La sosire in Canada

Sosirea în Canada

Ați primit o veste bună: „decizie luată”, cererea dvs. de emigrare Canada a fost aprobata si ați obținut dreptul de rezidență permanentă în Canada! Ce urmează acum?Emigrare Canada la sosire

În cazul în care cererea dumneavoastră de emigrare Canada este aprobată, vi se va cere să prezentați pașaportul la biroul de vize canadian responsabil de zona în care vă aflați. Pentru cetățenii Români și ai Rep. Moldova biroul de vize arondat este cel de la Ambasada Canada din București.

Veți obține două documente importante:

  •  Confirmarea de rezidență permanentă (cu informații de identificare, fotografie, etc. )
  •  O viză de emigrare lipită în pașaport

Confirmarea de rezidență permanentă are o data de expirare până la care trebuie să ajungeți în Canada. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să vă stabilți în Canada permanent, de această dată. Aveți însă obligația să intrați în Canada pe perioada de valabilitate a vizei de emigrare.  Odată ce ați intrat în Canada și ați devenit rezident permanent puteți să vă întoarceți în țara dvs. de origine, dacă doriți, și să reveniți în Canada la o dată ulterioară pentru a rămâne permanent acolo.

Când ajungeți în Canada, trebuie să aveți la dumneavoastră confirmarea de rezidență permanentă și viză de emigrare (pașaportul).

Când intrați în Canada cu viza de emigrare (rezidență permanentă), deveniți un imigrant. Aceasta este o etapă foarte importantă.

Rețineți că există două cazuri:

  • Dacă ați primit rezidența permanentă înafara Canadei: nici o problemă aici, cei mai mulți oameni vor zbura în Canada și a vor face procedura de înregistrare într-un aeroport. În cazul unui aeroport mai aglomerat ofițerii vor fi familiarizați cu actele de imigrare și vor fi disponibili interpreți, dacă este necesar.
  • Dacă ați primit dreptul de rezidență permanentă în timp ce erați deja în Canada: acesta este un pic ciudat, dar trebuie să ieșiți și să re-intrați în Canada (chiar dacă e cinci minute mai târziu!). Cei mai mulți oameni vor merge la Statele Unite ale Americii și vor re-intra in Canada imediat, pe jos sau cu autoturismul.

La orice punct de intrare din Canada, fie că sositi cu avionul sau cu vaporul veti intalni un ofițer de la Canadian Border Service Agency (CBSA).

Ofiterul va cere pentru a vedea:

  • Pasaport cu viza de rezidenta permanenta valabila
  • Confirmarea de rezidență permanentă
  • Dacă ati emigrat printr-un program care vă solicită să dovediti faptul că aveți fonduri suficiente pentru a va intretine in Canada (de exemplu, categoria de muncitor calificat), ofițerul va trebui să vadă documentele justificative, cum ar fi un extras de cont recent.

Există câteva întrebări de rutina pentru a verifica identitatea dvs si pentru a verifica ca informatiile furnizate de dvs. in cererea de emigrare sunt corecte. Acest lucru dureaza doar câteva minute. Asigurați-vă că aveți toate documentele cu dvs. și totul va fi bine!

Fiți conștienți de faptul că vi se va cere să declarati lucrurile pe care le duceti  în Canada. Verificati dinainte ceea ce puteti  și ceea ce nu puteti aduce în Canada, și ceea ce trebuie să declarati. Este posibil să doriți să verificați ce puteti duce in Canada.

După aceea, ofițerul va autoriza să intrati in Canada ca si rezidenti permanenti. El va confirma, de asemenea, adresa poștală din Canada. Cardul dvs. de rezident permanent va fi trimis prin poștă la această adresă.

Cardul de rezidenta permanenta Canada

Cardul de rezidenta permanenta este un card asemanator un card bancar si care trebuie sa il aveti in todeauna in portofelul dvs. Acesta este un document valoros care va permite sa dovediti statulul dvs. de rezident permanent al Canadei atunci cand calatoriti in  si inafara Canadei.

Cardurile de rezident permanent nu sunt emise pe loc, atunci când ajungeti în Canada. Ele sunt trimise prin poștă la adresa  dvs. din Canada în termen de câteva săptămâni. Dacă nu aveți o adresă din Canada în momentul în care ați intrat in Canada, trebuie să furnizati una  în termen de 180 de zile ( timp suficient !). Nu este taxa pentru cardul de rezident permanent . De obicei durează aproximativ 30 de zile pentru a primi cardul de rezidenta permanenta după ce intrati in Canada, dar aceasta durata poate varia.

Valabilitatea cardului de rezidenta permanenta este de regula 5 ani.  Acesta poate fi reînnoit dacă doriți să rămâneti un rezident permanent, sau este posibil să nu mai aveti nevoie de el  in cazul in care aplicati pentru cetatenia canadiana. Puteti aplica pentru cetatenia Canadian dupa ce locuiti in Canada minim 3 ani.

După aterizare, în Canada, unii oameni decid să se întoarcă în țara lor de origine pentru o vreme să finalizeze mutarea lor si de a soluționa afacerile lor. Unii pentru a vinde locuinta altii pentru a-si finaliza contractele de angajare, etc. Acest lucru este perfect acceptabil. Odată ce ați devenit un imigrant, sunteți liberi să călătoriti în și înafară  Canadei!

Cu toate acestea, daca plecati din Canada înainte de a primi cardul dvs. de rezident permanent, ar putea fi necesar să aplicati pentru un document de calatorie pentru a va putea intoarce in Canada. Dacă dețineți un pașaport dintr-o țară care nu are nevoie de o viză de vizitator pentru a intra in  Canada (cum ar fi  un pasaport american sau unele pașapoarte UE), ar trebui să fiti în măsură să intrati in Canada fără cardul dvs. de rezident permanent. Cetatenii romani si moldoveni au nevoie de viza pentru a intra in Canada ca turisti.

Fiți conștienți de faptul că pentru a menține statutul de rezident permanent în Canada, trebuie să îndepliniti cerința de reședință. Acest lucru înseamnă că trebuie să trăiti în Canada, timp de cel puțin doi ani într-o perioadă de cinci ani. In caz contrar veti  pierde statutul de rezident permanent (si da, se întâmplă de multe ori).

Dacă stați în Canada imediat după ce ati devenit un imigrant, puteți începe să aplicati pentru ID-urile canadiene (cum ar fi cardul dvs. SIN), pentru  căutarea unui loc de muncă, un loc de a locui, etc

Drepturile rezidentului permanent in Canada

Ca  rezident permanent al Canadei, aveti urmatoarele drepturi:

  • De sedere, de munca si sa va inscrieti la studii
  • Primiți beneficii sociale, cum ar fi asigurare de sanatate
  • Sunteti protejat în conformitate cu legislația canadiană și legea canadiană a drepturilor și a libertăților.

Responsabilitățile dumneavoastră includ acum plata impozitelor. Rețineți că, în calitate de rezident permanent, nu puteți vota sau să dețină anumite locuri de muncă, care au o autorizație de securitate ridicat.

Ati putea pierde statutul permanent, dacă nu îndepliniti cerințele de rezidență sau dacă sunteți condamnat pentru o infracțiune gravă.

Ca rezidenti permanenti beneficiati de sprijin pentru integrare  de la Organizatii pentru ajutorul noilor veniti.

După trei ani în Canada ca rezident permanent, puteți alege să aplicati pentru cetățenia canadiană, dacă îndeplinesc cerințele.