Emigrarea in Canada si Pandemia Covid-19

 

COVID-19 (Coronavirus) si efectele asupra Emigrarii in Canada

La data publicării acestui articol granițele Canadei sunt închise străinilor care nu sunt rezidenți permanenți sau nu au statut de emigrare.

Față de această situație, cum puteți asigura continuitatea proiectului dvs. de emigrare?

Sunt toate programele de emigrare afectate de COVID-19?

Autoritățile de imigrare au emis deocamdată puține recomandări oficiale legate de consecințele crizei asupra diferitelor proceduri de imigrație. Noi știri apar pe măsura ce criza evoluează și indicațiile trebuie urmate îndeaproape.

Rețineți că cererile de emigrare in Canada, inclusiv cererile de permis de muncă și de studiu, continuă să fie procesate, de asemenea, cererile adresate guvernului provincial (CAQ și CSQ).

Cu toate acestea, există programe care par suspendate:

  • Nu se mai emit invitații în cadrul programelor EIC (Young Professional, Coop sau PVT)
  • Invitațiile emise in cadrul programului Express Entry par de asemenea întrerupte.

Ar trebui să ne așteptăm la întârzieri cauzate de întreruperea generală a serviciilor și oprirea anumitor centre de procesare. De exemplu, în Canada nu se mai pot lua date biometrice si nu se mai pot efectua examinări medicale.

Din fericire, autoritățile încep să relaxeze anumite termene:

  • Nu se mai emite refuz automat al cererii dvs. dacă nu puteți urma anumite instrucțiuni ori nu puteti furniza documentele solicitate în termenul indicat de autorități.
  • Când solicită să se furnizeze un document, ofițerii de vize trebuie să vă ofere 90 de zile suplimentare, dacă acesta nu poate fi furnizat sau completat din cauza crizei.
  • Scrisoarea de invitație la colectarea datelor biometrice este prelungită automat la 90 de zile.

Dacă nu sunteți sigur dacă vi se acordă un termen limită și nu este indicat în comunicarea primită de la autorități, asigurați-vă întotdeauna ca înștiințați autoritățile despre situația dvs., utilizând formularele recomandate pentru a vă explica situația.

Ce se întâmplă cu lucrătorii temporari sau studenții din Canada al căror statut este pe cale să expire?

Există un principiu important de reținut: nu va exista o scutire generală legată de criza coronavirusului.

Aceasta înseamnă că trebuie să vă asigurați că vă mențineți statutul juridic în orice moment în Canada. Criza COVID-19 nu justifică depășirea statutului. Cererile de reînnoire sau extindere trebuie făcute online și trebuie plătite taxe.

Îmi pot menține planurile de a emigra în Canada?

Din fericire, da!

Cererile de emigrare și cetățenie continuă să fie procesate. Cu toate acestea, așteptați-vă la întârzieri. Odată ce criza va fi încheiată, vă puteți aștepta la o creștere accentuată a cererilor de emigrare, astfel încât puteți profita de aceste câteva luni pentru a fi cu un pas înainte. Daca sunteți la început un prim pas ar fi să verificați dacă îndepliniți cerințele pentru inițierea unei cereri de emigrare oficiale.

Recomandarea pe care o facem în mod sistematic este acum și mai adecvată: nu întreprindeți nicio măsură până când nu ați obținut statutul dvs. de emigrare ca de exemplu: demisie, vânzare de proprietăți, etc. Asigurați-vă că ați obținut un statut în Canada înainte de a părăsi țara de reședință actuală.

Prin acest articol oferim informații generale despre emigrare drept urmare aceste informații nu pot fi considerate un aviz juridic. Informațiile se referă la știri recente, care probabil vor evolua rapid,  în corelație cu criza. Vă recomandăm să vă informați întotdeauna doar din surse oficiale.