Quebec

Ville du Quebec, Canada

Oraşul Québec este capitala provinciei canadiene cu acelaşi nume. Este al doilea oraş din punct de vedere demografic după Montreal. Se află pe malul nordic al Fluviului Sf. Laurenţiu, aproape de confluenţa cu Râul Sf. Charles. În partea de nord a oraşului se întind Munţii Laurentini. Oraşul se află la confluenţa mai multor regiuni climatice, însă în general clima este temperat-continentală, cu patru anotimpuri.

Metropola este una dintre cele mai vechi aşezări europene din America de Nord. A fost fondată în 1608 de exploratorul francez Samuel de Champlain, iar de-a lungul existenţei sale, a servit de multe ori ca şi capitală – fie a Canadei Franceze, a Canadei Inferioare sau a Provinciei Quebec. În prezent, este reşedinţa regiunii administrative a Capitalei-Naţionale.

Meterezele care înconjoară oraşul vechi – Vieux-Québec – sunt singurele ziduri fortificate care mai dăinuie încă la nord de Mexic. În 1985, această zonă a fost declarată sit istoric de către UNESCO.

Oraşul este un centru cultural major al francofoniei. Franceza e vorbită de 94,55% din populaţie, în timp ce engleza e vorbită de doar 1,46%.

Aici au loc numeroase festivaluri anuale, precum Festivalul de vară şi Carnavalul de iarnă. Cel mai renumit punct de referinţă îl reprezintă Château Frontenac, un hotel impresionant. Vieux-Québec găzduieşte, printre altele, National Assembly of Quebec –corpul legislativ al provinciei, Muzeul Naţional de Arte Frumoase din Quebec şi Muzeul civilizaţiei (Musée de la civilisation).

Majoritatea locurilor de muncă din Quebec sunt concentrate în domeniul administraţiei publice, apărării, serviciilor, comerţului, transporturilor şi turismului. Fiind o capitală provincială, oraşul oferă multe beneficii. Spre exemplu, guvernul provincial este cel mai mare angajator, oferind în 2007 aproximativ 27.900 de locuri de muncă. Aici îşi au marile companii sediul central, poate şi datorită faptului că industriile de securitate şi apărare sunt dezvoltate.

Atracţiile turistice din zona Quebecului includ cascada Montmorency, Bazilica Sainte-Anne-de-Beaupré, staţiunea de schi Mont-Sainte-Anne şi un hotel de gheaţă. Jardin zoologique du Québec, grădina zoologică, a fost redeschisă în 2002 după doi ani de restaurări, însă în 2006, a fost închisă în urma unei decizii politice. Găzduia 750 de specii. Aquarium du Québec prezintă peste 10.000 de specii de mamifere, reptile, peşti şi alte specii oceanice.

Printre atracţii se numără numeroase situri istorice, galerii de artă şi muzee, dintre care merită amintite citadela Quebecului, Musée national des beaux-arts du Québec, mănăstirea ursulinelor şi Musée de la civilisation.

Oraşul a găzduit numeroase evenimente sportive, printre care Jocurile Olimpice Speciale din Canada şi Campionatul Mondial IIDH (alături de Halifax), ambele în 2008. Quebec are o echipă profesionistă de baseball, una de fotbal şi de baschet. În trecut, a avut şi o echipă de hochei pe gheaţă.

Quebecul are multe universităţi şi colegii, printre care merită amintite: Université Laval, cel mai vechi centru educaţional din Canada, Université du Québec, un sistem de zece universităţi publice, Collège François-Xavier-Garneau şi instituţii private precum Collège Notre-Dame-de-Foy, Collège Mérici, Collège Bart.

Există două poduri – Podul Quebec şi Podul Pierre Laporte – care leagă oraşul de ţărmul sudic al Fluviului Sf. Laurenţiu şi un serviciu de feribot care leagă Quebecul de Insula Orleans. Oraşul are o reţea mare de drumuri provinciale şi autostrăzi.

În ianuarie 2002, i-au fost anexate 12 foste orăşele. De atunci, oraşul şi-a schimbat structura de mai multe ori, ajungând în 2011 să aibă 35 de districte împărţite în şase mari zone.