Ziua Nationala a Canadei 2017

La multi ani de ziua Canadei!

Astazi comemoram cea de-a 150-a
aniversare a unirii din 1 iulie 1867 a celor 3 colonii separate:  Canada (impartita ulterior in 2 provincii Ontario si Quebec), Noua Scotie si New Brunswick intr-o singura confederatie din cadrul imperiului britanic, numita Canada. Inaintea confederatiei  Canada era alcatuita din colonii separate, toate administrate individual.

Astazi, ziua Canadei se sarbatoreste in toata Canada in fiecare an de 1 iulie.

5 lucruri pe care e bine sa le cunoasteti despre Ziua Nationala a Canadei:

1. Europenii s-au stabilit pentru prima data in Canada in anul 1604

Prima asezare europeana din Canada a fost stabilita de exploratorii francezi Pierre de Monts si Samuel de Champlain, pe Insula St. Croix (numita in prezent Maine) iar apoi la Port-Royal, in Acadia (astazi Nova Scotia) . In cele din urma, Champlain a construit o cetate in 1608, acolo unde acum este orasul Quebec. Quebec va deveni capitala „Noii Frante“ acum provincia Quebec.
Inainte de aceasta, vikingii care au colonizat Groenlanda acum 1000 de ani au ajuns in Labrador si Newfoundland. Ruinele asezarii acestora, L’Anse aux Meadows, sunt acum in Patrimoniului Mondial.
Inainte de sosirea europenilor, primii oameni care locuiai in Canada erau paleo-indieni. Acestia au sosit in Canada in urma cu cel putin 12.000 de ani. Paleo-indieni si stramosii lor sunt legati genetic de oameni din anumite parti ale Asiei.

2. Canada a devenit regat in prima zi nationala a Canadei

Ziua Nationala a Canadei este adesea denumita de catre presa „ziua de nastere a Canadei“. Acesta este un termen impropriu deoarece Canada exista in Imperiile franceze si britanice inainte de 1867.  Numele Canada a fost folosit pentru intreaga regiune inca din 1535. Cu toate acestea, la 1 iulie 1867 la Londra, „Parinti Confederatiei“ au inceput procesul prin care Canada a juns sa fie asa cum o stim noi azi. Reprezentanti ai celor 4 colonii originale ale Canadaei s-au intâlnit pentru a crea un „regat in sine“, in cadrul Imperiului Britanic, numit Confederatia Canada. Initial s-a cerut sa se foloseasca denumirea de „Regat al Canadei“ insa aceasta denumire a fost respinsa.
Constitutia confederatiei a fost inspirata din constitutia Statelor Unite ale Americii.

3. Au aderat si restul provinciilor.

Dupa ce primele 4 colonii s-au unit formand Confederatia Canada, mai multe provincii au aderat la confederatie. Astazi Canada cuprinde 10 provincii si trei teritorii. Cea mai recenta aderare a fost in 1999, Nunavut.
Gasiti mai jos datele de aderare:

Alberta, 1905
British Columbia, 1871 Manitoba, 1870
Newfoundland, 1949
Northwest Territories, 1870
Nunavut, 1999
Prince Edward Island, 1873
Saskatchewan, 1905
Yukon, 1898

4. Alte tari si state americane si-au exprimat interesul de a adera la Canada

In trecut, câteva state americane, inclusiv Vermont, Maine, Washington  si Minnesota au luat in considerare de a deveni cea de a 11-a provinicie a Canadei.
Chiar si unele teritorii britanice dinafara Americii de Nord ca de exemplu Bahamas, Barbados, Jamaica, Federatia Indiile de Vest, si Belize  au luat deasemenea in considerare sa adere la Canada.
Pe de alta parte in timp ce aceste state vroiau sa adere la Canada, unele provincii canadiene au pledat pentru secesiune, ca de exemplu provincial Quebec sau Alberta.

5. Ziua Canadei este sarbatorita deobicei in aer liber

Ziua Canadei este sarbatorita deobicei in aer liber prin evenimente publice ca de exemplu parade, carnavaluri, festivaluri, picknicuri, spectacole aviatice si maritime, focuri de artificii si concerte gratuite.
In capitala Ottawa, Parliament Hill, Major’s Hill Park si Muzeul Canadian de Istorie gazduiesc majoritatea evenimentelor publice.