Îmbunătățirea sistemului de emigrare al Canadei

Toronto, 16 noiembrie, 2012 – ministerele de emigrare – provinciale, teritoriale precum și cel federal (FPT) au promis crearea unui sistem de emigrare rapid și flexibil conceput pentru a contribui la creșterea economică și a competitivității Canadei, și de a răspunde la nevoile pieței forței de muncă regionale.

În urma unei reuniuni de două zile, miniștrii FPT s-au angajat să lucreze împreună pentru a dezvolta și pune în aplicare un model de sistem Expression of Interest (EOI),  pentru Canada, similar cu cele în vigoare în Noua Zeelandă și Australia. EOI va ajuta la transformarea sistemului de imigrare din Canada într-unul mai receptiv la cererea de pe piața forței de muncă, prin oferirea de oportunități pentru guverne FPT și pentru angajatorii de a accesa muncitorii calificați necesari.
„Accentul guvernului federal rămâne pe creștere economică și crearea de locuri de muncă, precum și pe imigrație care joacă un rol-cheie în prosperitatea pe termen lung a Canadei”, a declarat Ministrul Cetățenie, Imigrație și Multiculturalismului Jason Kenney. „Cooperarea între guvernele federal, provinciale și teritoriale este cheia succesului a sistemului de imigrare din Canada și asigurarea unor rezultate mai bune pentru nou-veniți.”
„Imigrația este vitală pentru creșterea economică și sistemul nostru trebuie să fie mai competitive pe plan internațional”, a declarat Stephen Khan, Ministrul Întreprinderilor și educație. „În numele provinciilor și teritoriilor, asteptăm cu nerăbdare să continue munca noastra cu Guvernul Canadei de a transforma sistemul de imigrație, făcându-l mai rapid și mai receptiv la nevoile provinciale / teritoriale.” Recunoscând importanța imigrației în Canada pe termen lung, miniștrii au convenit că programele economice de imigrare trebuie să se axeze pe furnizarea de beneficii economice pentru Canada, atât în ceea ce privește îndeplinirea nevoilor pieței forței de muncă cât și creșterea economică canadiană.

Miniștrii s-au angajat să continue consolidarea responsabilității și integrității tuturor programelor: federal, provinciale și teritoriale în materie de imigrație economică.
Miniștrii FPT s-au angajat la un plan de acțiune pe trei ani pentru a realiza viziunea lor comună a unui sistem de imigrație, care atrage și sprijină noii veniți să se alăture în construirea unor comunități vibrante și prospere în Canada.

Sub Accord Canada-Québec cu privire la imigrare și admiterea temporară a străinilor, Québec își asumă în totalitate responsabilitatea pentru stabilirea necesarului de imigranți, precum și pentru selectarea, francizarea și integrarea acestora. În zonele aflate sub responsabilitatea sa, Québec dezvoltă politicile și programele sale, legiferează, reglementează și stabilește propriile standarde

.