Munca si salariul in Canada

Gasirea unui loc de munca este o prioritate pentru noii emigranti in Canada. Gasirea unui loc de munca conform calificarilor dumneavoastra este una dintre cele mai mari provocari privind integrarea cu succes in Canada. Pentru multi emigranti primul loc de munca nu va fi  pe deplin satisfacator. Poate sa treaca o perioada mare de timp pentru a va perfectiona calificarile si pentru a dobandi experienta de munca in Canada inainte sa gasiti locul de munca pe care vi-l doriti.

Pentru a lucra în Canada, veți avea nevoie de un număr de asigurare socială (SIN), eliberat de Service Canada, în numele guvernului federal. Trebuie să aplicati  pentru SIN imediat după sosirea în Canada. Pentru mai multe informații cu privire la SIN și instrucțiuni privind modul de aplicare, vezi secțiunea de documente importante.

Sursele principale de informare privind gasirea unui loc de munca în Canada

Există multe surse pentru informații și sprijin atunci când începeti căutarea unui loc de muncă în Canada.

www.workingincanada.gc.ca este un site care conține informații detaliate cu privire la toate aspectele legate de munca în Canada. Acesta este instrumentul de cautare al unui loc de munca  în Canada, care  ofera informatii specifice (despre abilitățile și cerințele de calificare, de licență și de certificare, salarii, oportunități de locuri de muncă și multe altele) pentru peste 500 de ocupații disponibile în Canada.

Service Canada este un departament al guvernului federal, care oferă informații cu privire la multe subiecte, inclusiv informații privind căutarea și aplicarea la locuri de munca in Canada. Acesta contine, de asemenea, o mare bază de date de locuri de muncă disponibile în prezent în întreaga Canada. Aceste resurse sunt disponibile online la www.jobbank.gc.ca sau prin vizitarea unui centru  Service Canada din orașul dumneavoastra. (pentru numerele de telefon și locații, consultați paginile albastre sau vizitați www.servicecanada.gc.ca ).

Pagina de internet a provinciei in care v-ati stabilit este o altă sursă bună de informare privind piata muncii din Canada. Puteți găsi o listă de site-uri provinciale si teritoriale pentru nou-veniți în secțiunea privind sursele de informare.

Organizațiile de ajutor a emigrantilor vă pot ghida în toate aspectele legate de ocuparea unui loc de muncă in Canada și să vă ajute în acest proces. Puteți găsi adresele și datele de contact pentru Organizațiile de ajutor a emigrantilor  din Canada aici.

Recunoasterea calificarilor si diplomelor

Dacă va ganditi sa va stabiliti si sa munciti în Canada, trebuie să va informati despre recunoașterea calificarilor si diplomelor dumneavoastra. Înțelegerea modului în care diplomele si calificarile dumneavoastra sunt recunoscute vă va ajuta să va adaptati la viața și munca în Canada.

Recunoașterea calificarilor si diplomelor dumneavoastra este procesul prin care se verifica dacă educația, formarea si experienta de munca dobandite in Romania se echivaleaza cu standardele stabilite pentru lucrătorii din Canada.

Unele lucruri pe care trebuie să le cunoasteti:

 • Daca va calificati pentru a emigra in Canada nu înseamnă că educația , experiența de muncă și calificarile profesionale sunt recunoscute automat în Canada
 • Munca în unele ocupatii  din Canada, inclusiv anumite meserii, pot solicita o licență. Pentru a obține o licență, va trebui să obtineti acreditările recunoscute.
 • Puteți începe procesul de acreditare, de evaluare și de recunoaștere înainte de a sosi în Canada.
 • Realizarea  acreditărilor implica timp si costuri suplimentare.

În scopul de a facilita procesul de recunoaștere a acreditarilor străine, guvernul federal are un birou numit Foreign Credentials Referral Office (FCRO). FCRO oferă informații despre modul în care puteți echivala diplomele si calificarile in  Canada. Aceste informații sunt disponibile pe site-ul FCRO la www.credentials.gc.ca  sau de la Service Canada (apel 1-888-854-1805 sau vizitați un Service Canada Centre în persoană).Site-ul FCRO este, de asemenea, o sursă excelentă de informații cu privire la multe alte aspecte ale cautarii unui loc de munca Canada.

Ocupații reglementate

Multe profesii stabilesc propriile lor norme pentru modul în care profesia este practicata. Acestea sunt numite ocupații reglementate. În Canada, aproximativ 20 la sută din locurile de muncă se incadreaza în ocupațiile reglementate de guvernele provinciale sau teritoriale. Prin legislație și reglementări, provinciile și teritoriile dau organizațiilor profesionale autoritatea de a reglementa anumite profesii. Rolul acestor organizații este de a proteja sănătatea și siguranța publică și de a se asigura că profesioniștii îndeplinesc standardele cerute de practica si competenta.

Dacă doriți să lucrați într-o profesie reglementată și de a folosi un titlu reglementat, trebuie să aveți o licență sau un certificat sau să fiti înregistrat la organismul responsabil de reglementare a ocupației dumneavoastră în provincia sau teritoriul în care aveți de gând să lucrati in Canada.

Domeniile în care ocupațiile sunt de obicei reglementate sunt :

 • Sanatate
 • Servicii financiare
 • drept și servicii juridice
 • inginerie

Cerințele de inscriere într-o profesie reglementată pot varia între provincii și teritorii. Acestea, de obicei, includ:

 • examinările
 • o evaluare a competențelor lingvistice și de comunicare
 • o perioadă specificată de experiență de munca
 • taxele

Fiecare profesie reglementată stabilește propriile cerințe pentru a obține o licență sau certificat, de obicei, prin organismul de reglementare provincial sau teritorial, sau asociație profesională.

Ocupații nereglementate

Intr-o ocupație nereglementata  se poate lucra fără o licență sau  certificat de  înregistrare. Cele mai multe locuri de muncă în Canada sunt nereglementate.

Cerințele pentru ocuparea locului de muncă variază in functie de angajator. Cu toate acestea, să fiti mereu pregătiți să aratati ca aveti studiile si calificarile necesare pentru locrul de munca la care aplicati.

Va trebui să demonstrati un anumit nivel de calificare sau competență, un anumit nivel de educație, și chiar calitățile și abilitățile personale potrivite pentru locul de muncă. De exemplu, calificarea in domeniul Marketing nu este reglementata in Canada, dar majoritatea angajatorilor se asteapta sa aveti o diploma sau un certificat in Management si o experienta oarecare in marketing. Este decizia angajatorului daca calificarile dobandite in afara Canadei sunt echivalente cu cele necesare pentru postul din Canada.

Competentele lingvistice la locul de munca

Nivelurile ridicate de competententa lingvistica pentru limba engleză sau franceză sunt esențiale pentru numeroase locuri de muncă în Canada.Nivelul de limba engleză sau franceză, care va trebuie pentru a lucra în Canada poate fi mai mare decât nivelul necesar pentru a îndeplini cerințele în materie de emigrare Canada sau de comunicare de bază. Competențele lingvistice puternice sunt la fel de importante ca și acreditările educaționale și a experienței de muncă anterioare pentru lucrul în Canada. In multe parti ale Canadei, abilitatea de a vorbi engleza si franceza este un avantaj clar atunci când sunteți în căutarea unui loc de muncă.

Pentru mai multe informații, consultați secțiunea privind îmbunătățirea limbii engleze si / sau franceze.

Căutarea si aplicarea pentru un loc de muncă in Canada

Căutare loc de muncă in Canada

Există mai multe moduri de a cauta locuri de muncă. De exemplu, aveți posibilitatea să:

 • Vizitati site-urile de internet ale companiilor sau organizațiilor care angajeaza persoane in domeniul dumneavoastra de activitate și sa căutați  o listă de posturi disponibile.
 • Accesati  site-uri web de căutare de locuri de muncă, care au baze de date mari de locuri de muncă disponibile. www.jobbank.gc.ca  are o bază de date de locuri de muncă mare, precum și link-uri către alte site-uri cu baze de date de locuri de muncă.
 • Cititi anunțurile de locuri de muncă în secțiunea din ziarul local.
 • Elaborati-va un plan de căutare de locuri de muncă, cu ajutorul unui lucrător de la Organizatiile de ajutor a emigrantilor.
 • Participați la  “târgurile de locuri de muncă”, care au loc în orașul dumneavoastra. Un târg de locuri de muncă este un forum în care angajatorii și persoanele în căutare de locuri de muncă se pot întâlni și discuta oportunitățile de pe piata muncii.
 • Folosiți serviciile unei “agenții de ocupare a locurilor de muncă”, care caută locuri de muncă în numele dumneavoastră (pentru liste consultați Pagini Aurii sau căutați pe internet).
 • Intrebati familia, prietenii și cunoscuții dacă ei știu despre posturi disponibile. Țineți cont de faptul că multe locuri de muncă nu sunt anuntate. Acest lucru înseamnă că singura modalitate de a afla mai multe despre postul respectiv este de a vorbi cu oamenii pe care ii cunoașteți. Puteți contacta, de asemenea, angajatorii direct si sa  întrebati dacă acestia fac angajari.

Socializare “Networking”

Socializarea cu alte persoane din domeniul dumneavoastră de munca este foarte importanta. Există multe asociații profesionale care organizeaza evenimente si seminarii. Crearea de rețele sociale prin intermediul site-urilor online, cum ar fi LinkedIn poate fi, de asemenea, eficienta.  Multe organizații de ajutor pentru emigranti oferă programe formale de mentorat, care vă vor ajuta să va gasiti un mentor in domeniul dumneavoastra de activitate.

Aplicarea pentru loc de munca in Canada

Odată ce ați identificat un loc de munca care vă interesează, va trebui, în general, să aplicati prin trimiterea unui CV (de asemenea, cunoscut ca un “curriculum vitae”) și o scrisoare de intenție. Un CV este o listă formală a calificărilor dumneavoastră și experiența de muncă. O scrisoare de intentie este o scurtă descriere a calitatilor pe care le aveti  pentru postul respectiv. Puteți găsi informații despre scrierea unui CV și a unei scrisoari de intentie, precum și pregătirea pentru un interviu la www.workingincanada.gc.ca  și www.jobsetc.gc.ca  sau vizitând o organizație locala pentru ajutorul emigrantilor.

Pe baza CV-ului si a scrisorii de intentie, angajatorul va decide dacă  vă invită la un interviu de angajare. Un interviu de angajare  oferă angajatorului posibilitatea de a vă întâlni și de a va pune întrebări pentru a vedea dacă corespundeti cerintelor locului de munca disponibil. Intervievatorul poate pune intrebari despre cum ati rezolvat situatii specifice de lucru în trecut. Pentru a va pregăti pentru aceste întrebări, ganditi-va la exemple de cum ati rezolvat problemele la locurile de muncă anterioare. În plus față de intrebarile despre calificările dumneavoastra, un interviu este o oportunitate pentru angajatori de a vedea modul în care comunicati și va prezentati (acestea sunt cunoscute sub denumirea de „soft skills”).

Țineți minte că interviul este, de asemenea, o șansă pentru dumneavoastra de a afla mai multe despre locul de munca disponibil și să va decideti dacă sunteți interesat de postul  la firma respectiva. Cu toate acestea, ar trebui să faceti unele cercetari în prealabil, astfel încât să puteti demonstra cunoștințele dumneavoastra asupra organizației în timpul interviului.

În orice moment în procesul de aplicare, vi se poate cere să dovediti faptul că aveți calificările menționate în CV-ul dumneavoastra. Angajatorul poate, de asemenea, sa solicite referinte de la persoane care pot da informatii despre dumneavoastra ca angajat  (cum ar fi un fost sef, profesor sau instructor). Solicitarile pot fi  sub forma unei scrisori  sau într-o conversație telefonică, astfel încât să fiti pregătiti să furnizati numere de telefon pentru persoanele care vă pot ajuta cu referințe.

După ce procesul este complet, veți primi o ofertă oficială de angajare în cazul în care angajatorul este interesat. In general oamenii  trimit mai multe CV-uri si scrisori de intentie la diferite locuri de munca înainte de a fi invitat la un interviu de angajare. Este posibil sa trebuiasca sa faceti mai multe încercări înainte de a primi o oferta concreta de loc de muncă. Aplicati in continuare și nu va descurajati  !

Alte resurse pentru cautarea unui loc de munca in Canada

Există multe cărți și ghiduri disponibile pentru  toate aspectele legate de căutarea și aplicarea pentru locuri de muncă în Canada. Vizitati o librărie sau o bibliotecă în orașul dumneavoastra pentru a vedea dacă există cărți care ar putea fi utile.

Voluntariatul si stagiatura

Sa aveti experienta in munca canadiana este adesea un avantaj atunci când cautati un loc de muncă în Canada. O modalitate de a câștiga această experiență este prin voluntariat sau de acceptare a unui stagiu în domeniul dumneavoastră de activitate.

Voluntariatul și stagiatura vă pot ajuta sa:

 • Câștigati experiență de muncă in Canada pentru a o scrie in CV-ul dumneavoastra;
 • Dezvoltati cunoștințele dumneavoastră de la locul de muncă canadian;
 • Îmbunătățiti limba engleza sau franceza; și
 • Întâlniti oameni și sa dezvoltati o rețea de contacte care vă pot ajuta să găsiți oportunități de muncă sau de a vă oferi referințe.

Voluntariatul este, de asemenea, un excelent mod de a va implica în noua dumneavoastra comunitate și de a ajuta oamenii la nevoie. Pentru mai multe informații cu privire la voluntariat, vizitați www.volunteer.ca

În multe comunități, există, de asemenea, programe de ocupare a forței de muncă de corelare pentru profesioniștii din anumite sectoare. Aceste programe ajuta nou-veniții sa câștige experiență de muncă in Canada, să învețe limba engleză sau franceză la locul de muncă și sa  înțeleaga cultura la locul de muncă.

Nouă abilitati esențiale pentru emigrantii in Canada (soft skills)

Emigranții  in Canada se concentrează adesea pe îmbunătățirea abilităților tehnice după venirea în Canada, și sunt șocați atunci când li se spune că nu au experienta canadiana. Angajatorii vor sa spuna de fapt că imigranții nu dispun de „soft skills”-urile pe care ei le cauta la un angajat.

Deci, care sunt exact diferentele dintre competentele tehnice si cele „soft skills”

Abilitățile tehnice sunt calificările profesionale – de formare a dumneavoastra, educatia, abilitățile de operare a calculatorui, experiența dumneavoastra profesionala anterioara. „Soft skills” sunt abilitatile de comunicare interpersonale,  competențe de comportament și de organizare, care se refera la toate tipurile de locuri de muncă și industrii.

Angajatorii vor sa vada daca veti putea sa va integrati la locul de munca din colectivul existent si daca veti putea sa gestionati problemele care pot aparea.

Soft skills cuprind un spectru larg de abilități, cum ar fi gândirea critică, atitudine, initiativa, încredere, integritate, asumarea de riscuri, rezolvarea de probleme, rezolvarea conflictelor, manipularea critica, managementul timpului, leadership, conștientizare organizaționala și așa mai departe. Toate acestea  completează competențele tehnice, deoarece, chiar daca sunteti cel mai bun inginer sau programator, dacă  nu va puteti „vinde” ideile, daca nu va puteti intelege cu colegii sau nu va respectati termenele nu veti indeplini cerintele locului de muncă canadian.

Aici sunt unele competențe importante:

1. Abilitati de comunicare: competențele de nivel înalt in comunicarea verbala si scrisa in limba engleză sau franceză sunt critice pentru succesul la locul de muncă. Dacă nu puteți comunica, restul abilităților și experienta dumneavoastra nu vor iesi la iveala.

2. Competențele lingvistice locale: De asemenea, este important să se învețe jargonul și termenii tehnici utilizati in Canada cu referire la domeniul dumneavoastra.

3. Abilități de prezentare: În timp ce majoritatea oamenilor urasc prezentările, aceasta este o abilitate utilă, în lumea afacerilor, indiferent dacă oferă o prezentare oficială în fața unui grup mare sau la o sedinta formata doar din cateva persoane. Oamenii care învață arta de a prezenta inspira încredere și sunt văzuti ca potențiali lideri.

4. Small talk: Fiind prietenos și învățand sa discutati despre sport sau vreme este o abilitate importantă, care face oamenii să se simtă în largul lor.

5. Conducere și inițiativă: Vreti să fiti observat? Trebuie să va asumati un anumit risc si sa va manifestati spiritul de inițiativă si sa va impartasiti ideile.

6. Soluționarea conflictelor și negocierea: Munca în echipă este foarte importantă în mediul de afaceri din Canada. Va trebui să învatati să va ocupati de conflicte și negocieri.

7. Acceptarea criticilor constructive: Critica poate fi greu de suportat, dar dacă aceasta se face într-un mod constructiv, ascultati si invatati din ea.

8. Flexibilitatea: Mediul de afaceri este mereu în schimbare, și asa trebuie sa fiti si dumneavoastra. Ca un nou venit, mai mult decât oricine, știti că trebuie să fiti flexibil și să va adaptati la noi moduri de a face lucrurile.

9. Eticheta de afaceri: Prima impresie contează, și eticheta de afaceri sau lipsa acesteia, este un prim indicator al potrivirii sau nepotrivirii dumneavoastra.

Există multe competențe „soft skills”, desigur, de la managementul timpului până la abilități de organizare, dar cele enumerate aici au tendința de a se pierde după ati emigrat din cauza diferențelor culturale și lingvistice.

Pornirea unei afaceri in Canada

Un alt mod de a câștiga bani în Canada este de a începe propria afacere. Canada Business este un serviciu de informare al guvernului pentru întreprinderile mici și antreprenori. Canada Business reunește informații federale, provinciale / teritoriale și locale cu privire la programe, servicii și instrumente de afaceri, care sunt disponibile pentru a vă ajuta. Puteți găsi informații on-line la acest site www.canadabusiness.ca , sunand informațiile Canada, linia de afaceri la 1-888-576-4444 sau vizitând un serviciu Canada, centru de afaceri, în persoană (a se vedea site-ul web pentru locații).

Este posibil să aveți nevoie de asistență financiară pentru a începe o afacere. Prin Programul de finanțare al afacerilor mici Canada, guvernul federal face mai ușor pentru întreprinderile mici de a obține împrumuturi de la instituțiile financiare. Pentru mai multe informatii, vizitati  www.ic.gc.ca  sau sunați la 1-866-959-1699.

Guvernul municipal din orașul sau localitatea în care locuiți este o altă sursă bună de informații și sprijin pentru demararea unei afaceri. Vizitati site-ul orasului dumneavoastra și căutați secțiunea de afaceri. Puteți folosi, de asemenea, paginile albastre ale cărții de telefon pentru a găsi un număr de informații. O altă resursă utilă este Banca de Dezvoltare a Business din Canada (www.bdc.ca  sau apel 1-877-232-2269), care oferă finanțare, capital de risc și servicii de consultanță pentru companiile mici și mijlocii.

În plus, puteți vizita site-ul BizPaL (www.bizpal.ca ). BizPal este un serviciu online care simplifică obtinerea permisului de afaceri și licențierea pentru antreprenori si întreprinderi.Linia Canada Business informații (1-888-576-4444) este disponibil pentru a oferi răspunsuri la întrebări legate de BizPaL.

Drepturile angajaților

În Canada, legile de munca provinciale și federale  sunt concepute pentru a proteja angajații și angajatorii. Aceste legi stabilesc salarii minime, standardele de sănătate și siguranță, ore de lucru, concediul parental și concedii anuale plătite, și  ofera o protecție pentru copii. Există, de asemenea, legi care împiedică angajatorii să trateze angajații nedrept in functie de sex, vârstă, rasă, religie, handicap sau orientare sexuală. Trebuie să va informati despre legile provinciale și federale înainte de a începe munca în Canada.

Aveți dreptul de a adera la un sindicat  în Canada, acest lucru fiind adesea o cerință obligatorie. Taxele sindicale vor fi deduse din salariul dumneavoastră.

Dacă credeti că angajatorul dumneavoastra sau sindicatul v-a tratat nedrept, puteți solicita consiliere sau asistență de la un ofițer al Ministerul  Muncii din provincia sau teritoriul în care lucrați (a se vedea tabelul de mai jos pentru informații de contact). Puteți vizita, de asemenea, un Centru- Service Canada ca să vorbiti cu un ofițer al guvernului federal (a se vedea paginile albastre sau www.servicecanada.gc.ca  pentru locații).

Federal DepartmentHuman Resources and Skills Development Canadawww.hrsdc.gc.ca/eng/labour Telephone: 1-800-641-4049
Province/Territory Contact information
Alberta Alberta Employment and Immigrationwww.employment.alberta.caTelephone: 310-0000 within Alberta
British Columbia B.C. Ministry of Labourwww.gov.bc.ca/jtstTelephone: 1-800-663-7867 or 604-660-2421
Manitoba Manitoba Labour and Immigrationwww.gov.mb.ca/labourTelephone: 1-866-626-4862
New Brunswick Post-Secondary Education, Training and Labourwww2.gnb.ca/content/gnb/en/departments/post-secondary_education_training_and_labour.htmlTelephone: 506-453-2597
Department of Human Resources, Labour and Employmentwww.aes.gov.nl.caTelephone: 1-800-563-6600
Northwest Territories NWT Education, Culture and Employmentwww.ece.gov.nt.ca/Divisions/LabourTelephone: 1-888-700-5707 or 867-873-7486
Nova Scotia Nova Scotia Labour and Workforce Developmentwww.gov.ns.ca/lwdTelephone: 902-424-5301
Nunavut Government of Nunavutwww.gov.nu.caTelephone: 1-877-212-6438
Ontario Ontario Ministry of Labourwww.labour.gov.on.caTelephone: 1-877-202-0008 or 1-800-531-5551
Prince Edward Island P.E.I. Labour and Industrial Relationswww.gov.pe.ca/sssTelephone: 1-800-333-4362
Quebec Travail Québecwww.travail.gouv.qc.caTelephone: 1-800-265-1414 or 418-643-4817
Saskatchewan Saskatchewan Advanced Education, Employment and Immigrationwww.aeei.gov.sk.caTelephone: 1-800-667-1783 or 306-787-9478
Yukon Yukon Department of Community Services – Labour Serviceswww.community.gov.yk.caTelephone: 1-800-661-0408 (free within Yukon) or 867-667-5944

Asigurarea de muncă

Dacă sunteți șomer, s-ar putea sa fiti  eligibil pentru a beneficia de Asigurări de Muncă (EI), în funcție de anumite cerinte care trebuiesc indeplinite. EI oferă asistență financiară temporară (plati regulate, periodice), în timp ce va cautati un loc de munca sau va perfectionati calificarile.

Puteți primi, de asemenea, asistență financiară temporară de la EI, dacă sunteți:

 • Bolnav, rănit sau supus carantinei din motive de sănătate;
 • Gravidă sau in îngrijirea unui copil nou-născut sau adoptat, sau
 • in situatia de a avea grija de un membru al familiei care este grav bolnav, cu un risc semnificativ de deces.

Dacă lucrați în Canada, trebuie să platiti contribuții la EI, astfel încât să puteți beneficia de EI la nevoie. Angajatorul dumneavoastră va deduce, de obicei, contribuțiile EI direct din salariul dumneavoastră. Beneficiile EI sunt de asemenea disponibile pentru persoanele care desfășoară activități independente, care aleg sa participe la programul EI. Pentru a beneficia de EI, trebuie să aplicati și să îndepliniti anumite criterii de eligibilitate. Pentru informații detaliate cu privire la EI și cum se aplica, consultați www.servicecanada.gc.ca/EI , apelati Service Canada la 1-800-206-7218 sau vizitati un Centru de Service Canada personal (vezi paginile albastre sau paginile web care Canada pentru locații).

Alte programe de sprijin financiar

Există o varietate de alte programe de sprijin financiar acordat de guvern pentru persoanele aflate în nevoie. În cele mai multe cazuri, trebuie să îndepliniti anumite criterii pentru a beneficia de aceste programe. Puteți obține informații cu privire la modalitatile de sprijin financiar disponibile in regiunea dumneavoastra prin mai multe modalitati:

 • vizitati www.canadabenefits.gc.ca ;
 • prin utilizarea site-urilor guvernamentale provinciale sau teritoriale sau numerele de telefon menționate în secțiunea privind sursele de informare;
 • prin contactarea unei organizatii de ajutor pentru emigranti

Servicii de îngrijire a copilului

Dacă sunteti angajat  și aveti copii mici, ați putea avea nevoie sa faceti aranjamentele pentru îngrijirea copilului. În Canada, majoritatea familiilor nu lasa copiii sub vârsta de 12 ani singuri acasa. Este posibil să aveți nevoie ca un membru al familiei sau o persoana pe care o veti plati  să aibă grijă de copiii dumneavoastra în timp ce sunteti la locul de muncă. Există diferite opțiuni pentru îngrijirea copilului: centre autorizate de îngrijire de zi, grădinițe, centre de ingrijire de zi “drop-in”  și serviciile de îngrijire de zi la domiciliu. Pentru a afla mai multe despre opțiunile disponibile aproape de dumneavoastra, consultați Pagini Aurii sau vorbiti cu cineva de la o organizație de ajutor pentru emigranti in Canada.

Guvernul federal al Canadei are două programe care oferă sprijin financiar pentru familiile care cresc copii: Universal Child Care Benefit (UCCB) și Canada Child Tax Benefit (CCTB). Pentru informații cu privire la eligibilitate și cum să aplicati pentru UCCB și CCTB, mergeti  la www.cra.gc.ca / bnfts sau sunați la Agenția Revenue Canada (CRA) la 1-800-387-1193. Puteți vizita, de asemenea, un birou Service Canada.

Pentru informații cu privire la sprijinul disponibil de la guvernul provincial sau teritorial, contactați-le direct, folosind informațiile din secțiunea privind sursele de informații. Puteți obține, de asemenea, asistență de la organizația locală de ajutor pentru emigranti.

Planul de Pensie Canada

Planul de Pensie Canada (CPP) este un program pentru lucrători și familiile acestora. Acesta oferă o măsură de protecție pentru a acoperi pierderea de venit ca urmare a pensionării, invaliditate sau deces.

Oricine lucrează în Canada, este obligat să plătească la planul de pensie Canada. Angajatorul dumneavoastră va deduce contributia pentru planul de pensie Canada direct din salariu. Suma pe care o plătiți este bazata pe salariul dumneavoastră. Dacă desfășurati  activități independente, suma  se bazează pe veniturile dumneavoastra nete din afaceri (după cheltuieli).

Puteți obține mai multe informații despre planul de pensii Canada vizitand pagina de internet la adresa www.servicecanada.gc.ca/eng/ISP/CPP/cpptoc.shtml , sau prin apel 1-800-277-9914 sau prin vizitarea unui Centru Service Canada (a se vedea paginile albastre sau Website Canada pentru numerele de telefon și locații).

În provincia Quebec, Programul de pensie Canada se înlocuiește cu un plan echivalent Programul Pensie Quebec (QPP). Pentru mai multe informații, consultați www.rrq.gouv.qc.ca

Old Age Security și Suplimentul de venit garantat

Pensia Old Age Security (OAS) este o plată lunară, care este disponibila pentru majoritatea oamenilor in varsta de 65 de ani sau mai mult. Suplimentul de venit garantat (GIS) este o prestație lunară plătită pentru oamenii in varsta eligibili care trăiesc în Canada, care primesc OAS și care au un venit foarte mic, sau nu au niciunul.

Pentru a aplica pentru OSA sau GIS, trebuie să aveti cel putin 65 ani sau mai mult, sa fiti cetățean canadian sau rezident legal al Canadei, și trebuie să fi locuit în Canada, pentru cel puțin 10 ani înainte ca cererea sa fie aprobată.

Puteți obține mai multe informații despre aceste programe la www.servicecanada.gc.ca/eng/ISP/oas/oastoc.shtml , prin apel 1-800-277-9914 sau prin vizitarea unui Centru Service Canada (a se vedea paginile albastre sau Website Canada pentru locații).

Acordurile internaționale de securitate socială

Canada are acorduri internaționale de securitate socială cu multe țări, care permit oamenilor care au trăit în aceste țări sa primeasca pensie. Oamenii care au trăit sau au lucrat într-o altă țară ar putea  beneficia de asigurări sociale din această țară sau beneficii OSA și CPP  în Canada.

Puteți obține mai multe informații cu privire la acordurile de securitate socială din Canada și modul în care acestea se aplică la tine, la www.servicecanada.gc.ca/eng/ISP/ibfa/intlben.shtml , prin apel 1-800-454-8731 sau prin vizitarea unui Centru Service Canada.