Emigrare Quebec. Sunt realiste obiectivele pentru anul 2021 ?

Emigrare Quebec. Sunt realiste obiectivele pentru anul 2021 ?

Anul 2020 a afectat negativ procedurile de emigrare în Quebec. În prezent avem o idee mai precisă a impactului Covid-19 asupra statisticilor de emigrare privind programul Quebec. Din cei 43.000 – 44.500 de noi imigranți așteptați în 2020, Ministerul Imigrației estimează că Quebecul a înregistrat un deficit de 30% până la 40%, ceea ce reprezintă mai puțin cu 13.000 – 18.000 de noi emigranți decât se aștepta.

Dar incertitudinile care se vor manifesta și în 2021 nu par să îngrijoreze Ministerul Imigrației, care a dorit să fie optimist atunci când a prezentat planul său de emigrare în Quebec pentru anul 2021.

Angajament dublu al Ministerului Imigrației Quebec pentru anul 2021

Potrivit comunicatului de presă al ministerului, cu această ocazie s-au luat două angajamente importante.

Primul este că nivelurile de imigrație pentru anul 2021 sunt menținute, așa cum a fost anunțat în planul de emigrare pentru perioada  2020 – 2022. Prin urmare, în 2021 Quebecul se angajează să primească între 44.500 și 47.500 de emigranți.

Al doilea angajament este o corecție, în următorii 2 ani, a admiterilor care nu au putut avea loc în 2020 din cauza pandemiei. Această corecție va ajunge la 7.000 de noi cereri de emigrare acceptate în 2021, pe lângă cele procesate în mod normal.

Aceste considerații aduc numărul total de persoane admise anul viitor între 51.500 și 54.500 – sub recordul din 2012, anul în care Quebecul a înregistrat puțin peste 55.000 de noi emigranți.

Cum vor găsi 54.500 de noi rezidenți permanenți?

Angajamente lăudabile, dar care pun totuși o întrebare: unde se așteaptă Quebecul să găsească atât de mulți oameni, în timp ce

  • Frontierele Canadei sunt închise
  • Restricțiile de călătorie în Canada, chiar ușor revizuite, rămân restrictive
  • disponibilitatea eficientă și pe scară largă în Quebec a unui vaccin Covid-19 este încă incertă,
  • Programul Experiențe Quebec (PEQ) a avut o perioadă bună în 2020, dar reforma PEQ, care a intrat în vigoare în mijlocul pandemiei, va dezavantaja acei lucrători și studenți străini temporari care au reușit să intre pe teritoriu Quebec înainte de iulie 2020,
  • Programul de emigrare standard al provincie Quebec, prin intermediul platformei ARRIMA, nu oferă rezultatele  așteptate. Ministerul Imigrației Quebec  a anunțat că a invitat, pe 24 septembrie 2020, un număr record de candidați să prezinte cerere de rezidență permanentă: 365 de persoane. În ceea ce privește noul portal al angajatorilor, lansat abia în noiembrie 2020, este încă prea devreme pentru a evalua impactul acestuia asupra funcționării ARRIMA.

Cu toate acestea, dacă selecția candidaților pentru emigrare din Quebec nu funcționează, întregul sistem  de imigrație din provincie este blocat. Fără o selecție prealabilă, nu există candidați din Quebec pentru cererile de rezidență permanentă la nivel federal – și, prin urmare, nu sunt admiși noi emigranți, în afară de reîntregirile familiale, refugiații și solicitanții de azil, care depind direct de guvernul federal.

Există însă candidați privilegiați pe care Quebecul îi are la dispoziție: zecile de mii de persoane deja selectate de Quebec, a căror cerere de rezidență permanentă la nivel federal este încă procesată în birourile IRCC, în unele cazuri de câțiva ani. Cu ajutorul pandemiei, s-a ajuns acum la un total estimat de 27.000 de cereri de rezidență permanentă în așteptare.

Quebec ar putea avea probleme în mediatizarea programelor de emigrare

De doi ani încoace, guvernul din Quebec se bazează pe imigrația temporară pentru a satisface „nevoile economice actuale” ale provinciei. Până atunci, el s-a obișnuit cu încetineala provocată de IRCC la cererile de rezidență permanentă prezentate de cei selectați de Quebec.  Aceasta a fost consecința acordului încheiat la sfârșitul anului 2018 între Ottawa și Quebec care a permis provinciei francofone să își reducă pragurile de imigrație sub nivelul la care se angajase în mod normal. Același acord a permis Quebecului să reducă numărul de persoane admise pe teritoriul său de la 51.118 în 2018 la 40.565 în 2019 (cifre de la MIFI), fenomen care s-ar fi putut produce doar prin înghețarea procesării cererilor de rezidență permanentă la IRCC, odată ce pragurile cerute de Quebec au fost atinse.

Dar inversarea acestei tendințe nu va fi ușoară. Guvernul federal, care deja se luptă să proceseze cererile în așteptare, a anunțat, de asemenea, o creștere istorică a pragurilor de imigrație pentru anii 2021 – 2023 în toate provinciile, în sprijinul redresării economice a țării. Și mai mult și-a anunțat intenția de a promova imigrația francofonă în alte provincii decât Quebec. În acest context, șansele ca Ottawa să ofere Quebec-ului  un nou tratament preferențial cu privire la problema migrației sunt, prin urmare, destul de scăzute.

Quebecul intenționează să mențină pragurile sale de imigrație. Dar, așa cum merg lucrurile, guvernul va avea multe de făcut pentru a-și atinge obiectivul minim de 44.500 de noi admiteri în 2021. Quebecul va trebui să ia acțiuni dacă dorește să recâștige controlul imigrației sale permanente, știind că IRCC nu poate purta responsabilitatea exclusivă pentru orice deficiență de admitere anul viitor.

Singura certitudine este că, definitiv, imigrația este plasată pozitiv în centrul preocupărilor guvernelor din Quebec și Canada. Sistemul va trebui să revină în funcțiune – chiar, în anumite privințe, să profite de ocazie pentru a se moderniza – și aceasta este o veste bună pentru toți imigranții, deja prezenți pe teritoriu Quebec-ului sau care intenționează să se stabilească acolo.

Verificati dacă vă calificați pentru emigrare