Îmbunătățirea nivelurilor de limba engleză si / sau franceza

Canada: O țară cu doua limbi oficiale

Canada are două limbi oficiale: engleza și franceza. Limba engleză este limba cea mai frecvent vorbită în majoritatea provinciilor și teritoriilor. În afara de locuitorii din provincia Quebec, 82 la suta dintre canadieni vorbesc engleza.

Limba franceză este limba principală vorbită în Quebec și în unele zone din Ontario, New Brunswick și Manitoba. În plus, există comunități vorbitoare de limba franceză în cele mai multe alte părți ale Canadei. Quebec are, de asemenea, o minoritate mare de rezidenți vorbitori de limba engleză.

Toate publicațiile și documentele oficiale federale sunt disponibile atât în limba engleză , cat și in limba franceză.

Importanța competențelor lingvistice

Nivelurile de cunostinte bune de limba engleza sau franceza  sunt foarte importante pentru a vă ajuta să va stabiliti în Canada. Puteți alege să va concentrati asupra învățării sau îmbunătățirii englezei sau francezei. Acest lucru va depinde probabil de care dintre cele două limbi este mai folosita in zona în care locuiți.

Abilitatile lingvistice de limba engleză sau franceză  sunt importante din mai multe motive, cum ar fi:

 • Obținerea unui loc de muncă care se potrivește calificarilor dumneavoastră și experienței;
 • Urmarea unor programe de  educatie post-secundara  sau formare profesională;
 • Accesul la servicii;
 • Ajutarea copiilor in activitatea școlară;
 • Interacționarea cu oamenii;
 • Obtinerea cetățeniei.

Emigrantii ajung în Canada cu niveluri diferite de limba franceză sau engleză. Unii sunt începători în ambele limbi, iar altii vorbesc ambele limbi foarte bine. Multi dintre emigranti sunt la niveluri medii si doresc sa beneficieze de cursuri de limba pentru a-si imbunatati cunostintele de limba engleza sau franceza.  Este nevoie de timp, energie și angajament pentru îmbunatatirea abilităților lingvistice, dar recompensele sunt pe masura efortului depus. Dacă nu vorbiti deja una dintre limbile oficiale ale Canadei la un nivel avansat, vă recomandăm să luați măsuri pentru a îmbunătăți nivelul dvs. de franceză sau engleză  de îndată ce veți ajunge în Canada.

Dacă vorbiti deja una dintre cele două limbi oficiale ale Canadei la un nivel ridicat, ar trebui să luati in considerare sa faceti un efort pentru a o învăța si pe celălalta. In multe parti ale Canadei, abilitatea de a vorbi engleza si franceza este un atu major pentru găsirea unui loc de muncă bun.

Contribuabilii canadieni finanțeaza cursuri de limba

În Canada, majoritatea nou-veniților care sunt rezidenți permanenți sunt eligibili pentru cursuri gratuite de limbă, finantate de contribuabili.

Pentru copii și tineri: sistemele școlilor primare și secundare furnizează cursuri de limba engleză și franceză pentru copii și tineret (a se vedea secțiunea cu privire la educație).

Pentru adulți: mai multe programe oferă cursuri de limbă pentru a ajuta adultii nou veniți  sa iși îmbunătățească competențele lingvistice. Aceste programe lingvistice au multe avantaje:

Cursurile sunt predate de instructori calificați.

Ele sunt adesea disponibile într-o sală de clasă cu un grup mic de adulti sau prin intermediul mijloacelor de  învățământ la distanță ( pe Internet sau prin intermediul materialelor tiparite trimise la domiciliu).

Clasele pot fi full-time sau part-time, în timpul zilei, seara sau la sfârșit de săptămână.

Ele oferă cursuri de limbă și de informații pentru a vă ajuta să va stabiliti în Canada.

Unele programe pot oferi oportunități de finanțare pentru a acoperi costurile de îngrijire a copilului în timp ce se studiază și costul de transport la și de la cursuri.

Există diferite tipuri de cursuri de limba disponibile:

 • Clase generale de limbă, la mai multe niveluri.
 • Clase care predau niveluri avansate, la locul de muncă.
 • Clase care predau limba și alfabetizare (pentru persoanele care au dificultăți de citire și scriere în orice limbă).
 • Cursuri pentru persoanele cu nevoi speciale.

Înscrierea la cursurile de limba gratuite

Cursurile de  limba sunt oferite in toate provinciile și teritoriile Canadei.

Pentru a începe cursuri de limba finanțate de către guvernul federal, trebuie să obțineți mai întâi o evaluare. Această evaluare este pur și simplu pentru a afla abilitățile dumneavoastră curente lingvistice. Pentru a obține o evaluare, vizitati un centru de evaluare de limba în orașul dvs. și spuneti că sunteți interesat în a lua cursuri de limbă. Puteți găsi adresa și datele de contact pentru un centru de evaluare aproape de dumneavoastră la www.cic.gc.ca/english/newcomers/map/services.asp

După evaluarea dumneavoastră, personalul vă va ajuta să decideți ce clasa de limba este mai potrivita pentru dumneavoastră. Acestea va vor oferi, de asemenea, o trimitere la o școală, astfel încât să puteți începe cursurile.

Cursuri private de limbă

Puteți alege să plătiți pentru cursuri de limbă la o școală privata, ca alternativă la cursurile de limbă gratuite, finantate de contribuabili. Pentru o listă a școlilor de limbi străine private din orașul dvs. , consultati Pagini Aurii sau căutați pe Internet.

Teste si certificate de competență lingvistică

Exista unele situatii in care s-ar putea chiar sa aveti nevoie sa faceti dovada nivelurilor de competenta la limba engleza sau franceza. De exemplu cand aplicati pentru ocuparea unui loc de munca sau la inscrierea intr-un program de studii universitar sau colegial. In aceste situatii va recomandam sa va interesati pentru a sti cu siguranta ce fel de test vi se solicita. Totodata exista mai multe teste de competenta lingivistica care sunt recunoscute in majoritatea cazurilor. Aceste teste sunt sustinute de catre organizatii independente si nu de guvernul Canadei. Puteti sustine aceste teste in diferite locatii pe teritoriul Canadei.

Iata cateva exemple de teste recunoscute :

PENTRU LIMBA ENGLEZA:

 • International English Language Testing System (IELTS). Pentru mai multe informatii si o lista a centrelor de testare accesati www.ielts.org
 • Canadian English Language Proficiency Index Program (CELPIP) www.celpiptest.ca
 • Test of English as a Foreign Language (TOEFL: commonly required by universities and colleges) www.ets.org/toefl

PENTRU LIMBA FRANCEZA