Legislatia si Justitia in Canada

Legislatia si justitia in Canada – Emigrare Canada Ghid Integrare

Emigrare Canada Legislatia si Justitia

Legile ajuta la mentinerea unui climat de siguranță și pace, în care sunt respectate drepturile oamenilor. Sistemul juridic canadian respectă drepturile individuale, în același timp asigurand functionarea societatii intr-o maniera ordonata.Un principiu esențial este că legea se aplică pentru toată lumea. Aceasta include organele de poliție, guvern și oficiali, care trebuie să își îndeplineasca sarcinile publice, potrivit legii.

Legile canadiene recunosc și protejeaza drepturile și libertățile individuale de bază, cum ar fi libertatea și egalitatea. Sistemul juridic canadian se bazează pe o tradiție de lege și justiție, dand societatii canadiene un cadru valoros. Statul de drept și principiile democratice au fost intotdeauna parte din istoria Canadiana și rămân si astăzi fundamentul sistemului juridic.

 Dreptul public și dreptul privat

Legea poate fi împărțită în drept public și privat. Dreptul public se ocupa de problemele care afectează societatea în ansamblu. Acesta include dreptul penal, constituțional și administrativ. Legile publice stabilesc reguli pentru relația dintre individ si societate si pentru rolurile diferitelor niveluri de guvernare. De exemplu, dacă cineva încalcă o lege penală, ea este văzută ca o greșeala față de societate în ansamblul său.

Dreptul privat sau civil se ocupa de relațiile dintre indivizi. Legile civile stabilesc regulile pentru contracte, dreptul de proprietate, drepturile și obligațiile membrilor de familie, daune la persoane  sau la proprietatea lor cauzate de alții, și așa mai departe.

Instanțele

Rolul de bază al instanțelor în Canada este de a ajuta oamenii in rezolvarea disputelor în mod echitabil și în conformitate cu legea, atât  între indivizi cat și între indivizi și stat. În acest proces, instanțele interpreteaza și aplica legea, stabililesc standarde și ridică întrebări care afectează toate aspectele societății canadiene.

Este de remarcat faptul că cele mai multe litigii nu ajung în instanțele de judecata. Cel mai adesea, persoanele fizice își rezolva diferendele în afara instanței (de exemplu, prin soluționarea alternativă a litigiilor, cum ar fi medierea sau arbitrajul).

Există mai multe niveluri și tipuri de instanțe. Atât guvernul federal cat și guvernele provinciale si teritoriale stabilesc legi si deasemenea impart administrarea sistemului de drept.

Reprezentarea juridică

Dacă aveți nevoie de ajutor într-un tribunal canadian, puteti lua în considerare angajarea unui avocat care să vă reprezinte. Există servicii care vă pot ajuta să găsiți un avocat. Acestea includ servicii de sesizare prevăzute de societăți provinciale si teritoriale de drept (consultați www.cba.org/CBA/Info/faq/referral.aspx ) și JusticeNet, o organizatie non-profit care ajuta oamenii care au nevoie de expertiză juridică (apel 1 – 866-919-3219 sau consultati www.justicenet.ca). Puteți consulta, de asemenea, Pagini Aurii.

În funcție de venitul dumneavoastră, ați putea fi capabil de a obține serviciile unui avocat cu titlu gratuit (aceasta se numește „asistență juridică”). Fiecare provincie și teritoriu are o societate de asistență juridică, care este responsabila pentru furnizarea acestor servicii. Puteți cere, de asemenea, ajutor la o organizație de emigranți pentru asistență în obținerea de reprezentare juridică (consultați www.cic.gc.ca/english/newcomers/map/services.asp )

Politia

Poliția din Canada asigura siguranta oamenilor și impunerea legii. Există diferite tipuri de poliție, inclusiv forțele de poliție federale, provinciale, teritoriale și municipale. Numărul de telefon al poliției locale il gasiti în primele pagini ale cărții de telefon. Dacă aveți nevoie sa apelati la poliție, în caz de urgență, formați 911.

Polițistii sunt acolo pentru a vă ajuta pe dumneavoastra și pe alții. Dacă sunteți victima unei infracțiuni, sau dacă sunteti martori la o infratiune, sunteti încurajați să contactati poliția și sa raportati evenimentul.

Dacă un politist va pune intrebari sau va aresteaza nu opuneti rezistenta. În conformitate cu legislația canadiană, sunteți considerat nevinovat până la dovedirea vinovăției. Fiti calm, vorbiti cât mai clar posibil și uitati-va direct la ofițerul de politie. Fiti gata pentru a arăta un document de identitate. Dacă sunteți reținut sau arestat de poliție, aveți dreptul să știti de ce. De asemenea, aveți dreptul de a avea un avocat și un translator prezent (dacă aveți nevoie de unul). Este o infracțiune gravă  incercarea de dare de mita unui ofiter de politie prin oferirea de bani, cadouri sau servicii în schimbul unui tratament special.

Violența în familie

Violența în familie include mai multe tipuri de abuz pe care adulții sau copiii le pot confrunta în familiile  sau casele lor. Toate formele de abuz fizic și sexual (inclusiv activități sexuale nedorite cu soțul, soția, partenerul, prietenul sau prietena) sunt ilegale conform Codului Penal al Canadei. Lovirea  unui membru al familiei, sau amenintare acestuia este considerata fapta penala. Sexul cu minori este, de asemenea, o infracțiune. Persoanele găsite vinovate de crime violente împotriva membrilor familiei sunt supuse unor pedepse serioase, în conformitate cu legislația canadiană, inclusiv încarcerarea. Violența în familie include, de asemenea, neglijarea, abuzul financiar și psihologic.

Dacă sunteți victimă a violenței în familie, puteți suna la politie sau 911. Există, de asemenea, organizații de sprijin speciale care vă pot ajuta – datele de contact sunt listate în primele pagini ale cărții de telefon. Violența în familie este luată foarte în serios în Canada. Politia canadiana răspunde la violența în familie, în același mod  precum actioneaza la violență între străini. Dacă cineva încearcă să vă sperie, spunând că veti fi deportat sau pierdeti copiii prin raportare la politie a unui caz de violenta în familie, contactați imediat poliția sau o organizație de ajutor.

Pentru mai multe informații, accesați www.justice.gc.ca/eng/pi/fv-vf.

Abuzul și neglijarea copiilor

Părinții trebuie să ofere copiilor lor conditiile minime necesare de viata. Puteti fi acuzati de infracțiune în cazul în care nu oferiti copiilor dumneavoastra conditiile minime de viata. Acestea includ: mancare, îmbrăcăminte și locuință, chiar și după un divorț sau separare. Este ilegal în Canada să abuzati de copiii dumneavoastra. Abuzul include lovirea copilului, intretinerea de relatii sexuale sau fortare la căsătorie. Abuzul asupra copilului este o infracțiune foarte gravă pentru care puteți fi arestat. Legile provinciale si teritoriale de protecție a copilului permit oficialilor de la serviciile de protecție a copilului să meargă într-o casă si sa ia copiii dacă părinții nu pot sau nu vor sa ofere un standard minim de ingrijire. Medici, profesori, asistenți sociali și ofiteri de politie vor lua măsuri în cazul în care ei cred că acei copii sunt abuzati. Toți adulții din Canada au obligația legală de a raporta situațiile în care se suspectează un abuz asupra copilului.

Vârsta majoratului și vârsta consimțământului

 Vârsta majoratului este vârsta la care o persoană este considerată în mod legal un adult. În Canada,  vârsta majoratului este de 18 sau 19 ani, în funcție de provincia sau teritoriul în care locuiți.

Varsta minima a consimtamantului sexual  este de 16 de ani. Aceasta este de 18 ani în cazul în care activitatea sexuală are loc într-o relație de autoritate, încredere sau de dependență (de exemplu, cu un profesor, antrenor sau baby-sitter). Pornografia sau prostituția care implică persoane sub 18 de ani este o infracțiune în Canada. Orice relatie sexuală fără consimțământ este o crimă, indiferent de vârstă. Pentru mai multe informații cu privire la legea cu privire la vârsta de consimțământ, consultați www.justice.gc.ca/eng/dept-min/clp/faq.html.

Traficul de persoane

Traficul de persoane  este o crimă teribilă care afectează, de obicei, femeile vulnerabile și copiii care, de multe ori, vin în Canada în calitate de vizitatori sau imigranți. Aceasta implică recrutarea, transportarea, sau încarcerarea cuiva împotriva voinței lor, in vederea exploatarii, de multe ori de natură sexuală. Pentru a raporta ceea ce poate fi un caz de trafic de persoane, contactați poliția locală la 911 sau  Crime Stoppers Tip Line la 1-800-222-8477. Pentru mai multe informații, vizitați www.justice.gc.ca/eng/fs-sv/tp/help-aide.html .

Abuzul de persoane in varsta

Violenta sau abuzul persoanelor in varsta este ilegala. Abuzul include orice acțiune prin care cineva, printr-o relație de încredere, reușește să aduca un prejudiciu sau pune in pericol  o persoană în vârstă. Acest abuz poate fi fizic, financiar, psihologic sau sexual, sau neglijarea persoanelor in varsta.

Dreptul familiei

 Căsătoria

Căsătoria este o instituție fundamentală în Canada, temelia vieții de familie pentru multi canadieni, una dintre componentele de bază ale unei societăți puternice și prospere. În Canada, există legi împotriva poligamiei.

Legile interzic, de asemenea, căsătoria cu o persoana cetatean sau rezident permanent din Canada, dacă unul dintre dumneavoastra este deja căsătorit – nu contează unde sau când a avut loc căsătoria. În Canada, va puteti recăsători numai dacă sunteti divorțați legal sau în cazul în care soțul / sotia dumneavoastră a murit.

În conformitate cu principiile morale, care sunt incluse în legislația canadiană, este ilegal de a forța pe cineva la căsătorie în Canada. Un tată sau frate nu poate forța pe fiica sau sora lui să se căsătorească împotriva voinței sale. Femeile care sunt fortate sa se căsătoreasca ar trebui să contacteze autoritățile publice, cum ar fi poliția, care le va proteja.

Căsătoria cu cetățeni canadieni sau rezidenti permanenti doar pentru a obține intrarea în Canada este o infractiune. Unii sponsori impreuna cu aplicantii străini aranjeaza o „căsătorie de conveniență”: o relație de căsătorie sau de concubinaj în care singurul scop este ca soțul sponsorizat să emigreze în Canada. Cetățenii canadieni sau rezidentii permanenti dovediti a fi parte dintr-o căsătorie de conveniență, pentru scopuri de imigrare pot fi acuzati de infractiune.

Divorțul

Legea Divorțul stabilește reguli pentru obtinerea divortului in Canada.

În Canada, doar o instanță poate pronunta un divorț. Oricare din soti poate aplica pentru divort insa trebuiesc aduse dovezi in instanta cu privire la motivele destramarii relatiei conjugale si eventuale aranjamente facute privind custodia copiilor. Daca sotul sau sotia dvs. a locuit in afara Canadei pentru o perioada mai mare de un an si obtine divortul in tara respectiva, divortul va fi recunoscut si in Canada.

Legea muncii

Pentru informatii despre legea muncii consultati pagina Locul de munca  si salariul in Canada.

Protecția animalelor

In Canada, există legi care interzic cruzimea față de animale. Aceste legi se aplică atât animalelor de casă cat și animalelor de fermă. Puteți fi amendat sau închis dacă vă neglijați sau daca răniti animalele.