Educatia in Canada

Educația în Canada

Părinții sunt principalii responsabili pentru educarea copiilor lor. Pentru a ajuta părinții, în Canada, guvernele provinciale si teritoriale au rolul de a  administra și de a reglementa sistemele de învățământ. Nu există niciun departament federal al educației și nu există un sistem național de învățământ. În schimb, fiecare provincie și teritoriu are propriul sistem de învățământ. Sistemele educaționale sunt în general similare in toata Canada, cu unele variații între provincii și teritorii. În unele provincii și teritorii, există doar un singur minister sau departament de educație și în altele, există două: unul responsabil pentru învățământul primar și gimnazial și un altul responsabil pentru învățământul post-secundar. Ministerele și departamentele de educație din provincia sau teritoriul în care locuiți sunt principalele surse de informații guvernamentale cu privire la toate aspectele legate de educație (vizitati www.cmec.ca – click pe provincia sau teritoriul în care sunteți interesat ) sau consultati tabelul de mai jos.

Provincia / Teritoriul Informatii de contact
Alberta Elementary and Secondary Education (schools)

Alberta Education www.education.alberta.ca

Telephone: 780-427-7219 (for toll-free access within Alberta, first dial 310-0000)

Post-Secondary Education (universities, colleges, etc.) Alberta Advanced Education and Technology www.eae.alberta.ca

Telephone: 780-422-5400 (for toll-free access within Alberta, first dial 310-0000)

British Columbia Elementary and Secondary Education (schools)

Ministry of Education www.gov.bc.ca/bced

Telephone: 1-888-879-1166 (within British Columbia) or 604-660-2421

Post-Secondary Education (universities, colleges, etc.) Ministry of Advanced Education, Innovation and Technology www.gov.bc.ca/aeit

Telephone: 604-660-2421 or 1-800-663-7867 (British Columbia outside Victoria and Vancouver)

Manitoba Elementary and Secondary Education (schools)

Manitoba Education www.edu.gov.mb.ca/edu Telephone: 1-866-626-4862

Post-Secondary Education (universities, colleges, etc.) Manitoba Advanced Education and Literacy www.edu.gov.mb.ca/ael

Telephone: 1-866-626-4862 or 204-945-0825

New Brunswick Elementary and Secondary Education (schools)

Department of Education and Early Childhood Development www.gnb.ca (click on “For Residents,” then go to “Education”) Telephone: 506-453-3678

Post-Secondary Education (universities, colleges, etc.) Department of Post-Secondary Education, Training and Labour www.gnb.ca

Telephone: 506-453-2597

Newfoundland and Labrador Department of Education www.gov.nl.ca/edu Telephone: 709-729-5040
Newfoundland and Labrador Department of Education www.gov.nl.ca/edu Telephone: 709-729-5040
Northwest Territories Department of Education, Culture and Employment www.ece.gov.nt.ca

Telephone: 867-669-2399

Nova Scotia Department of Education www.ednet.ns.ca Telephone: 902-424-5168
Nova Scotia Department of Education www.ednet.ns.ca Telephone: 902-424-5168
Nunavut Department of Education www.edu.gov.nu.ca Telephone: 867-975-5600
Ontario Elementary and Secondary Education (schools)

Ministry of Education www.edu.gov.on.ca Telephone: 416-325-2929

Post-Secondary Education (universities, colleges, etc.) Ministry of Training, Colleges and Universities www.edu.gov.on.ca/eng/tcu

Telephone: 416-326-1600

Prince Edward Island Elementary and Secondary Education (schools)

Department of Education and Early Childhood Development

Telephone: 902-368-4600

Post-Secondary Education (universities, colleges, etc.) Department of Innovation and Advanced Learning www.gov.pe.ca/ial

Telephone: 902-368-4240

Quebec Éducation, Loisir et Sport Québec www.mels.gouv.qc.ca

Telephone: 418-643-7095

Saskatchewan Elementary and Secondary Education (schools) Ministry of Education www.education.gov.sk.ca

Telephone: 306-787-7360

Yukon Department of Education www.education.gov.yk.ca Telephone: 867-667-5141

 

 

Privire de ansamblu a învățământului primar și gimnazial

Învățământul primar și secundar sunt cele două niveluri de bază de școlarizare pentru copiii și tineretul din Canada. Împreună, aceste două niveluri de educație sunt de până la 12 de ani de studiu. Educația, de obicei, începe cu grădinița (care pregătește copiii pentru mediul școlar), urmată de clasele 1-12, în cele mai multe provincii si teritorii. Elevii trec de la scoala gimnaziala la liceu între clasele 6 și 8, în funcție de provincie sau teritoriu. Elevii care finalizează cu succes învățământul secundar primesc o diploma de liceu.

Anul școlar începe de obicei la sfârșitul lunii august și se termină spre sfârșitul lunii iunie. Copiii merg la școală de luni până vineri în timpul anului școlar (cu excepția vacanțelor). Dacă ajungeti in Canada în timpul anului școlar, contactați comitetul pedagocic local (vezi mai jos) pentru a găsi un loc pentru copiii dvs.

Toți copiii și tinerii din Canada au acces gratuit, inclusiv la învățământul secundar în școlile publice. Cei mai mulți studenți din Canada se inscriu la școlile publice, dar în cele mai multe domenii, există, de asemenea, școli gimnaziale și secundare private care oferă o alternativă la școlile publice conduse de guvern.

Din moment ce Canada este o țară bilingva, scolile cu predare in limba engleză și cele cu predare în limba franceză sunt disponibile pe întreg teritoriul țării (chiar și în zonele în care o limbă este mai frecvent vorbita decât cealalta). Trebuie să contactați ministerul sau departamentul de educație al provinciei sau teritoriului în care locuiti pentru a afla mai multe despre educatia in limba engleză și opțiuni de educație în limba franceză, care pot fi disponibile. Prin lege, copiii trebuie să fie inscrisi la scoala la vârsta de 5 sau 6 ani și până când ajung la o vârstă între 16 și 18, în funcție de provincie sau teritoriu. Părinții au dreptul, cu toate acestea, de a-si educa,copiii, chiar si la domiciliu.

Comitetele pedagogice locale Guvernele provinciale si teritoriale sunt responsabile pentru toate aspectele legate de învățământul primar și gimnazial, dar ei dau „comitetelor pedagocice” (uneori numite „districte școlare”, „diviziuni de școală” sau „consilii raionale de învățământ”) responsabilitatea pentru gestionarea școlii într-o anumită zonă locală . Comitetele pedagocice sunt în general responsabile pentru astfel de lucruri legate de administrare, facilități, personal și a numărului de studenți. Oamenii care conduc un comitet pedagogic (numiti „administratori”) sunt aleși în mod direct de către public. Ei organizeaza  întâlniri periodice în care membrii publicului pot exprima opiniile cu privire la modul în care sunt gestionate școlile din zona lor.

Informații suplimentare privind inscrierea elevilor intr-o unitate de invatamant

Pentru informații mai detaliate privind educația primară și secundară, contactați ministerul sau departamentul adecvat de educație din provincia sau teritoriul dumneavoastră folosind informațiile din Tabelul de mai sus. Pentru a vă înscrie copilul în școala primară sau secundară, contactați comitetul școlii locale. Puteți obține informații de contact pentru Comitetul pedagogic local în paginile albastre, de la departamentul de educație, sau la www.cicic.ca. Deoarece Comitetele pedagocice locale gestioneaza, de obicei, mai multe școli, veti avea posibilitatea sa alegeti scoala pe care o vor urma copiii dvs. Pentru că, de multe ori, nu sunt liste de asteptare la școlile publice populare, asigurați-vă că ii înscriet cu mult înainte de începerea anului școlar, la sfârșitul lunii august. În cazul în care se înscriu copiii într-o școală canadiana pentru prima dată, consiliul școlar sau școală ii va evalua pentru a determina la ce nivel ar trebui să fie plasati și dacă au nevoie de sprijin suplimentar gratuit (cum ar fi limba engleză sau cursuri de limba franceza).

         Diferite aspecte cu privire la viata scolara din Canada

Profesorii: Profesorii au de obicei studii superioare.

Clase mixte: În cele mai multe școli, băieții și fetele învața împreună în aceeași clasă. Cu toate acestea, unele școli private sunt numai pentru băieți sau numai pentru fete.

Curriculum școlar: Fiecare provincie și teritoriu are un curriculum oficial care prezintă ceea ce vor invata elevii pe parcursul anului scolar.

Religia: În unele provincii există școli publice „catolice” separate, la care pot participa elevi de orice religie. În cele mai multe comunități există, de asemenea, o varietate de școli private, cu afilieri religioase. Pentru că părinții sunt responsabili în ultimă instanță pentru educația copiilor lor, ei nu ar trebui să ezite să vorbeasca cu profesorii cu privire la conținutul oricărei informații religioase pe care copiii lor o primesc, fie la o scoala publică , fie o scoala privată.

Manuale și rechizite școlare: Școlile împrumuta manuale elevilor. Părinții sunt în general responsabili pentru asigurarea rechizitelor școlare (exemple: creioane, caiete și seturi de geometrie).

Nevoi speciale: Elevii care au nevoi speciale din cauza unui handicap fizic, cognitiv, psihologic, emoțional, comportamental, lingvistic sau alte dificultati pot primi sprijin special, fie la o școală standard sau la o școală special conceputa pentru a satisface nevoile lor.

Raporturi scolare: Fiecare școală pregătește carduri de raport de mai multe ori în timpul anului școlar pentru a informa părinții referitor la progresul copilului lor.

Absența de la școală: In Canada, copiii trebuie să meargă la școală în fiecare zi. În cazul în care copilul dumneavoastră este absent de la școală din cauza unei boli sau pentru motive familiale personale (cum ar fi un deces în familie), trebuie să informați școala.

Noțiuni de bază la școală: Copiii pot călători la și de la școală, cu părinții lor, cu autobuzul școlar cand acestia sunt mici sau pe cont propriu (pe jos sau cu mijloacele de transport public), atunci când acestia sunt mai mari. Adresați-vă la școala pentru a va informa cu privire la autobuzele școlare disponibile. Coduri vestimentare: Școlile au, în general, coduri vestimentare care descriu hainele pe care copiii le pot purta la școală. Unele școli (mai ales particulare) pot solicita copiilor să poarte o uniformă. Dacă aveți orice întrebări sau nelămuriri cu privire la codul vestimentar, contactați școala.

Activități extrașcolare: activități extracurriculare sunt activități care au loc în afara orelor de școală (înainte de școală, după școală sau în timpul prânzului). Aceste activități pot fi: sportive, artă, cluburi de hobby, etc Fiecare școală oferă diferite activități extrașcolare pentru elevi. Aceste activități pot ajuta copilul sa isi faca prieteni, sa se obisnuiasca cu sistemul școlar canadian și sa dezvolte interese în zonele din afara programei școlare.

Excursii: școlile organizează excursii în afara școlii pentru ca elevii să viziteze locurile care sunt relevante pentru educația lor (exemple: muzee, locuri de muncă, instituții culturale și cartierele orașului).

Învățământul secundar pentru adulți

Pentru adulții care nu au finalizat învățământul primar sau secundar, există multe programe de educație a adulților disponibile. Unele invata alfabetizarea (cum sa scrie și să citească) iar altele  conduc la obtinerea diplomelor de liceu. Mulți oameni din Canada  profita de aceste programe. Pentru a afla mai multe despre opțiunile de educație a adulților, contactați ministerul sau departamentul de educație în provincia sau teritoriul de reședință utilizând informațiile din tabelul de mai sus.

Învățământul post-secundar

În Canada, există diferite tipuri de instituții post-secundare și multe forme de învățământ post-secundar. Unele instituții sunt „recunoscute”, ceea ce înseamnă că un guvern provincial sau teritorial le-a dat autoritatea de a acorda diplome, certificate sau alte calificări. Guvernele se asigura in permanenta că aceste instituții și programele pe care le oferă îndeplinesc standardele lor.

Alte instituții nu sunt recunoscute oficial. Pentru a afla dacă o instituție este recunoscută oficial, contactați ministerul responsabil de învățământul post-secundar în provincia sau teritoriul de reședință utilizând informațiile din tabelul de mai sus sau verificați directorul de universități și colegii la www.cicic.ca

La majoritatea instituțiilor post-secundare, există semestre principale de studiu pe an: din septembrie până în decembrie și din ianuarie pana in  aprilie. Din mai până în august, mulți studenți se angajeaza pentru a avea un venit suplimentar. Cu toate acestea, cele mai multe instituții oferă cursuri pe timpul lunilor de vară pentru cei care doresc să își continue studiile în această perioadă. În aproape toate cazurile, va trebui să platiti taxe de școlarizare pentru a urma studii post-secundare în Canada. Vă puteți aștepta să plătiti până la câteva mii de dolari pentru fiecare semestru de patru luni. Pentru mai multe detalii, consultați informațiile privind costurile și asistența financiară de mai jos.

Universități În Canada

 Universitățile sunt instituții independente care sunt parțial finanțate de guvern, dar trebuie să platiti taxe de școlarizare. Universitățile oferă programe care să conducă la diferite tipuri de grade în mai multe discipline și subiecte. O diplomă de licență este gradul de bază acordat de universitățile canadiene și, în general, durează trei-patru ani pentru a finaliza un astfel de program. O diplomă de master este un grad mai avansat, care necesită de obicei unul pana la trei ani de studii dupa obtinerea diplomei de licenta. O diplomă de doctorat este gradul cel mai avansat oferit de universitățile canadiene și, în general, necesită trei sau mai mulți ani de studiu și de cercetare dupa obtinerea diplomei de master. În profesii reglementate, cum ar fi medicina, drept și educație, studenții trebuie să completeze un stagiu sau sa treaca un examen standardizat în plus față de finalizarea gradul lor. Ei trebuie să completeze toate aceste etape înainte de a putea deveni licențiati pentru a lucra în profesia lor.

 Universitati  si colegii

Există mai multe tipuri de colegii. Unele dintre acestea sunt recunoscute în mod oficial de către guverne, care le administrează în parte și asigură cea mai mare parte a finanțării acestora din banii contribuabililor. Exista o varietate de denumiri: „colegii”, „colegii comunitare”, „colegii de arte aplicate sau tehnologia aplicată”, „institute de tehnologie sau știință” sau „colegii d’enseignement général et Professionnel” (CEGEPs) în Quebec. Alte colegii sunt integral private și sunt, de obicei, numite „colegii de carieră.” Colegiile și institutele publice și private oferă de obicei programe de studiu care dureaza de la unu la trei ani. Ele elibereaza diplome și certificate care permit absolvenților sa  lucreze în profesii specifice în multe domenii diferite. Aceste domenii includ: economie, informatica și tehnologii mecanice, sănătate, servicii sociale, agricultură și multe altele. Unele colegii sunt specializate într-un anumit domeniu, în timp ce altele oferă o varietate de programe în multe domenii diferite.

 Alegerea unui program de studiu și aplicarea in sistemul de studii post-secundar 

Pentru a afla mai multe despre diferitele programe de studiu oferite la universități canadiene, colegii și institute, vizitați www.educationincanada.ca sau  www.cicic.ca. Puteți citi, de asemenea, informații furnizate de către organizațiile menționate în tabelul de mai jos, care reprezintă diferite tipuri de instituții post-secundare. Puteți găsi, de asemenea, informații cu privire la programe direct de la instituțiile post-secundare. Listele de instituții post-secundare sunt disponibile la www.cicic.ca și  la asociațiile enumerate în tabelul de mai jos.

Odată ce ați găsit unul sau mai multe programe post-secundare care vă interesează, următorul pas este de a aplica pentru admitere. Pentru a face acest lucru, va trebui să obțineți informații despre cerințele de admitere și procedurile direct de la universitatea, colegiul sau institutul care oferă programul pe care doriți să-l urmati. Contactați „biroul de admitere”, persoana sau prin telefon, sau verificati site-ul instituției.

Admiterea la mai multe instituții post-secundare din Canada este competitiva și nu puteti fi acceptati dacă nu îndepliniti cerințele de admitere. În cazul în care locurile sunt limitate, ar putea fi necesar chiar sa depasiti cerințele. Dacă aveți de gând să urmati studii post-secundare, asigurați-vă că stiti bine programele și procedurile de aplicare în avans. Cele mai multe instituții au termene ferme și taxe de înscriere nerambursabile pentru aplicații, astfel încât va trebui să aplicati cu șase luni înainte de începerea programului. În cazul în care limba de predare în programul pe care aplicati (engleză sau franceză) nu este limba maternă, ​​vi se va cere să demonstrati competență în limba respectiva. Instituția oferă o listă a testelor pe care le acceptă și scorurile necesare. Pentru informații generale cu privire la testele de aptitudini lingvistice, a se vedea secțiunea privind îmbunătățirea cunostitelor de engleză și / sau franceză. Cele mai multe universități și colegii au servicii care oferă sprijin suplimentar elevilor care vorbesc engleza sau franceza ca a doua limbă.

Tipuri de invatamant post-secundar in Canada

Universities and colleges that offer degree programs

Association of Universities and Colleges of Canada www.aucc.ca

Telephone: 613-563-1236 / Fax: 613-563-9745

Colleges

Association of Canadian Community Colleges www.accc.ca

Telephone: 613-746-2222 / Fax: 613-746-6721

Career colleges

National Association of Career Colleges www.nacc.ca

Telephone: 519-753-8689 / Fax: 519-753-4712

Echivalarea studiilor

În multe cazuri, înainte de a putea să studiati într-o instituție post-secundara în Canada, nou-veniții trebuie să aibă echivalarea oficiala a studiilor anteriore. Cu alte cuvinte, vor trebui să dovedească faptul ca diplomele obținute în țara de origine sunt echivalente sau comparabile cu studiile similare oferite în Canada. În Canada, fiecare universitate sau colegiu stabilește propriile cerințe de admitere și propriile criterii de recunoaștere a studiilor academice din străinătate. Trebuie să contactați biroul de admitere de la universitatea sau colegiul pe care doriti sa il urmati pentru a va interesa despre pașii pe care va trebui sa ii faceti.Ei vă vor spune despre cerințele pentru obținerea documentelor traduse (dacă este necesar) și despre modul de a dovedi că sunt documente oficiale.

Costuri și asistență financiară

Deși multe instituții post-secundare  obțin un sprijin financiar din partea guvernului, toți studenții trebuie să mai plătească taxe de școlarizare pentru studii post-secundare. Taxele de școlarizare variază în funcție de instituție și programul urmat, dar sunt, de obicei, între 2.500 dolari și 8.000 dolari pe an. Costul poate fi mai mare, în unele cazuri. În plus față de taxele de școlarizare, elevii sunt responsabili pentru cumpărarea materialelor de curs, cum ar fi manuale și rechizite. Ei trebuie, de asemenea, sa isi asigure  în timpul studiilor plata pentru locuință, hrană, transport și alte cheltuieli.

Mulți studenți depind de programe de asistență financiară pentru a acoperi costurile asociate cu studiile post-secundare în Canada. În general vorbind, există două tipuri de asistență financiară pentru studenți: 1) „împrumuturi pentru studenți”, care trebuie să fie rambursat și 2) „subvenții”, „burse” , care nu trebuie să fie rambursate. Atât guvernul federal și guvernele provinciale sau teritoriale au programe de asistență financiară care oferă împrumuturi low-cost și burse pentru studenți. Puteți găsi, de asemenea, informații cu privire la asistența financiara apeland Centrul Național de Imprumuturi pentru studenti la 1-888-815-4514 sau prin vizitarea unui Centru – Service Canada (a se vedea paginile albastre). Mai multe informații despre programele de asistență financiară provinciale sau teritoriale pot fi găsite  folosind datele de contact din tabelul de mai jos.

Programe de asistenta financiara pentru studii postsecundare

Alberta

1-800-222-6485

www.alis.alberta.ca/ps/fo/pay/loans-grants.html

British Columbia

1-800-561-1818

www.aved.gov.bc.ca/studentaidbc

Manitoba

1-800-204-1685

www.manitobastudentaid.ca

New Brunswick

1-800-667-5626

www.studentaid.gnb.ca

Newfoundland and Labrador

1-888-657-0800

www.aes.gov.nl.ca/studentaid

Northwest Territories

1-800-661-0793

Nova Scotia

1-800-565-8420

www.studentloans.ednet.ns.ca

Nunavut

1-877-860-0680

www.edu.gov.nu.ca

Ontario

1-800-387-5514

www.osap.gov.on.ca/OSAPPortal

Prince Edward Island

902-368-4640

www.studentloan.pe.ca

Quebec

1-877-643-3750

http://www.education.gouv.qc.ca/en/home/

Saskatchewan

1-800-597-8278

Yukon

1-800-661-0408

(within Yukon)

www.education.gov.yk.ca/advanceded/sfa

 Ca o alternativă la asistența financiară guvernamentală, multe bănci oferă împrumuturi pentru studenți solicitanților care îndeplinesc cerințe speciale. Condițiile pentru aceste împrumuturi nu sunt, de obicei, la fel de favorabile ca și cele la împrumuturile statului.

Invățământul la distanță si invatamantul part-time În Canada, multe instituții post-secundare oferă programe part-time. Multe persoane aleg să studieze part-time din motive financiare sau pentru un echilibru între muncă și viața de familie. Puteți contacta instituțiile post-secundare direct pentru a discuta despre opțiuni de studiu part-time. Un număr tot mai mare de instituții postliceale oferă, de asemenea, programe de studiu care pot fi urmate prin invatamant la distanță, fie on-line sau prin materiale tipărite trimise acasă. Acest lucru vă permite să urmati cursuri fără a fi nevoie să participati la cursuri în persoană. Pentru mai multe informații despre opțiunile de învățământ la distanță, vizitati www.cicic.ca