk.ca

Nivelurile federale, provinciale și teritoriale ale guvernului au, de asemenea, site-uri generale pentru toată lumea din Canada (a se vedea tabelul de mai jos), cu informații detaliate cu privire la mai multe subiecte diferite.

Pagini de internet cu informatii de interes general a guvernelor federal, provinciale si teritoriale.
Provincie/Teritoriu Website
Alberta www.alberta.ca
British   Columbia www.gov.bc.ca
Manitoba www.gov.mb.ca
New   Brunswick www.gnb.ca
Newfoundland   and Labrador www.gov.nl.ca
Northwest   Territories www.gov.nt.ca
Nova   Scotia www.gov.ns.ca
Nunavut www.gov.nu.ca
Ontario www.ontario.ca
Prince   Edward Island www.gov.pe.ca
Quebec www.gouv.qc.ca
Saskatchewan www.gov.sk.ca
Yukon www.gov.yk.ca

Site-ul oficial al orașului sau localitatii în care locuiți (adică, site-ul guvernului municipal) este, de asemenea, o sursa excelenta de informații locale privind mai multe subiecte diferite și servicii. Nu este posibil să se ofere link-uri pentru toate site-urile guvernamentale municipale din Canada pe aceasta pagina, dar puteți căuta pe Internet pentru „orașul  [numele orașului]” sau „Localitatea  [numele localitatii]” pentru a găsi site-ul oficial municipal pentru orașul sau localitatea unde locuiți.

Numere de informatii telefonice ale Guvernului

Puteți obține, de asemenea, informații de la nivelurile federale, provinciale sau teritoriale, și municipale de guvern sunand la numerele de telefon de informare. Paginile albastre ale cărții de telefon oferă o listă completă de numere de informare guvernamentale organizate de subiect. Puteți găsi, de asemenea, numere guvernamentale de informare cu privire la site-urile guvernamentale din tabelele de mai sus.

 Birouri de Servicii guvernamentale pentru emigranti

Nivelurile federale, provinciale sau teritoriale, și municipale de guvern au  birouri de informare la care puteti sa va prezentati  personal.  A se vedea paginile albastre ale cărții de telefon local pentru listele cu birourile de servicii guvernamentale din orașul dumneavoastra. Service Canada oferă acces la o varietate de programe guvernamentale federale și servicii in mai mult de 600 de puncte de servicii situate pe teritoriul Canadei. Pentru o listă a Centrelor Service Canada si detalii despre informațiile și serviciile pe care le oferă, accesati www.servicecanada.gc.ca  sau sunați la 1-800-622-6232. Adresa și numărul de telefon al centrelor Service Canada le gasiti, de asemenea, în paginile albastre.

Accesarea de informații si servicii guvernamentale
Cantitatea de informații și servicii disponibile de la diferitele niveluri de guvernare în Canada poate fi  foarte mare. Vezi secțiunea privind Canada: O scurtă trecere în revistă pentru a afla ceea ce are in responsabilitate fiecare guvern. Dacă aveți nevoie de ajutor pentru a găsi informații guvernamentale și servicii, vizitați o organizație de ajutorare a imigranților.

Informarea consumatorilor
Biroul de servicii a  Consumatorilor furnizează informații de la guvernul federal pentru a ajuta consumatorii sa ia decizii bune. Site-ul lor este www.ic.gc.ca/consumer .Manualul consumatorului  canadian este intocmit de către guvernele federale, provinciale și teritoriale. Acesta oferă informații fiabile privind o serie de subiecte de larg consum, cum ar fi cumpărături on-line, de contracte, de locuințe și renovarea casei, furtul de identitate, agențiile de colectare și mult mai mult. Vezi www.consumerhandbook.ca

Biblioteci 

Bibliotecile publice sunt o excelenta sursa de informare gratuita pentru emigranti. Cele mai multe oferă acces la Internet și o varietate de resurse pe mai multe subiecte diferite. Multe biblioteci au, de asemenea, cărți și colecții de ziare într-o varietate de limbi mondiale. Personalul vă poate ajuta să găsiți informațiile de care aveți nevoie. Unele biblioteci au angajati pentru integrarea emigrantilor in Canada, acestia  oferă o gamă largă de servicii în mod special pentru a ajuta nou-veniții. Pentru o listă de biblioteci locale, uitati-va în paginile albastre sau căutați pe Internet.

Ghiduri pentru emigranti in Canada
În plus față de informațiile gratuite și ajutor de la cele trei niveluri de guvernare și de organizatii de ajutor a imigranților, există de vanzare ghiduri de integrare care sunt scrise special pentru cei care au aplicat la emigrare Canada. Poti cumpara aceste ghiduri de la librării sau online, pe site-urile care vând cărți. Pentru o listă de librării din zona dvs., căutați în Pagini Aurii sau căutați pe Internet.