Transportul in Canada

  Avion

Datorita dimensiunilor mari ale Canadei, calatoriile intre regiunile si orasele mari sunt de multe ori facute cu avionul. Toate orasele principale au aeroporturi cu zboruri regulate spre si de la mai multe destinatii. Doua companii aeriene, Air Canada si  Vest Jet, au cea mai mare retea de rute. Companiile aeriene mai mici ofera zboruri intre aeroporturile din regiuni mai limitate ale tarii. In cazul in care calatoriti intr-o locatie care nu are un aeroport principal (de exemplu, un oras sau zona rurala), atunci va trebui sa zburati la cel mai apropiat aeroport principal si, fie inchiriati o masina, fie luati un autobuz spre destinatia finala. Pentru a zbura in Canada, aveti nevoie de un act de identitate cu fotografie emis de catre guvernul federal, provincial sau teritorial in Canada, sau un pasaport strain.
Puteti obtine mai multe informatii si puteti cumpara bilete prin consultarea site-urilor companiilro aeriene sau la  agentiile de turism (consultati Pagini Aurii sau cautati pe Internet pentru listari) si in aeroporturi.

Tren

In functie de locul in care va aflati in Canada, cu trenul ar putea fi cel mai bun mod de a calatori. Reteaua feroviara Canada se extinde in toata tara, de la Halifax, Nova Scotia, in partea de est  Vancouverul si Prince Rupert, British Columbia, in partea de vest. Trenul este o optiune deosebit de buna atunci cand calatoriti in Ontario si Quebec de-a lungul cailor  care se leaga Windsor-Toronto-Ottawa-Montréal-Québec City pentru ca exista mai multe trenuri in fiecare zi si distantele sunt mici. Trenurile din Canada sunt sigure si confortabile. O varietate de servicii de baza sunt disponibile pe trenuri si in gari. De cele mai multe ori este mai ieftin sa cumperati bilete de tren in avans.
Puteti obtine mai multe informatii si sa cumperati bilete de la Via Rail Canada, vizitand www.viarail.ca, apel 1-888-842-7245 sau mergand la o statie de tren in persoana.

Bus

Autobuzul este, in general, cel mai ieftin mod de a calatori intre orase si este de multe ori singura modalitate de a ajunge la orasele mai mici, daca nu conduceti o masina. Amintiti-va ca o calatorie cu autobuzul poate dura foarte mult timp din cauza distantelor mari implicate. Cele mai multe autobuze au aer conditionat si o toaleta la bord. Pe calatorii mai lungi,se fac opriri din timp in timp, astfel incat pasagerii sa poata cumpara alimente si alte necesitati. Cea mai mare retea de rute de autobuz este condusa de o companie numita Greyhound si filialele sale. Alte companii de transport cu autobuzul ofera servicii intre destinatii din anumite regiuni.
Puteti obtine mai multe informatii si cumpera bilete prin telefon sau vizitand statia de autobuz locala sau prin contactarea companiei de autobuze care opereaza in zona dvs. (a se vedea Pagini Aurii sau cautarea pe Internet).

Feribot

In zonele de coasta din Canada, cum ar fi British Columbia si regiunea atlantica, feriboturile sunt un mod comun de transport. Multe feriboturi transporta atat pasageri, cat si vehicule.
Puteti obtine mai multe informatii si puteti cumpara bilete de la companiile de feribot care opereaza rute in zona dumneavoastra. Vizitati un terminal de feribot local sau cautati companii de transport cu feribotul in Pagini Aurii sau on-line.

Masina
Canada are o retea extinsa de autostrazi, ceea ce face posibile calatoriile pe distante lungi cu masina  intre mai multe destinatii. Amintiti-va ca o calatorie cu masina poate dura, uneori, foarte mult timp. Pentru mai multe informatii despre masini si despre condus, a se vedea capitolul despre „Conducerea in Canada” de mai jos.

Transport urban
Transportul public
Toate orasele si majoritatea comunelor din Canada au un sistem de transport public cu unul sau mai multe mijloace de transport (autobuz, metrou, tren, etc). Rutele ajung, in general, in cele mai multe parti ale unui oras , dar serviciul este, de obicei, mai frecvent in zonele centrale. Daca aveti de gand sa folositi transportul public pentru a va deplasa in fiecare zi, ar trebui sa studiati optiunile de transport inainte de a decide unde veti locui.
Autobuzul este cel mai comun mijloc de transport urban din Canada. In plus fata de retelele de transport cu autobuzul, unele orase au, de asemenea, tramvaie, metrouri usor sau pasaje subterane. In cele mai multe cazuri, va puteti schimba cu usurinta de la un mijloc de transport la altul.
Pentru a folosi transportul public, trebuie sa achizitionati un bilet sau un permis de tranzit. Permisul de tranzit va permite utilizarea nelimitata a transportului public pentru o anumita perioada de timp (o luna sau mai mult). Permisele de tranzit sunt de obicei mai ieftine decat cumpararea mai multor bilete, daca aveti de gand sa folositi transportul public de mai multe ori.
Puteti obtine mai multe informatii despre transportul public in orasul dvs. sau orasul pe care il vizitati la un chiosc de informatii de la o statie de tranzit principala (a se vedea paginile albastre subiectul „Transit”) sau daca accesati site-ul guvernului municipal. In cele mai multe orase, puteti cumpara bilete de la statiile mari de tranzit, magazine sau direct de la soferul de autobuz (va trebui sa oferiti suma exacta).

Transport pentru persoanele cu handicap fizic

Transportul public are de multe ori dotari pentru a ajuta persoanele cu dizabilitati fizice. In multe orase exista, de asemenea, servicii disponibile in mod special pentru persoanele cu mobilitate limitata de transport, cum ar fi autobuze special amenajate. Puteti afla mai multe despre aceste servicii in acelasi mod in care aflati mai multe despre alte optiuni de transport public (a se vedea mai sus).

Conduita de pe transportul public
Atunci cand se foloseste transportul public, cum ar fi un autobuz sau tren, este important sa se inteleaga regulile nescrise de conduita in spatiul public. Iata cateva lucruri de retinut:
• Fiti politicos si respectuos cu cei din jurul dvs (de exemplu, sa mentineti un nivel de zgomot corespunzator atunci cand vorbiti sau efectuati un apel telefonic).
• In cazul in care sunt ocupate toate locurile, este politicos sa renuntati la locul dvs. infavoarea unei persoane in varsta sau cu handicap, a unei femei insarcinate sau a unui adult cu copii mici.
• Cand intrati intr-un autobuz, tren sau tramvai, vi se va cere sa mergeti cat mai in spate posibil, mai ales daca este aglomerat. Sa stati, astfel incat sa nu va dezechilibrati atunci cand se deplaseaza.
• In cazul in care aveti un rucsac sau o geanta de umar mare intr-un mijloc de transport public aglomerat, pastrati-le aproape de dvs, de preferinta, la picioarele dvs, pentru a evita lovirea persoanelor cu el in timp ce va deplasati.
• Alimentele nu este, in general, permise pe mijloacele de transport public.
• Cand urcati intr-un vehicul sau lift, lasa pasagerii sa il elibereze inainte urca.
• Evitati impingerea sau atingerea alte persoane, in scopul de a face mai mult loc pentru dvs. Uneori mijloacele de transport publice pot deveni foarte aglomerate, dar este important sa va pastrati calmul si sa dati celorlalti spatiul personal adecvat.
• Daca vedeti o lupta sau o urgenta, exista indicatori de urgenta pe care ii puteti activa.
• Cand urcati sau coborati cu o scara rulanta, de obicei  partea stanga este pentru mers, iar cea dreapta pentru stat.
• Nu lasati in urma de gunoi in vehicule.
• Sa aveti dovada platii la indemana in cazul in care vi se cere sa o prezentati

Explorarea cu transportul public

Imigrant indian-nascut Mayank Bhatt, spune ca nu a avut niciodata in viata sa o masina in si continua sa se bazeze pe autobuze, metrou si trenuri pentru a calatori. „Eu am folosit mereu transportul public”, spune el. „In primele noastre zile in Toronto, familia mea a luat de multe oei „Go Train” pentru a calatori in diferite parti – in Oshawa si Brampton si Malton, si „Go Bus” spre Guelph, New Market, Aurora si Stouffville. Este un mod ieftin si placut pentru a explora vastele cartierele din zona Greater Toronto (GTA). ”

Taxiurile

Toate municipiile si orasele au una sau mai multe companii care ofera servicii de taxi. Taxiurile au taxometre automate pe  care le folosesc pentru a calcula costurile pentru rutele stabilite. Acest cost se bazeaza pe o combinatie de distanta de calatorie si timpul de calatorie. Ratele sunt fixe si nu pot fi negociate. Pur si simplu platiti suma indicata de contor la sfarsitul calatoriei. Daca doriti sa aveti o idee de cat de mult va costa calatoria, intrebati soferul inainte de inceperea calatoriei. Multi soferi vor spera, de asemenea, sa primeasca un bacsis, mai ales in cazul in care va va ajuta cu o multime de bagaje. Taxiurile sunt destul de scumpe, asa ca majoritatea oamenilor le folosesc numai atunci cand acestia nu au o alta optiune. Soferii de taxi au o carte de identitate oficiala care indica faptul ca acestia sunt autorizati de catre oras. Aceasta carte trebuie sa fie afisata pe tabloul de bord al taxiului.

Exista doua moduri de a prinde un taxi:
1. Apel la o companie de taxi . Puteti gasi numerele de telefon ale companiilor de taxi din Pagini Aurii (la subiectul „Companiile de taxi”). Cand apelati la o companie de taxi, operatorul va va cere sa furnizati adresa de ridicare, numele dumneavoastra si, eventual, adresa de destinatie.
2.Prinde un taxi la o statie de taxi sau abordeaza un taxi pe strada, de  pe trotuar si fluturand mana la un taxi in mers, care este gol.

Mersul pe jos si cu bicicleta

Mersul pe jos si cu bicicleta sunt modalitati sanatoase si ieftine de a calatori in orasele canadiene. Ciclismul este permis pe cele mai multe strazi. Cu toate acestea, multe orase au, de asemenea, benzi si cai specifice pentru biciclisti. Cand va lasati bicicleta nesupravegheata, asigurati-va ca o blocati la un suport de biciclete pe trotuar, in scopul de a preveni furtul.
Puteti obtine, in general, o harta a pistelor de biciclete de la magazinele locale de biciclete sau de la guvernul municipal (la chioscuri de informatii sau on-line). Biciclete gasiti noi si folosite. Pentru a cumpara una, consultati Pagini Aurii sau cautati pe Internet pentru magazine de biciclete din zona dumneavoastra. Biciclistii pot obtine, de obicei, informatii cu privire la regulile de circulatie de la acelasi departament al guvernului provincial sau teritorial care reglementeaza masinile.

Conducerea in Canada

Permisele de conducere

Pentru a conduce o masina in Canada, veti avea nevoie de un permis de conducere. Este ilegal sa conduceti fara permis, iar sanctiunile pentru acest lucru sunt foarte mari. In Canada, un permis de conducere se elibereaza de catre guvernele provinciale si teritoriale. Trebuie sa obtineti un permis de la provincia sau teritoriul in care locuiti. Acest permis va va permite sa  conduceti oriunde in Canada. Trebuie sa-l aveti cu dvs ori de cate ori va aflati la volan.
Daca aveti un permis valabil din tara dumneavoastra de origine, veti putea probabil sa il utilizati pe acesta pentru a conduce in Canada pentru o perioada scurta de timp dupa ce ati ajuns. Verificati cu departamentul dumneavoastra guvernul provincial sau teritorial responsabil pentru autoturisme si de conducere pentru mai multe detalii. Daca aveti de gand sa folositi un permis de conducere strain in Canada, ar trebui sa obtineti un permis de conducere international (IDP) in tara dumneavoastra de origine. Un IDP ofera o traducere a permisului intr-o varietate de limbi, inclusiv limba franceza si limba engleza.
Procesul de a obtine un permis de conducere in Canada depinde de provincia sau teritoriul in care locuiti si de istoricul dumneavoastra legat de conducere. Este posibil sa fie necesar sa sustineti un examen scris cu privire la regulile de circulatie (ghiduri de studiu sunt disponibile) si unul sau doua teste de conducere. Puteti alege sa platiti pentru lectii de conducere care sa va pregateasca pentru testele de conducere (a se vedea Pagini Aurii sau cautati pe Internet). Odata ce aveti un permis, acesta va trebui sa fie reinnoit periodic (vezi data de expirare de pe permis).
Puteti gasi mai multe informatii cu privire la permisele de conducere de la departamentul care reglementeaza masinile si de conducerea in provincia sau teritoriul dumneavoastra. Aceste informatii sunt disponibile pe Internet si prin telefon folosind datele de contact mentionate in tabelul 13.1, sau personal, la un centru de service (vezi paginile albastre sau site-ul guvernului de locuri).

 

Province/Territory Contact information
Alberta Service Alberta

www.servicealberta.gov.ab.ca/Drivers_MotorVehicles.cfm

Telephone: 310-0000 (toll-free anywhere in Alberta)

780-427-2711 (outside of Alberta)

British Columbia Insurance Corporation of British Columbia

www.icbc.com/licensing

Telephone: 1-800-950-1498

Manitoba Manitoba Public Insurance

www.mpi.mb.ca

Telephone: 1-800-665-2410

New Brunswick Service New Brunswick

www.snb.ca

Telephone: 1-888-762-8600

Newfoundland and Labrador Department of Government Services

www.gs.gov.nl.ca/drivers

Telephone: 1-877-636-6867

Northwest Territories Department of Transportation

www.dot.gov.nt.ca

Telephone: Look online for regional “Issuing Offices” telephone numbers

Nova Scotia Service Nova Scotia

www.gov.ns.ca/snsmr/rmv

Telephone: 1-800-670-4357

Nunavut Government of Nunavut

www.gov.nu.ca

Telephone: 1-877-212-6438

Ontario Ministry of Transportation Ontario (MTO)

www.mto.gov.on.ca

Telephone: 1-800-387-3445 or see the Blue Pages for your local MTO number

Prince Edward Island Access PEI

www.gov.pe.ca/egovernment

Telephone: 902-368-5200 or call a local “Access PEI” office

Quebec Société de l’assurance automobile du Québec

www.saaq.gouv.qc.ca/en

Telephone: 1-800-361-7620

Saskatchewan Saskatchewan Government Insurance

www.sgi.sk.ca

Telephone: 1-800-667-9868

Yukon Department of Community Resources

www.hpw.gov.yk.ca/mv

Telephone: 1-800-661-0408

 

Asigurarea auto
Este strict ilegal sa conduceti fara o asigurare auto din Canada. Daca detineti o masina, trebuie sa obtineti o polita de asigurare. Daca va deplasati in mod regulat cu o  masina care apartine unei rude sau unui prieten, trebuie sa va asigurati ca sunteti mentionati pe polita lor de asigurare auto. Daca inchiriati o masina, va trebui sa va rezolvati asigurarea prin intermediul companiei de inchiriere de masini.
Exista diferite tipuri de polite de asigurare auto disponibile. Unele polite de asigurare acopera doar costurile legate de daune si vatamare a altor persoane, daca sunteti vinovat intr-un accident. Alte polite acopera, de asemenea, leziuni ale dvs  si daune ale masinii dvs. Costul de asigurare auto depinde de polita de asigurare pe care o alegeti si de alti factori, cum ar fi varsta, experienta de conducere, locul de rezidenta. Costul variaza, de asemenea, si  intre companiile de asigurari. Din acest motiv, trebuie sa va adresati catorva companii de asigurari pentru informatii cu privire la pretul politelor de asigurare. Inainte de a alege o polita de asigurare, ar trebui, de asemenea, asigurati-va ca ati inteles la ce se refera. Puteti gasi informatii de contact privind societatile de asigurare in Pagini Aurii sau prin cautarea pe Internet.

Legea si Normele de conducere

Legile de conducere sunt strict aplicate in Canada, si sanctiunile pentru incalcarea legii sunt in general aspre. Sunt prea multe legi pentru a lista integrala aici. Acestea sunt unele dintre cele mai importante, pe care trebuie  sa le stiti:
• Trebuie sa aveti un permis de conducere pentru a putea conduce.
• Trebuie sa aveti o polita de asigurare auto pentru a conduce.
• Conduceti intotdeauna sub limitele de viteza postate pe marginea drumului. Amenzile pentru viteza (care se refera la depasirea limitei de viteza) sunt mari si pot creste costul de asigurare al masinii dvs. Depasirea limitei de viteza poate duce, de asemenea la suspendarea permisului de conducere.
• Purtati centura de siguranta si asigurati-va ca toate persoanele din vehicul fac acest lucru.
• Conducerea sub influenta alcoolului este o infractiune foarte grava in Canada. Daca sunteti oprit de politie sau aveti un accident cu un nivel de alcool in sange peste limita legala, sanctiunile sunt severe. Puteti pierde permisul de conducere, primi un dosar penal si chiar puteti fi trimis la inchisoare. Daca sunteti un rezident temporar, aceasta infractiune poate afecta, de asemenea, statutul dumneavoastra in tara.
• Acordati prioritate vehiculelor de urgenta (politie, salvare, autospeciale de stins incendii), atunci cand sirenele lor sunt pornite. Trageti pe partea dreapta pentru a le permite sa treaca.
• Opriti-va si asteptati, atunci cand un autobuz scolar galben este oprit cu lumini de culoare rosie intermitenta. Trebuie sa faceti acest lucru daca sunteti in spatele autobuzului sau daca va deplasati spre autobuzul din directia opusa.
• Dati prioritate pietonilor si fiti respectuos cu biciclistii.
• Folositi luminile de semnalizare atunci cand porniti sau schimbati benzile
• Fiti politicos pe drum. De exemplu, permiteti altor masini sa intre pe banda dvs. De asemenea, pastrati, in general, banda din dreapta; benzile din stanga sunt pentru vehicule mai rapide sau pentru depasire
• Vorbitul la un  telefon mobil tinandu-l in mana si / sau scrierea de mesaje text nu sunt recomandate si sunt impotriva legii in unele provincii.
Rezervati-va  timp pentru a invata regulile din provincia sau teritoriul dumneavoastra.

Daca aveti un accident cu un alt vehicul sau ati lovit un pieton, parasirea locului accidentului este o infractiune grava . Utilizati numarul de urgenta (911), pentru a suna la politie sau ambulanta (daca este necesar). Asteptati pana cand serviciile de urgenta chemate vor ajunge. In cazul in care accidentul implica un alt vehicul, trebuie sa faceti schimb de urmatoarele informatii cu celalalt sofer: nume, adresa, numarul de telefon, numar de inmatriculare si numerele de permis de conducere,numele companiei asigurtoare si numarul politei de asigurare.
Pentru o lista completa a legilor, regulilor si reglementarilor cu privire la conducere, pentru a primi o copie a ghidului de conducere contactati departamentul care reglementeaza masini si de conducere in provincia sau teritoriul dvs.. Aceste ghiduri sunt de obicei disponibile la centrele de service, online si in magazine.

Cumpararea sau leasingul pentru o masina
Puteti cumpara o masina noua sau folosita de la un dealer auto. Puteti cumpara, de asemenea, o masina folosita de la o alta persoana care vinde masina sa. In cele mai multe provincii si teritorii, autoturismele trebuie sa treaca o inspectie tehnica inainte de a fi condus. In cazul in care autovehiculul nu este vandut o inspectie tehnica valida, este responsabilitatea dumneavoastra de a face aceasta inspectie tehnica la un mecanic autorizat. Sunteti, de asemenea, responsabil pentru plata pentru orice reparatii care sunt necesare pentru ca masina sa treaca inspectia tehnica. Dupa ce ati cumparat o masina (noua sau folosita), acesta trebuie sa fie inregistrata la departamentul care reglementeaza masini d in provincia sau teritoriul dumneavoastra. La data de inregistrare, veti avea nevoie, de asemenea, sa obtineti o placuta de inmatriculare.
Ca o alternativa la cumpararea unei masini, multi oameni din Canada inchiriaza o masina de la un dealer auto. Un contract de leasing este un acord legal intre dvs. si dealer in care sunteti de acord sa-i platiti o taxa pentru a utiliza masina pentru o anumita perioada de timp (de obicei mai multi ani). Dupa ce aceasta perioada se termina, trebuie sa returnati masina la dealer in stare buna. Din moment ce un contract de leasing este un contract legal, asigurati-va ca ati inteles termenii si conditiile contractului de inchiriere inainte de a semna.
Daca aveti nevoie doar ocazional de o masina sau pentru perioade scurte de timp, este intotdeauna posibil sa inchiriati o masina de la una dintre numeroasele agentii de inchiriere de masini care opereaza in orasele canadiene. Asigurati-va ca  asigurarea masinii este inclusa in contractul de inchiriere al masinii.
In unele orase, exista programe de car-sharing care va permit sa utilizati o masina fara a o cumpara, a face un contract de leasing sau a  inchiria unul. Este posibil sa doriti sa studiati aceasta optiune pentru a vedea daca aceasta satisface nevoile dumneavoastra.
Puteti obtine informatii suplimentare si recomandari cu privire la procesul de cumparare sau de vanzare a unei masini de la departamentul care reglementeaza masini si de conducere din provincia sau teritoriul dumneavoastra. Pentru informatii cu privire la aspecte legate de consumatori legate de cumpararea unui vehicul, consultati Manualul de consum canadian produs de guvernele federale, provinciale si teritoriale la www.consumerhandbook.ca sau  contactati biroul provincial sau teritorial pentru  probleme ale consumatorilor. Pentru informatii despre dealeri auto si agenti de inchirieri auto in orasul dvs, consultati Pagini Aurii sau cautati pe Internet.

Siguranta

Consiliul de Securitate Canada are un site excelent despre ce pot face soferii pentru a imbunatati siguranta rutiera in Canada la www.canadasafetycouncil.org.
Zapada si gheata sunt pericolele de conducere importante in cele mai multe parti ale Canadei. Este deosebit de important pentru nou-veniti sa se familiarizeze cu problemele legate de siguranta de conducere pe timp de iarna. Regula de baza este de a conduce incet in conditii de zapada si gheata. De asemenea, este o idee buna sa cumparati anvelope speciale de iarna pentru masina dvs (aceasta este obligatorie in unele provincii).